Människor med allergier och katter

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Managing Allergies to Cats

Du kan vilja ha en katt men samtidigt vara bekymrad över tänkbara allergier som någon i din familj kanske har. Kanske du redan har en katt och har upptäckt att allergier har blivit ett problem. Den goda nyheten är att människor med allergier och katter kan leva ihop!

Allergier mot katt orsakas av en reaktion mot en viss typ av protein som finns i oljan i kattens hud och saliv.

Lita inte på immunitet

En del människor rapporterar att de har utvecklat en immunitet mot sin katt, till exempel att de "växer ur" allergin. Medan detta kan stämma väl för vissa så bör du inte lita på att det gäller om du skaffar dig en ny katt.

Det är möjligt att en allergisk reaktion kan förvärras ju mer du utsätts. Om du ska skaffa en ny katt och är bekymrad över allergier kan du överväga att skaffa en korthårig ras istället för en långhårig, eftersom de fäller mindre hår. Om du är intresserad av en renrasig katt kan du ha i åtanke en Devon eller Cornish Rex. Dessa katter saknar det lager av hår som andra raser har så de ger mindre reaktion. Sfinxrasen är helt naken och extremt tillgiven. Kom ihåg att alla katter tvättar sig själva och saliv kan orsaka en allergisk reaktion lika mycket som hår.

Noggrann rengöring är nyckel till att få bukt med allergier när du väl har en katt. Torka alla ytor rena i hemmet regelbundet och dammsug ofta. Tvätta även allt som katten sover på regelbundet.

Begränsat tillträde

Du kan begränsa din katts tillträde till vissa delar av huset. Den allergiska personens sovrum är definitivt ett sådant ställe. Rum med trägolv håller kvar mindre allergener och är lättare att städa än ett med mattor. Om du enbart har några få rum med mattor i ditt hus bör du förmodligen hålla din katt borta från dessa rum.

Stoppade möbler håller kvar många av allergenerna så du bör välja att hålla katten borta från dessa eller från rummen som de står i. Ju mer du borstar din katt desto mer hjälper det att minska allergiska reaktioner eftersom det hindrar löst hår att från att hamna i luften.

Åtminstone en gång i veckan är bra, men oftare är bättre. Var särskilt noga med att borsta på våren när din katt tappar sin vinterpäls. Borstningen bör utföras av någon som inte är allergisk och det bästa är om det görs utomhus.

Att rengöra lådan regelbundet hjälper också eftersom det protein som orsakar reaktion även kan finnas i urin. 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult with Tuna bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Sammansatt av kliniskt bevisade antioxidanter, omega 3-fettsyror och minskad fosfor.