Möte med familjemedlemmarna

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Introducera din nya kattunge för en annan katt

Om du redan har en katt hemma kommer den troligen att revirmarkera när kattungen anländer. Det är bara naturligt att du vill att kattungen ska accepteras av din katt. Men det är också naturligt att din katt kanske behöver lite övertalning för att acceptera den nya som den kan uppfatta som en rival. När allt kommer omkring har din katt alltid varit ensam katt på täppan och styrt på sina egna villkor fram till nu.

Försiktighet ger framgång

Dina två husdjur har en utmärkt chans att bli vänner om du följer några enkla råd. Först ska du introducera ditt nya tillskott försiktigt. Sedan bör du se till att din nuvarande katts foder och sovställen inte förändras av din nya kattunge. Då ökar chanserna att de kommer trivas bra ihop. Det finns dock en liten risk att de aldrig kommer att dra jämnt.

När du bestämmer dig för att tiden är redo att presentera dem för varandra, se till att du är den som bestämmer; låt dem inte sköta det själva. Och välj en tidpunkt när hemmet är lugnt. Eftersom din nya kattunge inte är könsmogen kommer din nuvarande katt inte att känna sig hotad eller uppleva konkurrens. Risken för bråk minskar också om de två katterna är av olika kön. Men du behöver inte stressa fram ett möte ansikte mot ansikte; håll dem skilda åt men låt dem undersöka varandras plats och bädd. Det får dem att successivt vänja sig vid att ha en annan katt i hemmet.

En liten gnutta sunt förnuft

Lukten är det viktigaste sinnet hos katter, vilket gör att det är en bra idé att sätta några dofter från hemmet på kattungens päls före mötet. Blanda dofterna genom att först klappa din nuvarande katt och sedan kattungen utan att tvätta dina händer mellan och vice versa. Den nya kattungen kommer då att lära känna din andra katts doft.

Ge din kattunge ett privat område

Du kan tänka på att ordna ett avgränsat område bara för din kattunge med bädd, kattlåda och vattenskål så att den känner sig säker och trygg. När din äldre katt ska träffa den nya, så kommer kattungen att känna sig skyddad i sitt eget område samtidigt som den kommer att se den andra katten. Och när du anser att tiden är mogen (det kan ta flera dagar), ta bort avgränsningen och låt din kattunge komma ut i den takt den vill.

Det finns inga garantier att två katter kommer att bli bästa vänner; om de inte blir det, låt dem själva skapa den relation som passar dem båda. Till sist kommmer de flesta katter efter hand att tolerera varandra.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter