Introducera halsband och koppel

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Halsband och koppel

Även om det kommer att dröja några veckor innan du kan gå ut med hunden i koppel (innan valpen är vaccinerad bör du alltid bära den när ni är utomhus för att undvika infektionsrisken) kan du börja vänja valpen vid att bära halsband när den har börjat anpassa sig till sin nya omgivning.

 

Vilken typ av halsband?

Valpens första halsband ska ha spänne - inte kedje- eller stryphalsband. Halsbandet ska sitta så pass löst att du kan få in två fingrar mellan halsbandet och halsen.

 

Halsband för första gången

Välj en tid och miljö som är positiv för valpen, t.ex. före måltiden, lek, eller innan ni ska utomhus. Var beredd på att valpen försöker slingra sig ur och försöker krafsa loss halsbandet. Ignorera försöken och ge massor av beröm när den slutar försöka ta sig ur. Efter en stund kan du avleda valpens uppmärksamhet med en annan rolig aktivitet, och ta loss halsbandet och sätt på det igen senare.

 

Vänja valpen vid halsbandet

Det tar bara några dagar innan valpen vänjer sig vid halsbandet. När valpen inte längre reagerar på halsbandet kan du låta det sitta på hela tiden. Det finns dock två viktiga saker som du ska vara uppmärksam på under denna period: först av allt så kommer valpen att växa väldigt snabbt och därför måste du kontrollera halsbandet med några dagars mellanrum för att se till att det inte sitter för hårt. För det andra kan valpen gå vilse (eller rymma) under sina första veckor och därför bör du se till att halsbandet är märkt. Du bör också se till att valpen är ID-märkt (chip-märkt) om den skulle bli upphittad av någon.

Senare när valpen har vant sig vid att hanteras, kan du börja vänja den vid att sitta i koppel. Håll i valpens kropp med ena handen för att förhindra att den drar sig undan och håll i med halsbandet med fingrarna. Försök att ignorera att valpen slingrar sig och ge massor av beröm när den står still. Genom att inskränka valpens frihet på det här sättet kommer den att lära sig att den inte kan komma undan när du håller i halsbandet.

 

Dags för koppel

När valpen väl har vant sig vid att hållas i halsbandet är det dags att sätta fast kopplet. Låt valpen vänja sig vid känslan av kopplet genom att låta det sitta kvar medan ni leker. Du kan ta upp kopplet då och då, men du bör stå still när du gör det. På så vis lär sig valpen att kopplet innebär att den inte kan gå vart den vill, eftersom den är kopplad till dig. När valpen har accepterat att den har begränsad frihet, ska du berömma den innan du släpper den igen.

 

Valpens ID-märkning

Som tidigare nämnt, ska valpen vara ID-märkt vid leverans till dig. En god idé är att i tillägg ha din ägarinformation på halsbandet. Numera anses chip-märkning vara det effektivaste sättet att permanent länka hundar till sina ägare, och öka chanserna för att hunden återbördas om den går vilse, smiter eller blir stulen. Om du vill veta mer om chip-märkning ska du tala med din veterinär.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter