Berättelserna som din katts svans förmedlar

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Din katt använder kroppsspråk för att kommunicera hur den känner sig. Dessa signaler från kroppsspråket omfattar hållning, öronens position, ansiktsuttryck och naturligtvis den alltid så uttrycksfulla svansen. En katts svans kan berätta en hel del om vad som händer i kattens huvud och är en bra indikator på humöret. Ta dig lite tid att observera din katts beteende och du kommer att få en känsla för vad svansen berättar.

Alla signaler från kroppsspråket måste naturligtvis tolkas tillsammans med alla andra signaler och man måste också ta hänsyn till sammanhanget. Men som en allmän regel kan dessa "svanssignaler" hjälpa dig att förstå din katt bättre. 


Placering: hög. När din katt håller svansen högt i luften när den rör sig i sitt revir så uttrycker den självförtroende och tillfredsställelse. Battersea Cats Home säger att en svans som sticker rakt upp ofta betyder att din katt förväntar sig något från dig, till exempel sin favoritleksak eller kattmat. Och titta på toppen av den resta svansen; en liten ryckning kan betyda ett extra lyckligt ögonblick.

Position: böjd som ett frågetecken över ryggen. Du kanske ska överväga att ta en paus från dina dagliga sysslor för att leka med din katt om du märker att svansen är böjd. Denna svansposition signalerar ofta ett lekfullt humör och visar att din katt är redo att ha lite kul med dig.

Läge: lågt. Se upp! En svans som ligger rakt ner tyder på ett mycket allvarligt humör och kan signalera aggression. Men tänk på att vissa raser, t.ex. perser, har en tendens att hålla svansen lågt utan någon särskild anledning.

Position: Lindad runt tassarna och/eller benen. Du ser ofta detta när din katt är orolig för något. 

Placering: undangömd. Att dra in svansen nära kroppen signalerar rädsla. Något gör din katt rädd.

Position: uppfluffad. En svans som liknar en piprensare betyder att din katt är mycket upprörd och/eller rädd och försöker se större ut för att avvärja faran. Försök inte att röra katten när den är i detta tillstånd för då kommer din hud att bli offer för de vassa klorna och tänderna.

Position: svans som rycker. Om din katt rycker svansen snabbt fram och tillbaka, varnar PDSA för att det är ett tecken på att katten är upprörd eller arg. Din katt kan bli aggressiv, så se det som en varning för att hålla sig borta.

Position: svängande svans. En svans som svajar långsamt från sida till sida betyder vanligtvis att din katt är fokuserad på ett föremål. Du kan se den här svanspositionen precis innan din katt kastar sig över en leksak eller när den tittar på en fågel utanför fönstret. 

Position: lindad runt en annan katt. En svans som är lindad runt en annan katt förmedlar vänskap och tillgivenhet, precis på samma sätt som du kan visa tillgivenhet genom att lägga armen runt någon. 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter