Varför är labradorer alltid hungriga? Vetenskapen bakom mättnadskänslor

minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det har länge påståtts att labradorer alltid är hungriga och verkar vara bottenlösa när det gäller mat. Vissa raser, som labradoren, är mycket matmotiverade, medan andra, till exempel border collies, är mer uppgifts- och människoorienterade. Så varför ägnar labradorer all sin tid åt att leta efter mat och varför är de mer benägna att bli feta på grund av detta?

Det kan finnas flera anledningar till att din labrador ständigt verkar hungrig, så låt oss ta en titt på vad de kan vara.

Är labradorer hungrigare av genetiska skäl?

År 2016 visade en studie i tidskriften Cell Metabolism att labradorer och vissa närbesläktade flatcoated retrievers har en specifik genmutation som inte finns hos andra hundar. Denna genmutation påverkar deras intresse för mat, ökar sannolikheten för att de lagrar mer fett och gör dem mer benägna att drabbas av fetma. Studien visade också att denna mutation var vanligare hos hundar som valdes ut för att bli assistanshundar än hos dem som blev sällskapshundar.

POMC-genen, vilken är den påverkande genen, är även kopplad till fetma hos människor och har betydelse för mättnadskänslan. Mättnadskänsla innebär att man känner sig mätt. M
utationen hos labradorer innebär att de inte verkar inse när de är mätta, vilket gör att de aldrig känner sig mätta och fortsätter att leta efter mat.

Andra orsaker till hunger som du kan utesluta

Om du har en hund som ständigt verkar hungrig kanske det inte bara beror på hundens gener. När din hund tittar på dig med vädjande ögon kan det vara väldigt frestande att ge efter, men det kan bli en ond cirkel som är mycket ohälsosam. Hundar som är överviktiga redan som valpar fortsätter att vara överviktiga som fullvuxna hundar och riskerar att drabbas av fetma resten av livet. Med detta i åtanke, och om du har en labrador, är det en bra idé att vara disciplinerad redan från början när det gäller mat och beteenden kring måltiderna.

Prata med din veterinär om body condition score (BCS). Detta är ett sätt att se till att din hund har en idealisk vikt för sin storlek, ras och ålder. Att hålla din hund i form hela livet har många hälsofördelar.

Undvik dåliga matvanor hos din hund

Skapa goda vanor när det gäller maten. Hundar som tillåts tigga efter mat kan bli ett verkligt irritationsmoment vid måltiderna och det kan vara svårt att bryta en vana när den väl har blivit inrotad. De kan verka hungriga, men de låtsas bara eftersom de vet att det fungerar. Se till att alla i familjen, inklusive besökare, vet att det inte är tillåtet att ge hunden mat från bordet.

Väg upp din hunds matranson så att du inte behöver gissa dig fram. Om din labrador, eller vilken hund som helst, verkar hungrig under dagen, dela upp dagsransonen i tre eller fyra måltider. Om detta inte hjälper kan du prata med din veterinär om huruvida ett mer mättande foder med lägre kaloriinnehåll kan vara lämpligt för att dämpa hungerkänslorna.

Parasiter hos hundar

Se till att din hunds avmaskningsbehandling är uppdaterad. Även om kraftiga maskinfektioner inte är så vanliga idag kan mask fortfarande vara ett problem, särskilt om din glupska hund äter alla möjliga osmakliga saker när ni är ute på promenad. Skillnaden här är att hundar som är hungriga på grund av maskinfektion inte går upp i vikt, de kan till och med gå ner i vikt.

Medicinska problem

Labradorer är mer benägna att drabbas av vissa sjukdomar, vilket också kan göra fetma till ett större problem. Problem med armbågsleder och höfter är ganska vanligt hos rasen, och om din hund inte kan motionera kommer den att behöva färre kalorier. Med ortopediska problem är det särskilt viktigt att hålla dem smala för att minimera belastningen på lederna.

Labradorer är också benägna att drabbas av hypotyreos, vilket innebär en underaktiv sköldkörtel. Sköldkörteln styr ämnesomsättningen, så hundar som drabbas av detta är ofta slöa, hungriga och har lätt för att gå upp i vikt. Om veterinären misstänker hypotyreos kommer hen att behöva göra vissa blodprov för att bekräfta eller utesluta det.

Sammanfattningsvis

Även om din labrador kan ha en genetisk ursäkt för att vara en girig rackare, är det fortfarande mycket viktigt att du kontrollerar vikten. Fetma är mycket dåligt för din hunds hälsa och har visat sig förkortar livslängden. För maximal tid med din lurviga vän, var stark och ge inte efter för de stora, hungerlystna ögonen!

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA