Min katt är kräsen i maten

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om din katt är kräsen i maten så behöver du inte oroa dig, de har nämligen rykte om sig att vara extremt petiga. Sanningen är att detta beteende i regel är inlärt och inte medfött.

Du kanske tror att din katt vill ha, eller behöver en varierad kost, men i själva verket så är den nöjd med att äta samma mat varje dag hela sitt liv, så länge det är näringsrikt.

Sakta, sakta

Vad som kan tyckas vara petigt ätande kan helt enkelt vara din katt som tar god tid på sig. Många katter småäter och föredrar att ta en bit mat då och då. Bara för att den inte äter upp allt på en gång betyder inte att den inte tycker om maten.

Min katt äter inte tillräckligt

Din katt kanske undviker mat om det nu är så att den får extra godis någon annanstans. Om du belönar din katt mycket eller matar den med rester från matbordet så bör du sluta. Din katt kommer kanske att klaga en tid men så småningom kommer den att förstå att den enda mat den kommer att få finns i matskålen.

Försök att se till så att ingen annan matar din katt – antingen i ditt hushåll eller i grannskapet. Det krävs bara en person för att din katts matvanor skall förändras.

Har du försökt att ge din katt flera olika sorters mat för att se vilken hon föredrar kanske du upptäcker att den har blivit van vid detta i vuxen ålder. Om du öppnar flera burkar mat och försöker locka din katt till att äta något vid varje måltid, då har den lyckats träna dig.

Här följer ett väldigt effektivt sätt att träna din katt till att äta det du vill att den ska äta:

 • Lägg fram maten du vill att din katt ska äta i en halvtimme
 • Om den inte äter tar du bort den
 • Upprepa tills den äter

Efter en dag eller två kanske din katt börjar jama efter extra godis. Ge dig inte. Din katt svälter inte: den försöker bara att använda sin charm till att få som den vill. Du kanske måste stå ut med några veckor av klagomål, men denna behandling sätter snart stopp på kattens petiga matvanor.

Ändra till annan mat

Om du vill ändra din katts mat bör du göra detta stegvis. Börja med att blanda lite av den nya maten i hennes vanliga mat, stegvis ökar du mängden tills den endast äter den nya maten.

När bör du ringa veterinären?

Du bör tala med din veterinär om din katt plötsligt blir väldigt petig trots att den tidigare inte visat några som helst tecken på sådant beteende, eller om den tycks gå ner i vikt. Ibland kan sådant beteende vara tecken på något medicinskt problem, såsom tandvärk, matsmältningsproblem eller hårbollar.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult with Tuna bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Sammansatt av kliniskt bevisade antioxidanter, omega 3-fettsyror och minskad fosfor.