Är min katt aggressiv? När går aggressiv lek över gränsen?

Skriven av Amy Shojai, CABC
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Som kattälskare har du säkerligen sett din katt leka aggressivt och därmed fått några rivmärken på köpet. Men ibland undrar du säkert: Är min katt för aggressiv?

Kattlekar ser aggressiva ut. Katter använder trots allt sina tänder och klor för att kuva sina leksaker och lekkamrater – och dina vrister. Ibland kan oskyldiga lekar gå över till aggressivitet och roliga lekar bli farliga, även om din katt inte menar något illa. Lär dig att identifiera olika typer av aggressioner hos katter och hur du förhindrar att deras vassa klor orsakar skador.

Hur katter leker

Kattungar använder lek för att lära sig interagera med omvärlden, andra katter och människor. De leker även för att öva de färdigheter som de behöver i vuxen ålder, t.ex. jakt. Aktivitet och lek håller katter i alla åldrar i form, minskar stress och förbränner energi.

Kattungar börjar leka med föremål, människor och andra katter när de är ungefär fyra veckor gamla. Här är några vanliga sätt som katter leker på:

 • Förföljning. Katter gömmer sig och hukar nära marken, redo att hoppa fram och attackera. De trampar ofta med bakfötterna för att "ladda upp" inför språngattacken.
 • Kastar sig. Katter kastar sig för att fånga ett föremål (eller dina tår) med framtassarna. De kan falla åt ena sidan och greppa leksaken med framtassarna samtidigt som de "sparkar" med baktassarna för att bemästra leksaken.
 • Slår och skopar. Ett hål uppmanar tassarna att utforska och fiska fram gömda skatter. Katter gör också gravitationsexperiment med tassarna för att slå ner föremål från bord.
 • Hasande steg på tå. Pälsen är fluffig och svansen är riktad nedåt, vilket inger ett ängsligt och aggressivt beteende. De lägger öronen bakåt, böjer ryggen och närmar sig människor, husdjur och leksaker i sidled.
 • Slagsmål på skoj. Katter jagar, brottas och biter med hämmade klor och tänder.

Den sociala leken når sin höjdpunkt vid ungefär tre månaders ålder och fokuset övergår sedan till lek med föremål. Katter som är mellan fyra till nio månader gamla föredrar alla lekar som simulerar jakt. Vuxna katter fortsätter att leka men ofta mindre intensivt.

Är min katt aggresiv?Striped cat nipping owner's hand while sitting in their lap

Hundar ger ofta ifrån sig ljud under lek, men katter är tysta och därför kan alla typer av ljud indikera att leken gått över gränsen. Även aggressiv lek är inget problem om båda katterna är tysta.

Om din katt börjar leka aggressivt kan du se ett eller flera av följande beteenden:

 • Smäller eller slår med klor som inte är indragna.
 • Mycket bakåtdragna öron.
 • Böjd rygg och stelbent hållning.
 • Fluffig päls och svans.

Du kan också märka aggressiva ljud som:

 • Spottande ljud, som om katten förvånat drar efter andan.
 • Väsande ljud – ofta ett ängsligt, defensivt uttryck.
 • Rytande eller morrande ljud – en offensiv varning om ett kommande angrepp.

Var uppmärksam på ljudsignalerna för att avgöra om leken har gått över gränsen och var beredd på att ingripa och avlägsna eller distrahera en eller båda katterna.

Typer av aggressivitet

Enligt Battersea Cats Home är katter inte naturligt aggressiva. Aggression är en form av kommunikation och ett sätt för dem att uttrycka hur de känner sig. Vanliga orsaker kan vara:

 • Aggressivt revirbeteende. Den här typen riktas mot ett djur eller en person som invaderar kattens utrymme. Katter blir socialt mogna mellan två och fyra års ålder och kan börja känna sig tillräckligt självsäkra för att göra anspråk på viktiga resurser, trots att de tidigare har kommit bra överens med andra katter. Katter skyddar även sitt revir mot okända katter.
 • Omdirigerad aggression. Detta är vanligt när en katt inomhus ser en inkräktare utanför och inte kan nå honom. Det kan sluta med att katten omdirigerar denna aggression mot dig eller andra katter i hemmet som närmar sig den när den är i denna känsliga sinnesstämning.
 • Aggressiv rädsla. Oönskad hantering kan utlösa rädsla eller irritation, vilket kan göra att katten biter dig för att säga "lämna mig ifred". Detta kan hända när din katt känner sig hotad eller överstimulerad, kanske när den blir klappad för mycket, fasthållen, lyft eller tvingad till ovälkomna positioner.
 • Smärta eller sjukdom. En katt som mår dåligt eller har ont kan uppvisa aggressivt beteende för att skydda sig själv eller för att den är väldigt öm. Boka en tid hos veterinären för att hjälpa din katt att bli snäll, glad och frisk igen.

gray cat playing with blue toy bird on a string

Hur man hanterar aggressivitet

Oavsett orsaken måste du veta hur du ska hantera din katt när den uppvisar ett aggressivt beteende.

Kattungar lär sig viktiga sociala beteenden när de leker med sina kullsyskon, t.ex. hur hårt de kan bita och klösa. För att minska risken för att leken går över till aggression för ofta ska du endast adoptera kattungar som är åtta veckor eller äldre. Om du adopterar två kattungar samtidigt kan det göra att de lättare lär sig att bita och klösa på rätt sätt. En väl socialiserad vuxen katt kan också lära unga katter att sätta gränser.

När du leker med din katt ska du undvika att använda dina händer eller fötter som leksaker. Kasta en kattleksak eller använd ett fiskespö som lockbete för att omdirigera kattens energi och få den att sluta bitas. Om leken blir aggressiv ska du pausa ett par minuter så att katten kan lugna ner sig och försöka omdirigera kattens uppmärksamhet genom att skramla med foderburken.

Battersea Cats Home rekommenderar att undvika fysisk korrigering eftersom det kan öka kattens ångest och frustration och potentiellt förvärra aggressionen. Försök i stället att få kattens uppmärksamhet genom att ge ifrån dig ett pussande ljud eller klicka med tungan. Detta avbryter beteendet så att du kan omdirigera kattens uppmärksamhet till lämpligare saker. Här är några andra snabba tips:

 • Undvik långvarig ögonkontakt – katter kan uppfatta detta som hotfullt.
 • Observera kattens kroppsspråk och var uppmärksam på signaler som varnar för kommande aggression. Sluta klappa katten så fort du ser tecken på att den inte är bekväm. Fokusera på din andning för att hålla dig lugn och vänta på att katten ska slappna av. Locka bort katten från möbler, trappor och korridorer med leksaker eller godis så att du kan passera.
 • När katter inte kommer överens kan du använda feromonsprayer och andra lugnande produkter för att minska spänningen. Utrusta hemmet med mängder av leksaker, matställen, klösträd och andra kattföremål och sprid ut dem så mycket som möjligt för att minimera konflikt.
 • Stoppa bullriga lekar mellan husdjur, då kattklagomål kan ge upphov till aggression. Om katterna fortsätter att slåss ska du separera dem i minst 24 timmar innan du återförenar dem.

Katter som tufsar till varandra, terroriserar andra husdjur eller skrämmer dig kräver professionell hjälp. Be en beteendeveterinär om experthjälp. Att förstå och åtgärda orsaken kan förebygga problem och få dig och din katt att återgå till ett harmoniskt liv tillsammans.

Kort om skribenten

Amy Shojai

Amy Shojai, CABC

Amy Shojai, CABC, är en certifierad djurbeteendekonsult och en nationellt känd auktoritet inom djurvård och beteende. Hon började sin karriär som veterinärtekniker och är en prisbelönt författare av mer än 35 föreskrivande fackböcker om husdjur.

 

Granskad av dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterade artiklar

Relaterade produkter