Att lämna en katt ensam hemma: Hur lång tid är säkert?

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Eftersom de flesta katter sover 13-18 timmar om dagen är det oftast inget problem att lämna dem ensamma hemma när du är på jobbet. Men om du har en kattunge, en äldre katt eller en katt som nyligen adopterats så finns det några extra försiktighetsåtgärder du bör tänka på. Hur länge kan din katt lämnas ensam? Om du lämnar din katt ensam hemma finns det några saker att tänka på för att se till att ditt husdjur håller sig fysiskt och känslomässigt friskt.

Liten kattunge leker med fjädrar

Hur lång tid är för lång?

Hur länge du kan lämna en katt ensam hemma beror på den enskilda katten och på ditt förhållande till din kattvän. Om du precis har adopterat en ny katt behöver den tid med dig hemma för att lära sig ditt schema, för att komma in i en daglig rutin och för att veta vilka beteenden som är lämpliga i ditt hem. Battersea påpekar att du bör gradvis introducera en ny katt till befintliga husdjur och vara mycket försiktig för att se till att din husdjursfamilj anpassar sig till tillskottet. De första veckorna är också en viktig tid för dig och din katt att knyta band och utveckla en relation.

Katter som har varit i ditt hushåll i några månader eller år kan vara helt nöjda med att vara ensamma hemma i 8-10 timmar, men de kan också bli uttråkade, ensamma eller stressade. Håll utkik efter tecken som att din katt tvättar sig överdrivet mycket eller går på toaletten utanför kattlådan, och prata med din veterinär om din katts vanor kring mat eller kattlådan förändras.

Katter behöver en stadig tillgång till mat (alltid inom ramen för den rekommenderade dagliga mängden) och friskt vatten precis som alla andra djur, så alla djur som lämnas ensamma måste ha tillgång till båda, liksom till en ren kattlåda. Förutom dessa grundläggande saker kommer din katt att uppskatta säkra sätt att roa sig på, till exempel leksaker som låter, ett katträd att sitta i eller till och med en prasslande papperspåse.

Att ta hand om kattungar och äldre katter

Åldern spelar också roll för hur länge du bör lämna en katt ensam hemma. Kattungar är nyfikna varelser och de kan riskera att göra sig illa genom att klösa på, stöta till eller äta farliga föremål som vingliga vaser eller giftiga krukväxter. Det kan vara en bra idé att anpassa ett rum för kattungar och utrusta det med kattlåda, mat, leksaker och färskt vatten om du måste lämna unga katter utan uppsikt.

Om din kattunge måste vara ensam i mer än 12 timmar är det bäst att hitta någon som kommer förbi och tittar till den. Be personen kontrollera att ditt husdjur har mat och friskt vatten. Om din katt har tillgång till flera rum bör din kattvakt också gå runt i huset och se till att din kattunge inte har fastnat i några små utrymmen eller stängt in sig själv i ett rum eller en garderob.

Även om äldre katter kanske inte är lika benägna att göra bus, kan de ha svårare att hantera omgivande faktorer. Om du lämnar din katt ensam under varma sommardagar, se till att den har en sval plats att sova på och att den har tillgång till flera vattenskålar på olika ställen i hemmet när du är borta. Eftersom äldre katter är mer mottagliga för sjukdomar bör du hitta en djurvakt som kan komma förbi minst en gång om dagen och leka med dem om du ska vara borta för länge.

Hur dina schemaförändringar påverkar din katt

Det är viktigt att vara uppmärksam på din katts beteende när det sker förändringar i hushållets schema. När barnen återvänder till skolan kan vissa katter till exempel njuta av den extra tiden för sig själva, medan andra kan känna separationsångest. Överväg att lägga till nya leksaker och klösbrädor, låt radion vara på som lugnande bakgrundsljud eller adoptera ett annat husdjur för att hålla din katt sällskap. Om du välkomnar ett nytt husdjur till ditt hem, var beredd på att vara hemma den första veckan eller två för att övervaka husdjurens samspel innan du lämnar dem ensamma under längre perioder.

Slutligen ska du komma ihåg att även de mest sofistikerade foder- och vattenautomaterna inte kan ersätta mänsklig interaktion. Din katt behöver den uppmärksamhet och motion som de får när de tillbringar tid med dig, så hitta en pålitlig kattvakt som kan ge dem daglig lektid och gos om du inte är hemma.

Det är normalt för alla djurföräldrar att vara lite oroliga för att lämna sin kattvän ensam. Genom att planera i förväg kan du ge din katt frihet i huset och samtidigt hålla den säker och glad när du är ute.

Kort om författaren

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger är en hund- och kattägare som bor tillsammans sina fyrbenta vänner, sina två barn och sin man. När hon inte undervisar, skriver eller bloggar älskar Chrissie att umgås med sin familj. Hennes strävan är att skriva artiklar som hjälper hund- och kattägare att leva ett mer aktivt och meningsfullt liv med sina hundar och katter.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

 • Loppor och maskar

  Din kattunge kommer att frodas i all den uppmärksamhet som den får av dig och din familj, men den kommer inte att bli glad av uppmärksamheten från olika parasiter.
 • Att sköta och bada din katt

  154502253 Alla som har en katt vet hur noggranna de är att sköta sig själva. De flesta katter spenderar en stor del av sin dag med att sköta om sig själva, men ibland så kan de behöva lite extra hjälp, till exempel om de har blivit skadade eller har långa hår i pälsen som har trasslat ihop sig.
 • Att få hem din första kattunge

  Förutom att de är bedårande finns det många andra fördelar med att ha en kattunge som husdjur. Katter är i allmänhet mycket prydliga och ordningsamma husdjur.
 • Att adoptera en vuxen katt

  Du får grepp om en vuxen katts temperament på en gång. En kattunge kan bete sig på ett sätt som ung men förändras märkbart (inte alltid till det bättre!) när den blir vuxen.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)
  Buy Now »