Vad din hund försöker säga

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ord må vara viktiga för mänsklig kommunikation, men hundar förmedlar känslor via kroppsspråk och läten. Hundar verkar förstå våra ord, särskilt när vi anstränger oss för att träna dem att förstå enkla kommandon som sitt, gå fot och stanna, men du måste också arbeta på att förstå och tolka hundens kroppsspråk.

Lätena

Om hunden en dag börjar prata med dig, ta fram mobilen och filma, så blir ni båda berömda. Men tills dess kan du räkna med subtila läten som fungerar som ledtrådar för att förstå hundens kroppsspråk. Hundar kommunicerar genom sin fysiska närvaro, men det finns vissa ljudsignaler som du kan använda för att tolka vad de tänker eller känner.

Flämtar

Om hunden är lugn kan den flämta tyst. Faktum är att det kan vara så svårt att upptäcka att du kan tolka det som lätt andning. Hundar flämtar lätt när de är glada eller energiska. Om du säger till hunden att ni ska ta en promenad blir andningen lite häftigare. Hundar flämtar också när de är nervösa.

Tungt flämtande är något du bör vara uppmärksam på. Det är ett tecken på att något kan vara allvarligt fel med hunden. Hundar flämtar när de är överhettade eller om de fått en skada eller har en kronisk sjukdom. När du märker att hunden flämtar ska du låta den vila och hjälpa den att hålla sig sval. Om flämtandet kvarstår under en längre tid bör du ringa veterinären och boka en tid för att utesluta att det finns några underliggande sjukdomar.

Gnyr

Gnyende är ett svårt ljud att identifiera. Vetstreet förklarar att gnyende kan vara hundens sätt att ”be” om något, som uppmärksamhet eller mat. En hund kan vara ivrig eller energisk. En annan gnyr som en reaktion på stress. En skadad eller sjuk hund kan gny för att uttrycka sitt obehag. Som med många andra kroppsliga signaler från hunden är det viktigt att titta på andra indikatorer för att identifiera varför hunden gnyr.

När du umgås mer med din hund kommer du sakta att börja lära dig att den har olika sätt att gny på. Vissa hundar gnyr i kombination med visst kroppsspråk för att försöka få din uppmärksamhet, eftersom du inte fokuserade på dem. Andra hundar kan gny och gå och sätta sig vid dörren för att tala om att de behöver gå ut och uträtta sina behov (grattis till att du lyckats göra hunden rumsren). Gnyende tenderar att ha negativa konnotationer, men i det här fallet är det okej att hunden gnyr och det kan till och med verka gulligt. Men om hunden gnyr utan subtila tecken på att den är glad eller behöver gå ut kan det finnas ett underliggande hälsoproblem som du ska ta tag i. Eftersom hunden inte kan berätta för dig vad som är fel är det bäst att ta med den till veterinären och låta undersöka den, bara för att vara på den säkra sidan.

Skäller

Att skälla är ungefär som att skrika för människor. Hunden försöker uttrycka sig och det enda sättet den kan få ut sina känslor är genom att skälla. Hundskall finns i många olika tonhöjder, och medan vissa kan vara mer hotfulla än andra är det alltid viktigt att vara uppmärksam på hur hunden skäller. Ett ständigt, snabbt skällande är ofta en varning. Hunden kan ha upptäckt någon i sitt territorium – till exempel brevbäraren – och vill uppmärksamma sina familjemedlemmar (och andra hundar i området) på det också. Kraftfulla, djupa skall är ofta en varning till främmande människor: ”Kom inte närmare, jag litar inte på dig.” Följ rådet och ta det försiktigt. Slutligen kommer ett skarpt skall ofta från en hund som är skadad. Om du upptäcker en hund som skäller i gläfsande, hög ton, tillkalla hjälp. Den kan behöva akut vård, men kom ihåg att en skadad hund också kan vara på sin vakt och ser kanske inte din oro som ett försök att hjälpa, utan snarare som en signal för fara.

Ylande liknar skällande och hundarna har det genom sitt ursprung bland vargarna. Det är en utdragen, högfrekvent ton som meddelar deras närvaro och kommunicerar med andra hundar i området. Det kan vara högt och irriterande, men det är bara en annan form av kommunikation för hunden.

Sjunger

Nej, din hund är förmodligen inte världens nästa stora popstjärna, men hundars skall kan nästan likna sång. Det sker oftast när hunden är glad. Det är inte ovanligt med hundar som gillar att sjunga när du spelar piano, att berätta för dig hur glada de är att du kommit hem eller att tala om för dig att de gillar att leka med dig. Den här typen av läte är bara ett sätt för dem att berätta att de är på gott humör.

Kroppen

Hur den står, och andra kroppsrelaterade ledtrådar, är sätt som hunden använder för att visa dig hur de känner sig. Hur håller hunden kroppen? Försöker den verka större än den är? Verkar den krympa ihop närmare marken när du närmar dig?

Pälsen

Om du är orolig för att en hund kan bli aggressiv mot dig och du känner att du behöver vara på din vakt, ta en titt på hur pälsen rör sig. Om du ser att håren i nacken, på halsen eller kroppen reser sig (som på en katt) talar hunden om att den vill att du håller avstånd. En hund kan vara nervös eller arg. Det är kroppens sätt att hålla upp en stoppskylt och säga till dig att hunden inte är bekväm med att du eller någon annan kommer nära. Detta budskap är kanske inte riktat mot dig; det kan också vara ett subtilt tecken till dig på att det finns en omedelbar fara i närheten. Eftersom hundars luktsinne och hörsel är mycket finkänsligare än människors kan hunden ha upptäckt något du kanske inte har märkt, och den försöker säga till dig att du ska vara försiktig och på din vakt.

Svansen

Hundens svans är full av kroppsspråkstecken som du kan tolka. Ser du en svans som viftar fram och tillbaka? I så fall är hunden troligen glad eller full av energi. Är den instoppad mellan benen? Att stoppa in svansen är ett tecken på rädsla och kan betyda att hunden är nervös. En upprättstående svans betyder att hunden är mycket uppmärksam. Denna ställning är ofta en signal för jakthundar att ett byte finns i närheten och du bör vara tyst och närma dig försiktigt. Det kan också vara ett tecken på att hunden försöker visa dominans genom att ta upp mer fysiskt utrymme.Welsh Corgi with ears up sitting facing away.

Hållning

Hundens hållning ger dig ofta information om hur den känner sig eller vilka avsikter den har. När en hund böjer sig bort ifrån dig och håller kroppen nära golvet är den undergiven gentemot dig eller kan känna sig rädd. Om du märker att musklerna spänns och hunden verkar försöka se större ut än den är försöker hunden vara en alfa-hund, och det kan vara bättre att låta den slappna av innan du närmar dig.

Om hunden känner sig lugn har den också en mycket avslappnad kroppshållning. Alla fyra benen är på marken och du ser inte att några muskler spänns. Om hunden är bekväm med dig och inte känner av några stressfaktorer kan den lägga sig på rygg med magen i vädret och vänta på att bli klappad.

En hund kan också visa sin grad av bekvämlighet inför dig genom att försöka gosa med dig. Detta är ett tecken på att du behöver ge hunden extra uppmärksamhet och den kommer att trycka in sin nos under din hand för att säga ”klappa mig, klappa mig”.

Huvudet

Olika raser har olika former och storlekar på sina huvuden. Vissa öron är långa och hänger ned, medan andra är korta och upprättstående. Oavsett hur en hunds öron, ögon eller mun ser ut kan du lära dig mycket om hundens kroppsspråk genom att titta på huvudet.

Huvudets position kan också vara ett tecken på att hunden försöker förstå dig. Har du någon gång märkt att hunden lutar på huvudet när du pratar med den? Detta är ofta ett sätt för hunden att försöka höra dig bättre, rapporterar Vetstreet. Hundar är jätteduktiga på att spegla sina ägare och att luta huvudet kan vara ett tecken på att de känner empati med dig, försöker förstå vad du säger bättre, eller att de bara insett att det kan leda till något bra för dem, som en godbit eller att de blir klappade. Ofta är ”huvudlutningen” bara ett tecken på att de försöker förstå dig.

Munnen

En lugn hund har en lätt öppen, avslappnad mun. Lugna, glada hundar kan till och med försöka att slicka sin husse eller matte. En hund med stängd mun eller sammanbitna käkar är nervös. Här är en annan ledtråd som undergivna hundar visar: vissa slickar sina läppar och gäspar. De gör så för att lugna sig själva, men det är en varning till dig att hunden känner sig pressad.

Hundar som visar tänder gör det som en varning att de upplever fara och vill skydda sig själva eller dig. Var försiktig, eller dra dig helt enkelt undan, om hunden morrar och visar tänderna.

Ögonen

Precis som hos människor karaktäriseras ansiktsuttryck främst av ögonen, och om du känner en hund kan du lättare identifiera vilka känslor ögonen återspeglar. Du kan ändå använda dig av en del av hundens kroppsspråk för att ta reda på vad hundens ögon säger dig. När hunden är avslappnad och lugn har ögonen normal form. Ögon som verkar större än förväntat är ett tecken på att hunden känner sig rädd eller hotad. En aggressiv hunds ögon kan emellertid verka större, så se till att titta efter andra tecken i hundens kroppsspråk. Hundar som inte mår bra kan kisa eller kan ögonen verka hänga nedåt.

Öronens position

Öron som pekar nedåt och bakåt betyder att hunden är undergiven, eller att den är redo att bli klappad. Men öron som pekar nedåt tillsammans med andra kroppsliga signaler som att den visar tänderna, kan vara ett tecken på att hunden känner av fara och är beredd att gå in i skyddsläge. När hundens öron pekar uppåt kan det betyda flera olika saker. Öron som pekar uppåt betyder helt enkelt att hunden är uppmärksam på något. Till exempel om hunden sover, men det förekommer aktivitet i rummet, kan du märka att hundens öron pekar mer uppåt även om inget annat förändras med dess kropp. I så fall lyssnar den bara av miljön för att identifiera om den behöver oroa sig. Om hunden är vaken med upprättstående öron och plötsligt ser koncentrerad ut, men inte på något särskilt, så lyssnar den också. Öron som pekar uppåt och lutas framåt är ett tecken på att hunden är stimulerad och möjligen aggressiv.

Om du har en hund med uppåtriktade öron kan den ha ett öra som pekar upp och ett som pekar ner. Detta är bara en annan öronposition som visar att hunden lyssnar, men inte så intensivt att den söker efter något.

Om du märker en betydande förändring i hundens kroppsspråk, som kraftigt flämtande eller hängande ögon, bör du kontakta veterinären direkt. Den kan ha drabbats av en skada eller en sjukdom och du behöver ge den behandling så snart som möjligt.

Skribentbiografi

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila är en djurälskare som tror på ordets makt och på hur ett budskap kan informera, och till och med omvända, sin avsedda läsarskara. Hennes texter finns överallt på internet, och i tryck. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

RELATERADE ARTIKLAR

 • Separationsångest

  Dogs running Om du måste lämna din hund ensam så kan detta framkalla separationsångest. Detta beror oftast på att hunden är alldeles för beroende av sin ägare.
 • Besvärligt gnagande

  Hundar använder sina munnar på samma sätt som vi använder våra händer, för att utforska.
 • Äta hundbajs

  Du har tagit din hund på promenad, du har precis berättat för dina grannar hur väluppfostrad den är och plötsligt kommer du på den med att äta hundbajs.
 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.

RELATERADE PRODUKTER

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>