Döljer din katt sin smärta? Känn igen tecken och symtom.

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det kan vara lätt att missa tecknen på att din katt är sjuk. Alla liknar inte förkylningar som människor då och då drabbas av. Katter har en tendens att dölja sin smärta, vilket gör det svårt att ta hand om dem ordentligt när de behöver det som mest. Om du däremot vet vad du ska vara uppmärksam på, kan du upptäcka symtom på smärta hos katten tidigt och ge din kattunge hjälpen den behöver.

Varför katter döljer sin smärta

Tendensen att katter måste dölja sina besvär tros vara en evolutionär rest från tiden i det vilda, där sjukdomar eller skador ritar en måltavla på ryggen för rovdjur i närheten. Att visa svaghet skulle inte bara göra en vildkatt mer sårbar, utan skulle också utsätta den för risken att bli mobbad eller övergiven av sin grupp.

Även om dagens hemmakatter i allmänhet inte behöver oroa sig för att bli byten, kan de se andra hundar och katter i hemmet – eller till och med andra människor – som konkurrens om tillgången på foder och vatten. Oavsett om katten drivs av en djupt rotad instinkt eller av överbeskyddande kattlogik, oroar sig katter för att om de visar tecken på smärta att det ska leda till att de förlorar mot ett djur som förtjänar det mer, vilket uppmuntrar dem att dölja sina symtom.

Vanliga symtom på smärta hos katter

En katt med smärta uppvisar ofta beteendeförändringar som kan hjälpa till att tipsa en listig kattägare om att något är fel. Enligt Vetstreet omfattar vanliga tecken på att din katt är sjuk eller har ont:

  • Katten gömmer sig
  • Stillasittande och hopkrupen
  • Minskat intresse för människor, andra katter och hundar eller aktiviteter
  • Struntar i att putsa sig eller putsar sig överdrivet mycket på en fläck
  • Spinnande, överdrivet jamande eller ovanliga ljud
  • Rastlöshet eller aggression mot en vänlig omgivning
  • Uträttar sina behov utanför kattlådan

Kattungar med smärta kan också uppvisa aptitlöshet, ovanliga kräkningar, klängigt beteende eller andra märkbara personlighets- och beteendeförändringar. En katt som lider av kronisk smärta, t.ex. artrit, kan sluta använda kattlådan helt eftersom den är för svår att kliva ner i. Katten kan därför också sluta klättra eller hoppa upp på de höga grenarna i sitt katträd.

Hur din veterinär kan hjälpa dig

Om din katt beter sig onormalt ska du omedelbart uppsöka veterinär, som kan hjälpa till att avgöra om dessa förändringar beror på smärta eller sjukdom och sedan arbeta tillsammans med dig för att behandla den bakomliggande orsaken. Veterinären kan också hjälpa till med smärtlindring, t.ex. receptbelagda smärtstillande läkemedel, värmebehandling, fysisk rehabilitering eller massage.

Om din kattunge är överviktig kan din veterinär också sätta katten på ett foder för viktkontroll, särskilt om den har kronisk ledsmärta. Vissa ledtillskott kan också hjälpa till att upprätthålla kattens rörlighet, men i slutändan kanske du vill upptäcka ett terapeutiskt foder för att behandla en bakomliggande sjukdom.

En sak du aldrig ska göra är att ge receptfria smärtstillande läkemedel till din kattunge. Dessa kan vara mycket giftiga för kattens matsmältningssystem. Du bör också kontrollera med din veterinär om eventuella kosttillskott som du planerar att ge katten är säkra. Veterinären kan också ordinera stämningsstabiliserande läkemedel för att hjälpa din sjuka katt att hantera både smärtan och de åtföljande livsstilsförändringarna.

Hur du kan hjälpa till

Överväg att flytta kattens sovkorg, foderskålar, vattenskålar och kattlåda så att de är lättare för katten att ta sig till. Se till att kattlådan är enkel att kliva i och ur. Om du har en modell med lock eller djupa sidor kan du till exempel behöva byta ut den mot en öppen, grundare typ och hålla den ren för att katten ska klara av besvären. Stor familj? Förhindra att andra hundar och katter eller barn försöker leka eller bråka med katten. Hon eller han kan fly undan det själv, men du vill inte att din katt ska förlora förtroendet för människor medan den återhämtar sig.

Naturligtvis är förebyggande den bästa medicinen. Årliga veterinärkontroller och ett välbalanserat foder kommer att göra mycket för att förhindra att din katt utvecklar ett smärtsamt tillstånd.

Som kattägare vill du utan tvekan att din kattunge ska vara frisk hela sitt liv. Att lära dig känna igen när katten har ont kommer att göra mycket för att förbättra livskvaliteten för din fyrbenta vän

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus är författare och frilansande skribent och redaktör som är bosatt i Tulsa, Oklahoma, USA. Hon skriver ofta om hundar och katter och om husdjurshälsa på sitt hemmakontor, där hon får hjälp av knät fullt med valpar eller kattungar.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter