Skötsel av nyfödda valpar: 5 saker du behöver veta

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Även om få saker är mer förtjusande än en kull nyfödda valpar kan det vara skrämmande att ta hand om dessa nya små liv. Men du behöver inte oroa dig. Kolla in den här guiden för skötsel av nyfödda valpar för att se vad du behöver veta för att få en frisk och välmående valpkull.

1. En ren miljö

Nyfödda Spitz Pomeranianvalpar som slumrar tillsammans i en korg.Nyfödda valpar kommer att tillbringa de första veckorna i valpningslådan där de föddes, så det är viktigt att välja rätt när man förbereder för deras ankomst. Utrymmet ska vara tillräckligt stort för att mamman ska kunna ligga ner och sträcka ut sig bekvämt utan att valparna kläms, och hon ska kunna komma och gå fritt samtidigt som valparna hålls instängda. Det ska också vara lätt att komma åt så att du kan byta ut filtar, handdukar eller lakan varje dag.

Under de första dagarna städar mamman upp valparnas avföring, men om det är en stor kull kan hon behöva hjälp att hålla rent. I slutet av den andra veckan eller i början av den tredje öppnar valparna sina ögon och blir mer aktiva. När de börjar krypa omkring kan du flytta över dem till en större valplåda med plats för lek, även städningen efter valparnas toalettbesök kommer att kräva mer av dig från och med nu.

2. Värme

Enligt den brittiska kennelklubben kan valpar inte reglera sin egen kroppstemperatur förrän de är tre till fyra veckor gamla, så de kan behöva lite hjälp på traven. Även om valparna kommer att kura ihop sig med sin mamma och varandra för att värma sig, är det bäst att använda en värmelampa eller värmedynor under deras första levnadsmånad.

En värmelampa ska placeras tillräckligt högt ovanför lådan för att inte riskera att mamman eller hennes valpar bränner sig, och det måste även finnas ett svalare utrymme som valparna kan krypa till om de blir för varma. Den brittiska kennelklubben rekommenderar att temperaturen i valplådan till en början ska vara mellan 29°C och 32°C i lådan. Sänk temperaturen gradvis varje vecka tills lådan slutligen har rumstemperatur.

3. Omvårdnad och näring

Under de första veckorna är valparna helt beroende av sin mamma för att få i sig den näring de behöver. Även om hon kan vara mindre aktiv under den här perioden förbrukar diandet mycket av mammans energi och hennes dagliga kaloribehov kommer att vara högre än normalt, säger den brittiska kennelklubben För att säkerställa att både mamman och valparna får i sig tillräckligt med näring under diperioden ska mamman få ett flera portioner av ett högkvalitativt valpfoder utspritt över hela dagen. Din veterinär kan rekommendera vilken typ och mängd mat du ska ge den diande mamman.

Det är viktigt att hålla koll på valparnas vikt under den här perioden. Om du märker att någon av valparna är undernärd kan du behöva hålla ett öga på dem när det är dags att dia och se till att de mindre valparna får tag i de spenar som ger mest mat när de ska matas. Valpar som gnyr eller gnäller ofta kan vara hungriga och behöver mer tillsyn under matningen.

Om de mindre valparna fortfarande inte visar tecken på hälsosam tillväxt eller viktökning ska du prata med din veterinär. Det kan bli nödvändigt att ta över och mata dem med flaska. PDSA säger att det också är viktigt att hålla koll på om mamman visar tecken på mjölkstockning (mastit), en infektion i mjölkkörtlarna som kan störa mjölkproduktionen. Tecken på mastit är röda och svullna juver och ovilja att dia. Mamman kan till och med nafsa eller hugga efter valparna när de försöker äta. Om du märker av dessa tecken ska du omedelbart kontakta veterinären.

Under den fjärde eller femte veckan börjar valparna få sina tänder och avvänjningsprocessen inleds när mammans mjölkproduktion blir lägre. När du märker att valparna börjar provsmaka mammans mat är det dags att ge dem en egen skål med valpmat. Till en början kan det vara bra att blötlägga torrfodret i lite varmt vatten för att göra det mjukt för de nya, små tänderna.

4. Hälsa

Små valpar är mer mottagliga för sjukdomar och infektioner, så du måste hålla ett öga på dem. Det är viktigt att regelbundet undersöka de nyfödda valparna för att upptäcka tecken på infektioner eller hälsoproblem. Rapportera allt ovanligt som kräkningar, diarré eller en valp som inte vill stå upp eller äta till din veterinär.

Små valpar är också särskilt känsliga för loppor och andra parasiter, anger Blue Cross, så prata med din veterinär om en lämplig parasitundersökning. De antikroppar de får från diandet hjälper till att skydda dem mot sjukdomar under de första veckorna, men dessa antikroppar försvinner efter sex till åtta veckor och då måste valparna få sin första vaccinationsomgång. Se till att du, alla familjemedlemmar och besökare tvättar händerna noggrant innan ni umgås med valparna för att minska risken att de blir sjuka av skadliga bakterier som kan finnas på händerna. Det är också en bra idé att införa en regel om skoförbud i huset eller åtminstone rena/överdragna skor för att förhindra att skadliga bakterier eller virus kommer in utifrån.

Nyfödda valpar diar mjölk från sin hundmamma.

5. Socialisering

Under den fjärde veckan är valparna redo att börja umgås med människor och andra hundar. Vecka fyra till tolv är en kritisk period under vilken valparna behöver lära sig om den värld de ska leva i så att de blir välanpassade och glada hundar, säger PDSA. Valpar som är dåligt socialiserade tenderar att växa upp till ängsliga hundar som kan få beteendeproblem. Så oavsett om du planerar att behålla valparna eller skicka dem till bra hem är det viktigt att gosa och leka med dem, låta dem utforska och leka och utsätta dem för så många nya upplevelser som möjligt.

Att ta hand om nyfödda valpar innebär mycket arbete, men de första veckorna går väldigt fort. Om dina valpar i slutändan hamnar hos andra familjer blir du tvungen att ta farväl av dem, en situation som ofta är lite bitterljuv. Njut av valparna medan du har dem, och när det är dags att släppa taget kommer du att vara nöjd med att veta att du gav dem bästa möjliga start i livet.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en hund- och kattägare, bloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis skriver övervakad av en skara fyrbenta vänner.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

 

Relaterade artiklar

 • Din valps identifiering

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Introducera halsband och koppel

  Dogs running Även om det kommer att dröja några veckor innan du kan gå ut med hunden i koppel (innan valpen är vaccinerad bör du alltid bära den när ni är utomhus för att undvika infektionsrisken) kan du börja vänja valpen vid att bära halsband när den har börjat anpassa sig till sin nya omgivning.
 • Tid isär

  Tips and techniques for training your puppy to adjust well to being left alone for short periods of time.
 • Hälsoproblem du inte kan vaccinera mot

  Dogs running Naturligtvis kan en fullt vaccinerad valp råka ut för vissa hälsoproblem då och då. Här är några vanliga sjukdomstillstånd:

Relaterade produkter