Välj de bästa katterna för lägenheter

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

När du är kattägare är ditt utrymme inte längre bara ditt eget, vilket betyder att du noga måste tänka över vilken katt som är bäst lämpad för både din livsstil och din bostadsyta. Om du bor trångt är det viktigt att veta vilka katter som är bäst lämpade för lägenheter.

Vissa katter trivs i mindre utrymmen (och det beror inte alltid på kattens storlek) och andra, som de med överflöd av energi, kommer att bli lyckligare av större rörelsefrihet.

Följande raser passar utmärkt som lägenhetskatter, men försäkra dig om att den kattvän du väljer också passar ihop med dig på andra sätt.

Små bostadsytor

Om du och din fyrbenta vän kommer att leva tätt ihop, leta efter en katt med ett lättsamt temperament som är nöjd med att vara med sin ägare hela tiden.

ragdoll with bright blue eyes

Perserkatter, en av de populäraste kattraserna enligt Cat Fanciers' Association, är utmärkta lägenhetskatter på grund av deras vänliga och anpassningsbara personlighet. Om du har besök i din lya kommer en perser att ta det lugnt och inte trakassera dina gäster. Med perserkatter kan du dock behöva kalkylera med högre veterinärskostnader än genomsnittet eftersom den här rasen tenderar att ha hälsoproblem. En ragdoll är också ett bra val, även om det är en stor katt så är det en sällskaplig och avslappnad ras, vilket betyder att den inte kommer att bli sur om du alltid är i närheten. Ett korthårigt alternativ är burman; den är vänlig och går bra ihop med barn och hundar.

Mellanstora till stora bostadsytor

Katter med mycket energi behöver utrymme för att springa runt, och katter som har behov av ensamhet föredrar också rymliga bostäder som kan ge dem lite "egentid".En rolig och lojal ras är siamesen (men det är en superklösare, så kolla upp några gör-det-själv-idéer om klöspelare .) Eftersom det är en högljudd katt fungerar en större bostadsyta bäst för denna ras för att hålla nere ljudnivån. Andra aktiva raser som trivs i större utrymmen är russian blue som älskar att springa efter kastade leksaker, även den pratglada bengalen som behåller sin energi hela livet ut - och ser ut som en leopard!

Adoptera en katt från katthem

Kolla med ditt lokala katthem vilka slags katter och raser de har. Medan vissa raskatter kan vara mer förutsägbara till sin natur, kan det vara lika fördelaktigt att adoptera en blandras som vanligtvis har färre ärftliga medicinska besvär. Ofta kommer de att visa egenskaperna från sin mer dominanta ras, men det trevliga är att du verkligen ser hur katten samspelar med miljön. I katthemmen är katterna ofta placerade i stora rum för lek och motion. Du kan se hur katten samspelar med utrymmet för att få en bättre känsla av hur den skulle sysselsätta sig hemma hos dig. Om katten har en tendens att hålla sig nära väggarna och gömma sig på skyddade platser, är den förmodligen mer lämpad för en mindre lägenhet där den känner sig bekväm. Om du ser katten flänga runt i rummet och klättra på saker har den ett äventyrligt sinnelag och skulle förmodligen älska utrymmen att breda ut sig på och möjligheten att utforska ett stort hem. Oavsett vilken katt du bestämmer dig för att adoptera, kan du hjälpa katten med att anpassa sig till omgivningen genom att ge katten det den behöver.

Russian blue cat with green eyes lies on side.

Rusta ditt hem för en katt

En lägenhet i loftstil med gott om fönster ger din katt många möjligheter att springa, hoppa och titta ut genom fönstret. Om din lägenhet är liten och mysig, kommer din katt att hitta massor av ställen att krypa upp i för att ta sig en tupplur. Oavsett hur många kvadratmeter du har, så kommer din katt att behöva en privat sfär (och du också). Som VetStreet påpekar, katter älskar små utrymmen där de kan mysa och känna sig trygga, och om din lägenhet är stor är det särskilt viktigt att ge din katt ställen som den kan kalla sina egna. Pröva en strategiskt placerad kartong eller två, ett hörn i din garderob eller under ett bord eller en säng.

Var särskilt uppmärksam på antalet fönster i rummet som är åtkomliga för katten. Om lägenheten inte har många fönster är en balkong eller en altandörr också ett utmärkt ställe för katten att titta ut genom. (För kattens egen säkerhet, säkra alla nätskydd och altandörren för att försäkra dig om att den inte faller eller rymmer). Om fönstren eller dörrarna vetter ut mot en livlig gata eller ett grönområde fyllt med träd, blommor och fåglar, har du en given succé för din katt!

Golv utan mattbeklädnad, exempelvis parkett, är enklare att hålla hårfria men kräver ständig sopning. Om du väljer det här, se då till att ge din kisse gott om mjuka sovplatser i lägenheten. Investera till exempel i en plyschsoffa, divan eller fåtölj (stor nog för att rymma både dig och din katt förstås). Din fyrbenta vän kommer att dela säng med dig, vilket betyder att du måste investera i stora fluffiga kuddar och högar av filtar.

Innan du sätter din signatur på den streckade linjen, bekräfta med hyresvärden att lägenheten verkligen är en husdjursvänlig plats. Läs det finstilta i hyresavtalet för att se vad ditt ansvar som husdjursägare är. Många hyresvärdar och hyresagenturer kräver en extra "husdjursdeposition" för eventuella missöden och du vill inte bli överraskad av extrakostnader i framtiden.

Genom att tänka igenom vilken bostadstyp som fungerar bäst för din livsstil och vilka katter som lämpar sig bäst för lägenheter, kommer du och din pälsiga rumskompis leva lyckliga i alla era dagar!

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien är författare, mamma och kattägare sedan länge, vars två russian blue-katter bestämmer i hemmet. Hennes artiklar finns också i What to Expect Word of Mom, xoJane, Fit Pregnancy and Care.com, där hon skriver om husdjur och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien

 

Relaterade artiklar

 • Loppor och maskar

  Din kattunge kommer att frodas i all den uppmärksamhet som den får av dig och din familj, men den kommer inte att bli glad av uppmärksamheten från olika parasiter.
 • Att sköta och bada din katt

  154502253 Alla som har en katt vet hur noggranna de är att sköta sig själva. De flesta katter spenderar en stor del av sin dag med att sköta om sig själva, men ibland så kan de behöva lite extra hjälp, till exempel om de har blivit skadade eller har långa hår i pälsen som har trasslat ihop sig.
 • Hur man tränar en kattunge att använda kattlådan

  Lär dig hur du tränar din kattunge att gå i kattlådan med vår lättöverskådliga guide. För tips om hälsa och träning, besök Hill's Pet Sverige.
 • Att få hem din första kattunge

  Förutom att de är bedårande finns det många andra fördelar med att ha en kattunge som husdjur. Katter är i allmänhet mycket prydliga och ordningsamma husdjur.

Relaterade produkter