Åka till stranden: Så här förbereder du valpen

Published by
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Planerar du att ta med valpen till stranden för första gången? När vädret börjar bli varmare längtar du kanske efter att ta med valpen till stranden – men du vet kanske inte vad du kan förvänta dig. Du har kanske hört talas om hundbadplatser, men känner du till reglerna?

Om du funderar på att åka till en hundbadplats uppstår kanske några nya frågor: Vart ska du åka? Vad ska du ta med dig? Ta en titt på den här smidiga guiden som kan hjälpa dig att planera.

Se till att planera

German Shepherd running through shallow waves at the beach

Hundbadplatser är vanligtvis inte så svåra att hitta, men det kan krävas lite efterforskningar. Många stränder som tillåter hundar har regler – från att hunden ska vara kopplad till att den ska hållas borta från vissa områden. Om du har en specifik strand i åtanke bör du kontrollera online i förväg för att se vilka regler som gäller.

Om du vill att hunden ska få springa fritt kan du behöva leta efter en strand som tillåter att hunden inte är kopplad. Detta kan kräva en längre resa än du tänkte dig och du behöver planera efter det – inklusive raster från bilkörningen så att hunden kan uträtta sina behov och sträcka på benen. Om du reser längre hemifrån är det också en bra idé att ta reda på kontaktuppgifter till akuta veterinärmottagningar nära din destination (ifall din strandkompis skulle råka ut för något).

Vad du bör ta med dig

När du själv ska till stranden tar du oftast med dig mer än bara badkläderna. Samma sak gäller när hunden ska till stranden. Här är några saker som du bör ha med dig för att vovven ska vara trygg – och för att hjälpa till att göra dagen avslappnande och rolig:

 • En flaska vatten
 • En vattenskål
 • Ett parasoll eller en skärm för skugga
 • En hundsäng som tål vatten eller en hundfilt
 • Ett staket för att kunna skapa en hundgård
 • En massa handdukar
 • Solskyddsmedel för hund
 • En flytväst för hund med ett handtag
 • Bajspåsar
 • Foder och godbitar
 • Flytande och vattentäta hundleksaker
 • Hundskor för att skydda tassarna från het sand
 • Hundglasögon för att skydda ögonen från sol och salt
 • En första hjälpen-låda för hunden
 • En vattentät GPS-spårare som kan fästas i halsbandet

Strandsäkerhet

Dog walking on the beach at sunset with owner in tow.
Även om du är nybliven hundägare vet du kanske vid det här laget att hundar är experter på att hamna i trubbel. Följ de här tipsen för att minimera risken för att hunden blir sjuk eller skadar sig:

 • Innan du låter hunden utforska bör du kontrollera om det finns skräp på stranden som den kan försöka äta eller vassa föremål, såsom trasiga flaskor, burkar eller snäckskal som kan orsaka skada.
 • Låt inte hunden dricka havsvatten. Om du ser tecken på att hunden bli varm eller törstig, ge den gott om färskt vatten att dricka.
 • Skydda den från att bli överhettad, vilket kan leda till utmattning eller värmeslag. Om hunden börjar flämta mycket eller verkar trött ska du se till att den ligger på en säng eller filt i skuggan och dricker vatten. Håll ett öga på din hund om den verkar trött och hängig eller förvirrad – om andningen inte återgår till det normala bör du kontakta en akut veterinärmottagning direkt. Vissa hundar med trubbig nos eller hundar med fluffig päls, såsom bulldog och husky, behöver lite extra tillsyn för att hålla sig svala.
 • Skor skyddar hunden från att bränna tassarna på het sand och mörka glasögon för hundar skyddar ögonen från solskador.
 • Använd solskyddsmedel för hundar på nosen, öronen och andra områden med tunn päls. Hundar löper lika stor risk att bränna sig i solen och få hudcancer som vi. Se till att ljusa hundar inte är för länge i solen, eftersom deras päls inte ger så mycket skydd.
 • Se till att hunden har flytväst om den ska simma eller delta i vattensporter. Även hundar som är duktiga på att simma kan bli trötta och få problem. En flytväst med ett handtag på ryggen gör det enklare att dra upp hunden till stranden vid behov.
 • Se till att hunden alltid har ett halsband med id, inklusive dina kontaktuppgifter, ifall den skulle springa bort. Överväg att fästa en vattentät GPS-spårare i halsbandet. Detta är särskilt viktigt för hundar som blir nyfikna på andra djur som fiskmåsar eller andra hundar på stranden. Om hunden fortfarande är valp och håller på att lära sig rätt beteende måste du hålla den kopplad så att den inte springer iväg. Det kan också vara en bra idé att vänta tills hunden är tillräckligt gammal och tränad innan ni verkligen kan njuta av en dag på stranden.

Ägna lite tid åt att tvätta bort saltet ur hundens päls när ni är redo att åka hem. På så sätt förhindrar du att hunden kliar sig eller slickar upp för mycket salt från sig själv. De flesta offentliga badplatser har en slang eller utomhusdusch, men visa respekt för de människor som kanske använder den. 

Med allt detta i åtanke kan det verka vara mer problem än vad det är värt att förbereda hunden för en dag på stranden. Men som en bra hundägare vill du göra allt du kan för att göra valpens första strandbesök roligt och minnesvärt. När du är förberedd är du också redo för framtida resor, vilket betyder att de där spontana stranddagarna med hunden kan bli en sommartradition.

Om författaren

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus är djurägare, bloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis omges av en drös fluffiga vänner.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>