Katter som löper

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter som löper behöver särskild omvårdnad och uppmärksamhet. Om din katt redan har löpt någon gång så kommer du inte glömma hennes krav på uppmärksamhet.

Om hon inte kan para sig under löpet så kan det bli en frustrerande och obekväm tid för både dig och katten. Om hon å andra sidan kan para sig så behöver du bereda dig på att ta hand om två kattkullar per år! Om du inte planerar att avla på din katt är det därför bäst att låta henne bli kastrerad. Det blir lättar för henne och för dig.

Fertil

När din katt löper är hon inne i den fertila perioden av sin reproduktionscykel och letar efter hanar att para sig med. Katter börjar vanligtvis löpa på våren och på hösten och ett löp kan vara från några dagar upp till flera veckor. En katt har normalt sitt första löp kring sex månaders ålder, men vissa katter kan löpa redan när dom är kring fyra månader gamla.

Vad du skall titta efter

Under löpet kan din katt bli mer kärleksfull, gnida sig mot möbler, väggar och sina favoritmänniskor. Hon kommer troligen att särskilt gnida kroppens bakre del och kan allt som oftast ställa sig i parningsställning med bakdelen och svansen upprätt.

Det största problemet med en katt som löper är, för ägarens del, de ljud. Katter som löper ylar och gnäller högt och ljudligt mest hela tiden i sina försök att locka till sig hankatter att para sig med. Dom kan även spreja ned väggar och möbler med starkt luktande urin i försök att visa att dom är "tillgängliga" för hanar.

Om du har en katt som vanligtvis endast vistas inomhus kan hon när hon löper göra allt för att komma ut och till och med gå så långt att hon attackerar fönster och dörrar.

Kastrering

Även om din veterinär kan förskriva medel som minskar tecknen på löp, är det bästa sättet att undvika att katten kommer in i löp att låta kastrera henne. Efter att hon blivit kastrerad kommer hon inte att löpa och dessutom blir hon mindre "territoriell" och det är mindre troligt att hon kommer att spreja för att markera i sitt närområde.

De flesta veterinärer föredrar att vänta med att kastrera katten tills dess att hon är klar med sitt löp. Vanligtvis väntar man med att kastrera en honkatt tills dess att hon är omkring sex månader gammal eller har haft sitt första löp. Din veterinär kan ge dig råd om när han eller hon tycker att det är en bra tidpunkt att kastrera just din katt.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter