Information om colorpoint shorthair-katten och dess personlighetsdrag

Colorpoint shorthair är en vacker och intelligent katt med extrema fysiska karaktärsdrag, från det kantiga huvudet och de höga öronen till den glansiga pälsen.

Colorpoint shorthair i korthet
The Colorpoint Shorthair Cat Breed

Colorpoint shorthair är mycket smart och kan tränas att göra många saker, men har också sin egen vilja.

Viktintervall:

Hane: medel: 8–12 lbs (ca 3,6–4,5 kg)
Hona: liten: < 8 lbs (ca 3,6 kg)

Ögonfärg:

Blå

Förväntningar:

Livslängd: 8–12 år.
Sociala/uppmärksamhetsbehov: Låga, måttliga
Benägenhet att fälla: Låg

Päls:

Längd: Kort
Karaktärsdrag: lät
Färger: Röd, gräddvit, seal, chokladbrun, blå, lila, bluecream, lilac cream
Mönster: Tabby, points
Mindre allergiframkallande: Nej
Övergripande vårdsbehov: Låg

Klubberkännanden:

Kattföreningserkännanden:
CFA
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Colorpoint shorthair är en lång, elegant katt. Kroppen, halsen, benen och svansen är långa.Den är medelstor, men har en fin muskulatur, ännu finare än siamesen.

Colorpoint shorthair är en katt med extrema karaktärsdrag. Huvudet är långt och triangelformat och de höga öronen är en utökning av triangeln. Nosen är lång och rak. Benen är långa och smala. Den långa svansen smalnar av till en spets. De ljusblå ögonen är mandelformade.

Dess päls är kort, glansig och ligger tätt intill kroppen. Colorpoint-kattens skönhet ligger uppenbarligen i de blå ögonen, den slanka muskulösa kroppen och kontrasten mellan den ljusa kroppsfärgen och de mörkare extremiteterna. Denna kontrast kallas "color restriction" eller, mer allmänt, "pointing". Färgen på öronens, svansens och fötternas päls skiljer sig markant från kroppen, och den mörkare färgen på extremiteterna smälter gradvis in i kroppens ljusare färger. Ansiktet har en "mask" med samma djupare punktfärg. Masken täcker ansiktet, omger ögonen och täcker morrhårskuddarna. Masken är mindre hos kattungar och ökar gradvis när den blir äldre.

Till skillnad från de flesta siameser kan punkterna hos colorpoint shorthair-katter visa tecken på tabby-strimmor samt spräckliga mönster som bara är begränsade till punkterna.

Personlighet:

Colorpoint shorthair-katten är inte bara vacker utan också mycket intelligent. Trots att den inte är lika intelligent som en siames kan den tränas att göra många saker. Det betyder dock inte att den kan tränas att göra allt som en förälder önskar. Liksom de flesta andra intelligenta raser har colorpoint shorthair sina egna önskemål.

Colorpoint shorthair är en mycket tillgiven katt och vill att hennes förälder ska vara lika hängiven henne som hon är sin förälder. Föräldern måste ge colorpoint-katten mycket kärlek och ägna lite tid åt att leka med den varje dag.

Bor med:

Eftersom colorpoint shorthair-katten har en lång, muskulös kropp kan den lätt få lite putmage när den har ätit för mycket. Näringsintaget måste kontrolleras noggrant för denna ras. De långa, smala benen är inte gjorda för att hålla en fet kropp.

Colorpoint shorthair-katter är bra hoppare och älskar höjder. Se till att ha sittpinnar och klösträd i hemmet. Colorpoints älskar att leka och uppskattar leksaker runt om i huset. Pälsen kräver inte särskilt mycket vård, men en colorpoint associerar borstning med ömhet och kommer njuta av att bli putsad av sina föräldrar.

Colorpoint shorthair-katten kan, trots sitt eleganta utseende, vara en riktig knäkatt. Hon är mycket tillgiven och sover gärna bredvid sin förälder i dennes säng.

Historia:

Colorpoint shorthair är en kombination av siamesisk katt och andra korthåriga katter, främst amerikansk korthårskatt. Denna kombination resulterade i en katt med siamesisk utfärgning, men med färger som inte är tillåtna hos en siames. Dessutom är rasens kropp, även om den liknar siamesens, mer muskulös men med samma fina ben.

Relaterade artiklar om vård av sällskapsdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel