Fyra sätt att hjälpa din katt att hålla sin idealvikt

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Är du orolig för att din katt är överviktig, eller till och med bara väger lite över medelvikten? Övervikt kan orsaka extra slitage på kattens leder och öka risken för vissa sjukdomar, t.ex. diabetes. Din veterinär kan berätta för dig vad som är en hälsosam vikt för din katt och ge dig råd om det mest effektiva och hälsosamma sättet för katten att bli av med de extra kilona.

Här är några tips på hur du kan se till att din katt uppnår sin idealvikt och behåller en hälsosam vikt livet ut.

 1. Håll koll på din katts viktminskning.
  Viktnedgång kan hjälpa din katt till en bättre hälsa, men bara om viktminskningen sker på ett hälsosamt och kontrollerat sätt. För att se till att din katt går ner i vikt i en hälsosam takt ska du väga den regelbundet och bedöma kattens body condition score (bedömning av kroppshull). Din veterinär eller djursjukskötare kan förklara detta för dig och ge dig din katts hullpoäng. Varannan vecka är perfekt till att börja med, och sedan en gång i månaden. De flesta veterinärmottagningar har en våg som kan användas kostnadsfritt, men om din katt inte gillar att bli skjutsad dit kan du använda din egen badrumsvåg. Väg dig själv med katten i famnen och dra sedan av din egen vikt för att få fram kattens vikt.

 2. Inkludera hälsosamma aktiviteter.
  När du ger en komplett och balanserad kattmat för viktminskning vet du att din katt kommer att äta hälsosamt. Din katts viktminskningsprogram är dock inte komplett utan en hälsosam mängd fysisk aktivitet. Se till att din katt får den fysiska aktivitet som den behöver för att bli och förbli frisk. Att leka olika lekar med din katt stärker ert band och ger katten motion på ett stimulerande sätt.

 3. Besök din veterinär ofta.
  Täta besök hos veterinären hjälper dig att se till att din katts viktminskningsprogram fungerar smidigt. Veterinären vet din katts idealvikt, hur snabbt den bör gå ner i vikt och vilken kost som är bäst för varje steg i viktminskningsprogrammet. Veterinären kan också ge dig tips om hur du kan dela upp matintaget under dagen för att hjälpa din katt att känna sig mätt längre.

 4. Att hålla idealvikten livet ut.
  Din katts viktminskningsprogram ska inte vara tillfälligt. När din katt har uppnått sin idealvikt ska du prata med veterinären om huruvida du ska fortsätta med samma foder, kanske i en högre dos, eller byta till något annat. Och glöm inte att fortsätta motionera och väga katten ungefär en gång i månaden om vikten skulle börja öka igen.

Din katt kan ha lättare för att gå upp i vikt eller minska i vikt än andra katter. Ras, ålder, val av foder, hälsotillstånd och en mängd andra faktorer påverkar hur snabbt en katt går upp i vikt och vilken typ av näring som behövs för att kontrollera detta. Om du tror att din katt kan vara i behov av ett viktminskningsprogram, fråga din veterinär om råd.

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)
  Buy Now »