Kan hundar äta ost?

$authorText
min läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om du någon gång frossat i en bit ostpizza medan din hund kastat längtansfulla blickar på din mat, har du säkert undrat om hundar kan äta ost eller inte. Eller är du kanske bara nyfiken på om ost är dåligt för hundar? Eftersom maten kan vara en näringsrik godbit för människor är det logiskt att undra om den också kan vara det för din hund. Här är en genomgång av för- och nackdelar med att ge din hund en bit av dina ostsnacks.

Fördelarna med ost

Ost innehåller massor av näringsämnen, inklusive kalcium, protein, fosfor, zink och vitamin A och B12. Detta ger näringsfördelar för människor, men det som är bra för dig uppfyller inte nödvändigtvis din hunds näringsbehov.

Detta betyder inte att ost inte har sina fördelar. En fördel med ost för hundar är att det kan användas som en smidig belöning vid träning. Och en liten god bit ost kan hjälpa till att dölja medicin som du försöker få hunden att svälja.

Scruffy looking dog with head on table stares at plate with cheese.

Är ost dåligt för hundar?

Så, kan hundar äta ost? Eller bör man alltid undvika det? Det finns vissa potentiella fördelar med att ge hunden ost, men sanningen är att det också kan orsaka en massa hälsoproblem, inklusive övervikt och pankreatit.

Enligt ASPCA, "eftersom hundar och katter inte har tillräckliga mängder med laktas (det enzym som bryter ner laktos i mjölk), kan mjölk och andra mejeriprodukter ge dem diarré eller andra problem med magen.." Slutsatsen: Ge inte hunden ost som en del av deras vanliga mat och inte heller som godbit alltför ofta. Viss mat kan verka oskyldig, men kan ge dem allvarliga magproblem.

Förutom problemet med laktos är ett annat problem med ost för hundar det höga fettinnehållet. Om du ger hunden fet mat regelbundet kan det leda till att den går upp i vikt ohälsosamt mycket och det kan till och med orsaka fetma, vilket i sin tur kan leda till andra hälsoproblem. Enligt American Kennel Club, kan ost trigga igång pankreatit, särskilt för raser som är benägna att drabbas av pankreatit, som schnauzers och cocker spaniels. Pankreatit är en allvarlig sjukdom som ofta resulterar i magbesvär, diarré och ont i magen och i vissa allvarliga fall kan det leda till döden.

Vad gäller för keso och andra sorter?

All ost är inte likadan. Ost med låg fetthalt, som mozzarella, keso och mjuk getost kan vara hälsosammare alternativ för din hund jämfört med ostar med högre fetthalt. Om du ska köpa hundvänlig ost bör du också titta på innehållsförteckningen. Vissa ostar innehåller örter och grönsaker, såsom gräslök eller vitlök, som båda kan vara giftiga för hundar.

Innan du bestämmer om du ska ge din hund lite ost som godis då och då bör du rådfråga din veterinärklinik. De kommer att kunna hjälpa dig att ta reda på om det är en lämplig godbit och vilken ost som i så fall skulle vara bäst. Kom alltid ihåg att mat som inte är hundens vanliga foder – inklusive hundgodis – aldrig bör utgöra mer än tio procent (10 %) av hundens dagliga kaloriintag. Precis som för människor kan för många kalorier leda till viktuppgång, vilket kan leda till en mängd andra hälsoproblem.

Erin Ollila

Relaterade artiklar

Relaterade produkter