Dela säng med din katt: åtgärder för framgång

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

 

Din katts personlighet är förmodligen den viktigaste faktorn som avgör om det kommer att fungera att människa och katt sover tillsammans. Vissa katter är ganska avslappnade och sover var som helst utan besvär. Andra katter kan kräva att sova i den stora mjuka sängen i ditt sovrum. Och om du är snäll kan du förunnas tillträde.

Om du har en generös katt kommer du förmodligen tycka att det är mysigt att dela säng med din katt, vilket ger dig en trevlig känsla av sällskap. Om din katt är mer påträngande, stjäl duntäcket och knuffar bort dig, kan du behöva arbeta lite hårdare för att få som du vill.

Det första steget för att hantera en dominerande katt är att ta bort den från sängen och placera den på en särskild plats där den kan sova. Lär din katt att den under inga omständigheter får dominera. Om det inte hjälper kan du prova att lägga den i sin egen sovkorg utanför sovrummet och stänga dörren. Du kommer förmodligen att höra ljud från en olycklig katt utanför dörren. Så var beredd på att ignorera i det. Om du inte ignorerar det och ger efter, lär den sig mycket snabbt att den får som den vill genom att klösa och skrika.

De som har katter som inte dominerar sängen kan ha typen av katt som istället fungerar som väckarklockor som inte går att ställa in. Katter är naturliga skymningsvarelser, vilket innebär att de tycker om att gå upp i gryningen, vanligtvis några timmar före människor.

De är ofta på lekhumör (läs "jakt”), vid denna tidpunkt, så att alla tår, fingrar och andra lemmar som sticker ut under täcket kan snabbt vara valet av "byte". Om din katt är en aktiv jägare när du försöker sova ska du se till att det ligger några leksaker framme, helst leksaker utan bjällror!

Se också till att din katt inser att den måste leva efter ditt morgonschema. När den vaknar, försök att inte uppmuntra kattens önskemål – utfodra den bara när du stiger upp och lek bara med den när du är redo att stiga upp. Om katten förstår att den kan få vad den vill ha klockan 04:00 kommer den sannolikt att fortsätta med det. När katten inser att den får som den vill när du stiger upp är det mer sannolikt att du får sova.

Ta dig tid att leka med din katt innan läggdags för att se till att den är tröttare när ni lägger er. Lite motion för din katt hjälper den att vilja sova längre, vilket ger dig mer tid att sova också.

Låter du din katt slåss om sängutrymmet med dig, hamnar du i soffan eller är din katt hänvisad till en lyxig kattkorg? Berätta om dina sovrutiner för din katt på vår Facebook-sida!

 

Relaterade artiklar

 • Katt och spädbarn

  Hur kommer din katt att reagera till en nykomling i huset och hur kan du försäkra dig om att din katt och ditt spädbarn kommer överens? Veterinären och beteendevetaren Francesca Riccomini ger råd om hur du förbereder din katt på tillökning.
 • Steg för kommandoträning av din kattunge

  Även om katter har ett rykte om sig att vara självständiga, så betyder din kattunges nyfikenhet och intelligens att den kan lära sig några enkla kommandon.
 • Klickerträna din katt - för nybörjare

  Det kan vara lätt att anta att det inte går att träna katter, men katter kan faktiskt tränas om du använder rätt metoder.
 • Using Positive Reinforcement when Training Your Kitten

  Food rewards, like a few kibbles of Science Diet® cat food should be given for using the litter box or scratching post, playing with toys and being relaxed when you handle her.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)