Säsong

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Säsongsproblem: skydda valpen

 

Under valpens första och viktigaste levnadsår kommer den att få uppleva otaliga nya situationer. De flesta kommer att vara roliga och positiva, men inte alla. För att hjälpa dig att förbereda valpen på sitt nya liv har vi beskrivit några av de vanligaste fallgroparna, samt tips för vad du kan göra i mindre behagliga situationer.

 

Julen: inte den roligaste tiden för en valp

Tyvärr kan julen vara den sämsta tiden att introducera en ny valp i hemmet. En ny valp behöver särskilt mycket uppmärksamhet och en stabil miljö, men julen är en hektisk och stökig tid. Valpen behöver tillsyn och mat dygnet runt, träning och tid för tröst och uppmuntran. Det är näst intill omöjligt när det är jul. Om du ändå funderar på att ha en ny valp vid den här årstiden bör du tänka på följande faror:Dörrar som lämnas på glänt när folk kommer och går kan ge valpen chansen att smita.

 • Dörrar som lämnas öppna och folk som kommer och går ger din valp en chans att rymma

 • Valpen kommer att springa runt bland okända fötter och riskerar att bli nedttrampad och skadad.

 • Renlighetsträningen (få valpen rumsren) kommer att försvåras eftersom dagliga rutiner kommer att avbrytas av festligheter, vilket kommer att orsaka onödig stress för både dig och valpen. Vintern är inte heller den bästa tiden för att träna valpen att bli rumsren med tanke på klimatet.

 • Var medveten om andra faror: julpynt, presenter, snören, presentpapper och leksaker. Valpar älskar alla typer av småföremål. Om den sväljer någonting kan det få allvarliga följder

 • Se upp med choklad i askar/skålar och som dekorationer i julgranen. De kan vara väldigt frestande för valpen, men choklad är giftigt för hundar och större mängder kan vara livshotande.

 • Detsamma gäller för munsbitar som kommer från matbordet, eller ett köksskåp som lämnats öppet. Risken finns att hela dagen blir förstörd av valpens dåliga mage.

 • Kyckling- och kalkonben kan kväva valpen, fastna i munnen eller riva upp sår i matstrupen eller magsäcken. Låt inte matrester ligga framme.

 • Den viktiga tiden när du och valpen ska skapa band riskerar att förstöras. En valp behöver bästa möjliga start i livet om du ska kunna förhindra dåliga vanor

 • Helgaktiviteterna och festligheterna försvårar din uppgift att övervaka när barnen leker med valpen. Risken för att en sjuk, rädd eller skadad valp biter ett barn är högst verkligt

 

Fyrverkerier fungerar inte med valpen

Om valpen (eller något annat djur) utsätts för oförutsägbara smällar och blixtrande fyrverkerier upplever den ökad stress vilket kan leda till oförutsägbara reaktioner. Valpen kommer inte att kunna förstå vad som händer och blir skrämd. Fyrverkerier förekommer vid olika storhelger. Här följer några tips för hur du kan göra valpens tillvaro mer angenäm innan raketerna tänds.

 • Skapa ett trygg och mysig lya med filtar som den kan ligga bland. Lyan bör vara så långt borta från fyrverkerierna som möjligt och du bör visa valpen sin tillfälliga lya några gånger. Du kan ge den mat där och låta den ligga med en leksak eller ett tuggben. Se till att valpen kan gå till lyan på natten

 • Rasta också valpen innan fyrverkerierna börjar. Du kan mata valpen en timma innan så att den blir sömnig.

 • Det går att maskera ljudet från smällar genom att spela musik på medelhög volym, men om valpen verkar bli ännu oroligare, ska du stänga av.

 • Trösta inte valpen om den är orolig genom att klappa den, eftersom du belönar beteendet och valpen tror att det är bra att vara rädd. Försök att verka oberörd

 • Om valpen inte vill ligga i sin lya, kan du avleda den med lite lek eller dressyr, men tvinga den inte.

 • Överväg att ställa in TV:n i ett "säkert" rum och sitt där tillsammans med valpen. En lugn familjemiljö kan ha en lugnande effekt.

 • Om valpen vill gömma sig i ett hörn eller under möblerna ska du låta den få göra det.

 • Se också till att valpen är chip-märkt och har ett halsband med din adress och alla telefonnummer om den skulle rymma.

 • Om valpen får panik ska du se till att det inte finns några faror i närheten som glasdörrar eller eldstäder.

Om du redan vet att valpen kommer att bli rädd kan du fråga veterinären om DAP (Dog Appeasing Pheromone), vilket är en apparat som släpper ut lugnande feromoner i luften. Låt apparaten stå i rummet där valpen kommer att vistas, redan två veckor innan fyrverkerierna. Det finns även CD-skivor med fyrverkeriljud att köpa. Spela den ibland för att vänja valpen vid alla skrämmande ljud.

 

Påsk-valpen

Påsk är den årstid då det finns choklad nästan överallt. Det kan också vara frestande att ge valpen lite choklad. Det får du absolut inte göra. Det kan vara frestande att ge efter till en tiggande liten valp, men bara några småbitar med mörk choklad kan döda en liten hund. Mjölkchokladen som finns i påskägg kan också vara dödlig. Ge bara valpen sitt eget hundgodis och håll chokladen till dig själv och din familj - då får alla en glad påsk.

 

En säker sommar med valpen

Alla tycker om att tillbringa tid utomhus när vädret blir varmare. Valpen är inte medveten om sommarens faror och den kommer att behöva din hjälp.

 

Solning:Valpen kommer förmodligen att älska att ligga i solen, men du måste se till att den inte blir överhettad eller till och med solbränd. Under den varmaste tiden på dagen ska du uppmuntra den att ligga i skuggan eller hålla den inomhus. Lämna inte heller valpen i en hundgård alltför länge. Den ska alltid ha tillgång till vatten och skugga i varmt väder.

Vita hundar med tunn päls och bleka öron och/eller nosar är särskilt känsliga för solen. Din veterinär kan ge dig råd om solskyddsmedel om valpen är känslig för solen. Veterinären kommer att rekommendera ett ogiftigt medel eftersom hundar instinktivt slickar bort allting som hamnar i pälsen. Om du upptäcker något obekant märke på hundens hud ska du låta veterinären undersöka det, eftersom det kan vara hudcancer. Om hudcancern upptäcks i ett tidigt skede kan den botas.

 

Sommarpromenader: Om du promenerar med valpen i varmt väder ska du ta med vatten och en skål. Stanna ofta så att valpen får dricka och kyla av. Hundar kan få värmeslag om de utsätts för värme alltför länge. Om valpen inte snabbt kan kylas ned kan den kollapsa och hamna i koma. Om du tror att valpen är överhettad - symtomen är bl.a. extremt flåsande och salivavsöndring - ska du bada den i kallt vatten, linda in den i en våt handduk och ringa till veterinären omedelbart.

 

Sommarförfriskningar: I varmt väder förlorar valpen vätska när den flåsar och den kommer att behöva dricka mer än vanligt. Se till att det alltid finns färskt vatten i skålen och ställ fram extraskålar på olika ställen vid behov. Kom ihåg att vatten avdunstar snabbt i varmt väder, så glöm inte att fylla på. Vad gäller mat, så bör du slänga foderrester så att maten inte angrips av flugor och blir dåligt i det varma vädret.

 

Sommarparasiter: Parasiter trivs i varmt väder och du bör vara uppmärksam på loppor och fästingar. Kontrollera valpens päls regelbundet - och glöm inte att kontrollera bädden också. Din veterinär kan ge dig råd om förebyggande åtgärder.

 

Sommarsår: Du vistas förmodligen ute mer under sommarhalvåret och därför är det viktigt att du kontrollerar valpens tassar för sår som kan bli infekterade om de går oupptäckta. Gräsfrön kan hamna djupt inne i öronen och mellan trampdynorna. De kan även gräva sig in i huden och ge upphov till infektioner. Småstenar kan också fastna mellan valpens trampdynor. Det kan orsaka problem om du inte tar bort dem. Sök behandling hos veterinären om det behövs. Lite extra pälsvård under sommaren ger dig tillfälle att upptäcka eventuella småsår.

 

Sommarbett: Lekfulla valpar hittar insekter av alla storlekar och sorter och tar dem utan tvekan i munnen. Om valpen blir biten eller stucken in munnen eller halsen, eller om du misstänker att den är allergisk ska åka direkt till veterinären.

 

Sommarförgiftning: Under sommaren ökar sannolikheten för att valpen ska vandra in i trädgårdsskjul och stoppa nosen i allt möjligt. Se till att alla trädgårdskemikalier är väl undangömda. Håll valpen inomhus om du besprutar växter, gräsmattan eller strör ut snigelpellets.

Om du misstänker att valpen har förgiftats ska du omedelbart ta den till veterinären. Ta också med förpackningen om du tror att du vet vad valpen förgiftats av. Det kan hjälpa veterinären att hitta rätt motgift.

Relaterade artiklar

 • Håll din valp frisk

  Du är den person som bäst kan se till att din valp håller sig frisk och pigg.
 • Hitta och avlägsna loppor på hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symtom och behandlingar för säsongsbundna hundallergier och klåda från fästingar, loppor och andra irriterande parasiter!
 • Sköt om din valp

  Dogs running Alla valpar ska borstas dagligen, och inte bara för att förbättra hudens och pälsens skick.
 • Hundar som är rädda för åskan

  Dogs running Rädsla för åskan är en vanlig fobi hos hundar. Det visar sig ofta genom att den gömmer sig, gnäller, skäller, skrapar med tassen eller urinerar. Ingen vet med säkerhet varför en hund är rädd för åskan.

Relaterade produkter