Nyårsafton är en festlig tillställning, men inte nödvändigtvis för hundar

$authorText
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Af Josefine Yde Søndergaard, Dyreadfærdskonsulent, Ejer af Hundens Liv

Hundar kan vara känsliga djur som enkelt påverkas av den stressfaktor som nyårsfyrverkeriernas höga ljud och ljus bidrar med. Många hundar upplever ångest i förbindelse med nyårsafton, som ofta kan relateras till en tidigare dålig upplevelse.

Hundens hörselkänsla 

Hundar har en mycket välutvecklad hörselkänsla och kan fånga upp ljud som kommer minst fyra till sex gånger längre bort, än vad oss människor kan höra. Utöver det kan hundar höra toner som är ca. fyra gånger så höga, än vad vi människor kan. Ett experiment har gjorts med hundar, där olika ljudkällor sattes upp och varje gång hunden lokaliserade ett ljud ökades antalet ljudkällor. I experimentet kom de upp på 60 olika ljudkällor innan hunden hade svårt att skilja ljuden från varandra. Samma test på mennesker visade att vi bara kan urskilja 16 ljudkällor. 1

Stress hos hundar

Hundars tre stressfaser består av: Alarmfasen, motståndsfasen och trötthetsfasen. I alarmfasen blir sinnena aktiverade och hunden börjar att göra t.ex. dämpande signaler. Här ökas adrenalinet. I motståndsfasen blir hormonerna frigivna och det er här som hunden slutar att vilja ha hundgodis. Här produceras hypofysen ACTH, som stimulerar utsöndringen av glukokortikoider från binjurarna, som hjälper kroppen med att klara av stress. Till sist kommer trötthetsfasen där kroppen återställer sig. Denna fas är viktig för att stress inte är farlig om kroppen genomgår återställningsfasen, men blir därimot farlig om denna fas inte äger rum eller är kortvarig. Är hunden i motståndsfasen är stressnivån så hög att vi inte kan påverka ett beteende. Därför får du gärna klappa om en hund och mysa med den om den t.ex.. är i motståndsfasen på nyårsafton. Eftersom du inte kan påverka beteendet men däremot aktiverar helt enkelt parasympaticus, som är det nervsystem, som aktiveras när vi är avslappnade, som därmed kan lugna hunden. På det sättet kan du hjälpa din hund vidare över i trötthetsfasen, om den har blivit stressad. 2

Gör din hund trygg genom att lyda

När det kommer till nyårsafton är det viktigt att man som hundägare är medveten om att man har ett ansvar för att få hunden att, på bästa sätt, komma igenom kvällen med minsta möjliga stresspåverkan. Jeg rekommenderar alltid min träning att sätta igång i november med att träna upp till nyårsafton. Detta kan man t.ex. göra genom att bygga en ljudlåda till hundarna i form av en gammal hink, tvättkorg eller annat, som kan fyllas med en masse saker som skramlar som t.ex. metalburkar eller plastleksaker. Nere i lådan lägger man massa hundgodisar som hunden kan få medan lådans innehåll skramlar och låter. På det viset lär hunden att förknippa ljuden med något positivt - i detta fall blir det hundgodisarna. Om man har en hund som är ännu gladare för leksaker, kan hundgodis ersättas av detta. Man kan aldrig efterlikna fyrverkerier till 100% men ju fler ljud som hunden blir trygg med, desto bättre kan den också kapa bort ljuden av fyrverkerier utan att stressa. 

Goda råd till nyårsafton

 • Börja TIDIGT med att träna ljud, t.ex. med hjälp av en CD, Youtube eller en ljudlåda.
 • Håll alltid din hund i koppel i dagarna upp till och efter nyårsafton - även om den inte är rädd för fyrverkerier.
 • Se till att hunden har blivit luftat ordentligt, redan från morgonen. Lufta på en plats där det är lugnt och stilla, t.ex. i skogen eller vid vattnet.
 • Om du har en hund som har mycket ljudångest, och du bor i stan, kan det vara en fördel att få hunden åassad av någon ute på landet där det är lugnt och stilla eller t.ex. åk till ett landställe.. 
 • Sätt på TVn så fyrverkerierna låter lägre och rulla ner gardinerna så ljuset inte kan stressa hunden.
 • Gör en LickiMat eller en frusen KUNG till hunden med våtfoder i medan det ”värsta” är igång, så hundens uppmärksamhet blir härledd. 
 • Ta aldrig din hund med ut till fyrverkerierna för att visa att det inte är farligt.
 • Prata evt. med din veterinär kring förebyggandet av ångest vid nyår. T.ex. finns det ett receptbelagt preparat som heter Sileo, som är utvecklat för att minska ljudångest. Man kan också ge Kalm, Zylkene, Aptus Relax eller annat redan från början av december som förebyggande hjälp.

 • 1 Hallgren, Anders. Problemhund og Hundeproblemer. 2009
  2 Hallgren, Anders. Stress, Angst og Aggression. 2016

Relaterade artiklar

 • Hur foderallergier kan påverka din hund

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, symtom och behandling av foderintolerans och foderallergier hos hundar och hur din hund kan påverkas.
 • Hudproblem hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symptom och behandlingar av allergisk eksem (dermatit) och andra hudåkommor hos hundar.
 • Är din hund i bra form?

  Dogs running Hur vet du om din hund är överviktig? Veterinären kommer att väga din hund vid de regelbundna kontrollerna. Mellan kontrollerna ska du lägga händerna på revbenen, är det svårt eller rent av omöjligt att känna dem? Om så är fallet är din hund sannolikt överviktig.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>