Hur ofta ska man mata en katt?

minuters läsning

En katt ligger på golvet inomhus. Tassarna, ögonen och öronen pekar rakt upp och med blicken riktad mot något utom synhåll

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Detta är en bra fråga och kan faktiskt göra stor skillnad för din katts hälsa och välbefinnande.

När det gäller att ha hand om hundar och katter kan det vara svårt att komma förbi traditionella synsätt och metoder. Människor har en tendens att fortsätta göra saker bara för att det är så de alltid har gjort. Sedan man slutade använda katter för att bekämpa skadedjur och de istället flyttade in i våra hem och hjärtan, har det funnits en tendens att mata dem som hundar, med ett eller två mål mat per dag. I själva verket passar detta inte kattens matsmältningssystem särskilt bra.

Det må ha funnits tama katter i tusentals år, men dessa är fortfarande på många sätt väldigt lika sina vilda förfäder och sina nutida kusiner som lever i det vilda. De är obligata köttätare, vilket innebär att de måste ha kött eller köttprodukter i sin kost. De är jägare av naturen och, precis som alla vars katt har kommit hem en härlig "gåva" vet, att utfodra dem inte på något sätt tar bort denna inrotade instinkt. När katter får klara sig själva ägnar de många timmar per dag åt att leta efter byten och äter mellan 10 och 20 små måltider per dag. Deras matsmältningskanal är relativt kort, så att äta lite och ofta är vad som passar dem bäst.

Det är uppenbart att livet för en katt som bor i ett hushåll skiljer sig rejält från att leva i det vilda. Inte många av våra katter gör av med så mycket energi som de skulle göra om de fick klara sig själva, och våra hektiska liv gör det i stort sett omöjligt att ge dem 20 måltider om dagen! Men vi kan göra mer för att efterlikna en naturlig balans än att äta en eller två måltider per dag.

Utfodring med flera måltider per dag

Helst ska katter äta ett flertal små måltider per dag. Mellan fem och åtta måltider är idealiskt, beroende på vilken typ av katt du har och vilken typ av mat den äter. Detta hjälper katten att hålla sig smal (om den dagliga matransonen inte överskrids) och håller den intresserad och mätt under hela dagen. Det gör den också mindre benägen att tigga mat eller stjäla mat från köksbänken.

Du kanske tänker att det är omöjligt att servera så många måltider med tanke på våra hektiska liv, men en foderautomat med timer är ett utmärkt hjälpmedel för detta. Det finns många foderautomater som kan ge fyra till sex måltider om dagen.

Utfodring och bandet mellan dig och din katt

Att servera mat är en av de viktigaste delarna av bandet mellan människor och husdjur. Vi älskar att vårda våra hundar och katter och se dem njuta av det vi ger dem att äta. Du kanske oroar dig för att en timermatare kommer att ta bort dig från ekvationen, men det finns ett par saker att säga om detta.

För det första kan du fortfarande ge måltider när du vill och bara använda timern när du är borta under dagen. Du kanske bestämmer dig för att själv servera de bästa måltiderna, som frukost och innan läggdags. Om din katt får både våt- och torrfoder och våtfodret är en riktig godbit, får du äran att ge favoritmåltiderna och torrfodret håller sig fräscht och prydligt i foderautomaten.

För det andra kan en foderautomat faktiskt hjälpa dig att inte framstå som den stora boven. Om din katt till exempel går på en viktminskningskur kommer den att stirra på foderautomaten istället för på dig när den vill ha mat, och på så sätt slipper du känna dig skyldig! Eftersom katter inte heller har någon särskild dygnsrytm kan du ställa in timern på att mata din katt om den gillar att äta under natten och därmed störs inte din sömn.

Kort sagt...

Fem till åtta måltider per dag är idealiskt för katter. Du kan ställa ut mat på flera ställen för att stimulera motion, använda en klurig foderautomat för mental stimulans för vissa av måltiderna eller hålla det enkelt med en timer. Allt beror på ditt schema och vad din katt gillar. Se bara till att kontrollera med din veterinär att det foder och den dagliga ransonen som din katt får är rätt, sedan kan du bestämma hur många måltider som passar just din katt bäst.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA