Viktiga fördelar med att låta din hund kastreras

Published by
Minuter läsning

Att kastrera sin hund är väldigt vanligt på många platser och det anses vara en del av ett ansvarsfullt hundägande av många experter, förutsatt att man inte tänkt avla vidare på sin hund. 

Här är en kort sammanfattning av vad kastrering innebär:

En kastration är ett kirugiskt ingrepp som innebär att din hund inte längre kan fortplanta sig. På tikar tar man bort både äggstockar och livmoder och på hanarna tar man bort testiklarna. Det finns några andra alternativ på ingrepp, men som ännu är ganska ovanliga. Ingreppen görs alltid under narkos och en kort återhämtningstid med specialvård behövs efteråt. Det finns några bieffekter vid kastrering som du kan läsa om nedan.

Saker att fundera på innan kastrering:

Att låta kastrera sin hund är ett stort beslut och många hundägare behöver väga för- och nackdelar mot varandra innan de beslutar sig. Din veterinär kan råda dig till vad som är bäst för din hund och er livssituation. Om din hund t ex ofta umgås med andra hundar, springer mycket fritt, lämnas på dagis osv, kan det vara en bra ide´att låta kastrera din hund.    

Fördelar med kastration: 

Tikar: Det finns stora fördelar med att låta sin tik kastreras, framför allt om de kastreras före sitt första löp. Förutom att risken för oönskade dräktigheter helt försvinner har också kastrerade tikar en betydligt lägre risk att drabbas av juvertumörer. Risken för att de ska drabbas av det potentiellt livshotande sjukdomstillståndet livmoderinflammation och livmodercancer försvinner även det helt.

Djurstallen är överfulla och valpar från oönskade dräktigheter löper större risk att hamna på djurstall. Därför kan det vara bäst att överlåta uppfödningen till ansvarsfulla individer som ser till att samtliga i  den planerade kullen har livslånga hem innan de tar en kull.

Hanhundar:  Även hanhundarna får fördelar! Åldern har mindre betydelse för när en hanhund bör kastreras, men kastrerade hanhundar löper mindre risk att drabbas av sjukdomar i testiklar och prostata. Många okastrerade hanhundar visar oönskade hormonrelaterade beteenden, som olämplig bestigning och kringspringande som kan vara farligt om de rör sig nära vägar eller långt hemifrån i sökandet efter en löptik.

Förändringar efter en kastration:

Det sker flera förändringar i din hunds kropp vid en kastration, som du också kommer bli informerad om av din veterinär. Dessa förändringarna kan vara tydligare hos en hanhund. En kastrering kommer inte ändra din hunds personlighet men det kommer med stor sannolikhet att förändra hormonrelaterade beteenden. Många hundägare rapporterar även att deras hund blivit lugnare efter kastreringen.

Utöver de hormonella förändringarna kommer även ämnesomsättningen att förändras. En långsammare ämnesomsättning innebär att din hund lättare lägger på sig extra vikt efter en kastrering, vilket gör det viktigt att tänka extra på din hunds näringsbehov för att säkerställa att din hund inte blir överviktig. Det rekommenderas att du byter till foder lämpligt för kastrerade hundar, som Hill’s VetEssentials NeuteredDog.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter