Hälsoproblem du inte kan vaccinera mot

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Naturligtvis kan en fullt vaccinerad valp råka ut för vissa hälsoproblem då och då. Här är några vanliga sjukdomstillstånd:

DiarréDog health problems

I de flesta fallen är diarré bara en tillfällig olägenhet. Valpen kan t.ex. få diarré om den är upphetsad eller nervös eller om den har ätit någonting olämpligt - kanske från soporna? Diarré kan också vara symptom på en allvarligare sjukdom och du ska inte tveka att ta valpen till veterinären om du är orolig. Ta alltid valpen till veterinären om diarrén håller i sig längre än ett dygn (eftersom valpen kan bli uttorkad), innehåller blod, eller om valpen uppvisar andra sjukdomssymtom som andningsproblem eller om valpen blir håglös eller "lealös".

 

Kräkning

Valpen kommer med all säkerhet att kräkas någon gång och oftast kommer det att räcka med lite kärleksfull omvårdnad. Liksom diarré kan kräkningar vara ett symtom på en allvarligare sjukdom och du ska alltid ta valpen till veterinären om kräkningarna håller i sig i mer än ett dygn, innehåller blod, kommer i kaskader eller om valpen samtidigt uppvisar andra symtom. Var uppmärksam på tecken på uttorkning eftersom det kan ske mycket snabbt. Framför allt ska du lita på dina instinkter och ta valpen direkt till veterinären om du är orolig.

 

Öroninflammation och öronskabb

Även om du är noggrann med att rengöra valpens öron regelbundet, kan den drabbas av öroninflammation eller öronskabb.

Friska öron är blanka, torra och vaxfria och har en ljusrosa färg. De ska inte lukta illa. Om du är oroad över valpens öron eller om den verkar ha öronbesvär (kliar sig mycket eller ruskar på huvudet), ska du inte tveka att gå till veterinären.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter