Smaker och typer av hundmat: Tycker min hund om sin mat?

Publicerad av Dr. Laci Schaible
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Enligt The Dogs Trust kan hundar precis som människor smaka och njuta av en mängd olika smaker, men likheterna slutar oftast där. Hundar verkar kunna urskilja specifika smaker i vatten, vilket kanske förklarar varför de inte verkar tröttna på den vätska som människor ibland beskriver som "smaklös"

Men känner hundar samma smaker på samma sätt som människor gör? Eftersom de är kända för att äta saker som inte är mat och rota igenom sopor och annat, kan man tro att de kanske inte gör det. Men det kan bero på att hundar har betydligt färre smaklökar på tungan, trots att deras smaklökar kan känna av samma typer av smaker som våra smaklökar. PetMD menar att människor har ca 9 000, medan hundar bara har ca 1 700. Är du nyfiken på att reda på vad din hund tycker bäst om att äta, oavsett om det är kyckling eller nötkött, varm eller kall mat eller blöt- eller torrfoder? Och hur vet man ens om hunden tycker att hundfodret är gott? Låt oss utforska några olika livsmedel och faktorer som eventuellt faller din hund i smaken.

Faktorer som påverkar hur din hunds foder smakar

  • Smaker: Enligt en undersökning från Pet Food Industry är kyckling den mest populära smaken på hundfoder i världen. Detta betyder inte att hundarna föredrar det, utan beror förmodligen på att kyckling ofta är tillgängligt som en proteinkälla i hundfoder. Innan du köper en stor påse hundfoder kan det vara klokt att ta prover från din veterinär eller djuraffär. När det gäller konservburkar och portionspåsar kan du köpa några enstaka portioner för att försäkra dig om att din hund tycker om smaken innan du köper fler.
  • Konsistens/Utformning: När det gäller konsistens föredrar hundar mjukare och segare mat, men de flesta hundar bryr sig inte särskilt mycket om konsistens. Trots att vissa hundföräldrar rapporterar att deras hundar är otroligt kräsna, tros detta bero på att hunden på ett subversivt sätt har tränat ägaren att erbjuda de godaste (men inte alltid de hälsosammaste) delikatesserna, snarare än att hunden är kräsen. Att blanda blötfoder med torrfoder är en vinnande kombination för vissa kräsna ätare.
  • Temperatur: Cook's Illustrated förklarar att forskningen har visat att människans smaklökar är relativt temperaturkänsliga och fungerar mycket effektivare när maten är varm. Detta förklarar människors allmänna preferens för varm mat (även om kall pizza till frukost fortfarande är ett undantag). Trots att studien fokuserar på människor bör logiken även gälla för våra hundar, som också ofta föredrar att maten värms upp något. Dessutom frigörs doftmolekyler från livsmedel vid högre temperaturer, vilket ökar attraktionskraften ytterligare. Och trots att vi har betydligt fler smaklökar än hundar är deras luktsinne mellan 1 000 och 10 000 gånger bättre än människors, enligt VCA Animal Hospitals.
  • Tillägg och tillsatser: Trots att flytande tillsatser, såser och pulver finns tillgängliga på butikshyllorna stöder veterinärer oftast inte utfodringen av dessa produkter på grund av deras sparsamma övervakning och reglering. I vissa fall, t.ex. när en hund har en kronisk sjukdom såsom njursvikt, kan det enda sättet att få hunden att fortsätta äta vara att lägga en smaklig sås på maten. Det är viktigt att notera att ett överskott av näringsämnen kan vara lika skadligt som brist på dessa, så om du känner att det börjar bli nödvändigt att använda tillsatser för att se till att din hund äter, är det dags att rådfråga en veterinär för att se till att hunden inte har några andra underliggande problem.

Andra frågor som du bör ställa till din veterinär om din hunds foder

Det finns flera frågor som du kan ställa till din veterinär för att hjälpa dig att välja det hälsosammaste och godaste fodret för din hund. Trots att de flesta hundföräldrar ställer dessa frågor vid deras valps första veterinärsbesök är det viktigt att hålla samtalet vid liv under åren, både när hunden är frisk och sjuk. Här följer några vägledande frågor:

  • Tycker min hund om fodrets smak?
  • Kan du rekommenderat något särskilt foder baserat på min hunds livsstil eller framtida hälsorisker?
  • Finns det några tecken på en kostförändring baserat på laboratorietester eller en fysisk undersökning, t.ex. över- eller undervikt?
  • Har min hund några hudproblem? Tandproblem? Mag- och tarmproblem eller urinproblem?
  • Har min hund några matallergier?

Gillar min hund verkligen hur maten smakar?

Du behöver inte stressa över smaker eller huruvida du bör ge din hund blöt- eller torrfoder. Vanligtvis kommer din hund att gilla hur maten smakar. Glöm inte att rådfråga din veterinär om hur du väljer det bästa hundfodret för just din hund, eftersom smaken inte är den enda vägen till din hunds hjärta. Högkvalitativa och balanserade foder är avgörande för att din hund ska leva ett långt och hälsosamt liv, men tid tillsammans och gemensamma minnen är de verkliga nycklarna till din hunds lycka.

Kort om skribenten

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible är en veterinär för små djur samt en entreprenör. Hon har skrivit tusentals artiklar och jobbar som rådgivare för flera nystartade företag i veterinärsbranschen.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA and Brana Bonder, B.S, M.S

Relaterade artiklar

Relaterade produkter