Kan hundar äta quinoa? (och är det säkert?)

Publicerad av Jean Marie Bauhaus
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Quinoa är fröet från en växt som har ätits av människor i tusentals år. Dess popularitet har ökat på senare tid eftersom det är glutenfritt och innehåller en mängd näringsämnen. För människor äts det ofta som ett alternativ till ris och andra spannmål. Men är quinoa säkert för hundar? Läs vidare för att ta reda på de potentiella fördelarna med att ge quinoa till hundar - och de potentiella nackdelarna.

Kan hundar äta quinoa?

Svart hund med utstickande tunga som slickar sidan av munnen.
Quinoa är en ingrediens i många av dagens hundfoder. Det används ofta som ersättning för spannmål som vete, majs och ris. Förutom att quinoa är en källa till komplexa kolhydrater, fibrer och essentiella aminosyror och fettsyror innehåller det ett flertal vitaminer och mineraler. Dessa omfattar:

 • Järn
 • Kalcium
 • Koppar
 • Zink
 • Fosfor
 • Kalium
 • Magnesium
 • Mangan
 • E-vitamin
 • B-vitaminer

De viktiga näringsämnena i quinoa bidrar till frisk och glänsande päls, friska tänder och klor samt starka ben. Näringsämnena i quinoa (och andra sädesslag och frön) hjälper till att stödja ämnesomsättningen, blodsockernivåerna och hjärnans funktion och kan vara bra energikällor för dagliga aktiviteter.

Är quinoa säkert för hundar?

Quinoa är täckt av en naturligt förekommande kemikalie som kallas saponin och som skyddar den mot insekter medan det gror. Enligt Merck Veterinary Manual kan denna kemikalie orsaka vävnadsskador hos både människor och hundar. När du ger din hund ett balanserat foder är det inte rekommenderat att tillsätta ytterligare ingredienser, inklusive quinoa, eftersom det ger extra kalorier och rubbar balansen mellan måltidens näringsämnen. Detta kan med tiden leda till hälsoproblem.

Vissa hundar får problem med matsmältningen när de äter växtbaserad mat som inte har tillagats ordentligt. Om du ger din hund quinoa kan det orsaka magbesvär, kräkningar, diarré eller förstoppning. Oxalaterna i växter kan också öka inflammationen hos hundar, vilket kan förvärra smärtan hos hundar med artrit. En annan sak att tänka på är att quinoa ofta tillagas med andra ingredienser som salt, lök, bönor, kött och kryddor som kan vara skadliga för din hunds hälsa. Därför är det aldrig en bra idé att ge din hund quinoa som har tillagats för människor – inte ens en liten smakbit från din tallrik.

Mata din hund med quinoa

Innan du matar din hund med något är det alltid bäst att rådgöra med din hunds veterinär. Men kan hundar äta quinoa? Ja, när den är korrekt tillagad i en smältbar form och i rätt mängd som en del av en komplett och balanserad måltid, kan hundar ges quinoa som foder. Generellt sett är det alltid bäst att undvika alla risker som är förknippade med detta genom att undvika att ge din hund mat från bordet.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en djurälskare, frilansskribent och romanförfattare. Hon bor för närvarande i Ozarkbergen i USA med sin man och deras fyrfotade vänner, där hon älskar att titta på vilda djur i trädgården medan hon dricker sitt morgonkaffe.

Relaterade artiklar

 • Hur man hanterar övergången av ett hundfoder till ett annat

  Dogs running Det är viktigt att din hund byter hundfoder gradvis från sitt nuvarande foder för att undvika en irriterad matsmältning eller magproblem.
 • Types of Dog Food For Each Life Stage

  No single food is appropriate for all lifestages of your pet. This article teaches owners about the changing nutritional needs of their pets from puppy and kitten to adult and mature adult.
 • När blir min valp en vuxen hund?

  Lär dig hur du känner igen tecknen på att din valp blir en vuxen hund, samt hur du kan hjälpa till att möta deras utvecklings- och näringsbehov.
 • Mata din valp

  Under de första dagarna ska du ge valpen samma foder som uppfödaren har använt. Detta hjälper valpen att vänja sig vid miljön. Om du vill byta foder ska du göra det gradvis. Börja med att blanda i lite av det nya fodret i det gamla fodret och öka gradvis andelen med nytt foder under en vecka till dess att övergången är klar.

Relaterade produkter