Fem tips för att få katten att sluta klösa sönder möblerna

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det finns många tips på hur man ska hantera en katt som klöser sönder möblerna, så för att hjälpa dig har vi valt ut våra fem bästa tips.

1.

Du kan inte hindra katten från att klösa, så försök inte. Katter klöser av olika anledningar. En är för att få motion, en annan för att markera sitt territorium. De har små körtlar på tassarna och lämnar kvar en doft som människor inte känner. Ett tredje skäl till att katter klöser är att det känns bra.

Istället för att hindra din katt från att klösa kan du använda din energi åt att hjälpa den att hitta en lämpligare plats att klösa på.

2.

För att ge din katt ett alternativ behöver du hitta något som den kan klösa på som inte gör dig tokig. En klösstolpe är ett bra alternativ, men se till att du får en stolpe som är tillräckligt stadig för att tåla att en vuxen katt motionerar på den. Om den börjar gunga kan du lita på att katten kommer ihåg det och håller sig undan.

Börja med att ställa stolpen nära en plats där katten vanligen klöser, och om du ser att den tar sats för att klösa på något annat än stolpen visar du den vänligt i rätt riktning. Belöna med godis när katten gjort rätt val.

3.

Om du inte kan hålla vakt hela tiden och katten envisas med att klösa på en viss möbel kan du försöka att täcka den med något som katten inte tycker om. Använd dubbelsidig tejp, till exempel, för att göra ytan kladdig. Eller fäst lite aluminiumfolie så att ytan blir obekväm.

4.

Det finns mycket man kan säga om att skälla på katter, både verbalt och fysiskt, och för det mesta är det inte något positivt. Om du verkligen behöver ge katten en tydlig signal om att det är förbjudet att klösa på en viss plats kan en sprejflaska vara praktisk. En kort vattenstråle skadar inte katten, men ger ett tydligt och snabbt tecken på att du inte tolererar att katten klöser på det här föremålet.

5.

Ha tålamod. Katten är ett vanedjur och du vill säkert att den ska sluta förstöra dina möbler nu direkt. Men om du går för fort fram och blir arg så kan det försämra din relation till din katt. Om klösproblemen fortsätter kan du fråga veterinären om råd eftersom det kan finnas bakomliggande problem som påverkar kattens beteende.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter