Ta din katt till veterinären

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Tips for better feline vet visitVid någon tidpunkt i livet så kommer din katt att gå till veterinären. Samtidigt som detta vanligtvis är en ganska stressig upplevelse så finns det en mängd saker du kan göra för att det ska bli lättare för er båda.

När du ska transportera din katt någonstans bör du alltid använda en bur, även om katten vanligtvis gillar att bli buren. Din katt kan lätt bli rädd om den är på en okänd plats eller omringad av folk den inte känner. Även en vänlig katt kan bitas, rivas eller försöka fly.

Din katt kan även kissa eller bajsa om den blir skrämd. En bur ser till att det inte hamnar på dig eller på golvet i väntrummet. Bädda din bur med sådant som katten känner igen - använd det som den vanligtvis sover på eller ett gammalt klädesplagg som har din lukt. Att täcka buren med en filt eller en handduk kan också få katten att slappna av. Katter gillar att gömma sig när de blir rädda eller osäkra och mörkret från filten kommer att få den att känna sig säker och trygg.

Vänj katten

Katter har en tendens att ogilla veterinärbesök, där de blir undersökta och upplever konstiga dofter, människor och djur. Om din katt endast ser buren precis innan den används för att ta den till veterinären kommer den självklart att protestera.

Katten kanske gömmer sig varje gång buren kommer fram eller gör våldsamt motstånd för att inte bli instoppad. Du kan förebygga detta beteende genom att lämna buren framme hela tiden. Se till att det är en välbekant del av din katts omgivning. Du kanske kan ge din katt godis i buren då och då så att den tror att det är en "bra plats".

Om din katt har utvecklat en stark motvilja mot buren så kan det vara svårt att locka in den. Försök att övertala den att gå in i buren med hjälp av godis eller be någon hålla buren rakt upp medan du lyfter i katten. Om din katt är fast besluten att inte gå in, tvinga den inte utan ställ helt enkelt undan buren. Låt din katt slappna av ett tag och svep sedan in den i en filt eller handduk och sätt den snabbt i buren.

Håll buren övertäckt när ni väl är på veterinärkliniken så att din katt fortsätter att känna sig säker. Om du inte kan undvika att sitta bredvid andra djur, försök åtminstone att hålla dig borta från de mest högljudda och vilda.

Fråga om du kan hjälpa till

När det är dags för din konsultation kan du fråga veterinären om du kan hjälpa till att hålla katten. Kom ihåg att din veterinär och sköterskorna är väldigt vana vid att hålla obekväma och rädda djur och vet hur man gör för att inte skada sig eller din katt. Så oroa dig inte, din katt är i goda händer.

Din veterinär kanske täcker din katts huvud med en handduk vilket ger den intrycket av att den gömmer sig. Veterinärkliniker kan vara väldigt livliga platser. Om du vill ha extra tid till att prata med din veterinär om din katt bör du planera i förväg. Boka en längre tid om du kan och undvik att komma under rusningstid.

Veterinärkliniker är oftast som mest upptagna tidigt på morgonen eller på kvällen när folk inte jobbar. Ta din katt på regelbundna veterinärbesök. Detta kommer inte bara att göra den van vid erfarenheten utan det ger även din veterinär en chans att lära känna din katt! Ju mer en veterinär träffar din katt desto bättre kommer han att kunna se till kattens bästa.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult with Tuna bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Sammansatt av kliniskt bevisade antioxidanter, omega 3-fettsyror och minskad fosfor.