Valpens tidslinje: Hur valpar växer och blir hundar

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Valpens utveckling till vuxen hund innebär flera olika stadier och milstolpar. Oavsett om du undrar när din valp kommer att lugna ner sig och sluta tugga på allt, eller om du bara är nyfiken på vad valpar går igenom för att bli vuxna hundar, har denna tidslinje svaren du söker.

1. När valpar öppnar sina ögon och öron

Valpar föds med stängda ögon och öron och upplever världen enbart genom beröring och lukt under de första två veckorna. Enligt PDSA öpnnar valparna sina ögon när de är 10 till 12 dagar gamla och hörselgångarna när de är 14 till 16 dagar gamla, vilket ger de små valparna ett helt nytt sätt att uppleva livet på.

2. När valpar lär sig att skälla

När valparna kan höra börjar de efterlikna de ljud de hör från sin mamma. När valparna har öppnat öronen dröjer det inte länge förrän de går från mjuka grymtningar till fullfjädrade gnällningar och skall.Golden retriever puppy with smile on face runs outside.

3. När valpar lär sig att gå

Valpar börjar stå ungefär samtidigt som deras sinnen utvecklas. Under den tredje veckan börjar de ta sina första klumpiga steg, vilket ger dem en ny känsla av självständighet.

4. När valpar lär sig att leka

När valparna väl är rörliga dröjer det inte länge förrän de börjar springa runt och leka med sina kullsyskon. Vid tre veckors ålder börjar den viktiga socialiseringsfasen, då valparna får lära sig av sin mamma och sina syskon vad det innebär att vara en hund.

5. När valpen får tänder

Den tredje veckan är en viktig vecka i valpens liv. Förutom de andra milstolparna i valpens utveckling som nämns ovan börjar även de vassa små valptänderna att bryta fram. Vid vecka åtta har de vanligtvis hela sin uppsättning lövtänder (valptänder).

6. När valpar börjar äta fast föda

Trots att valpar ofta börjar smaka på sin mammas fasta mat så snart deras tänder har brutit igenom, är det inte förrän under den fjärde veckan som mammans mjölkproduktion börjar avta och valparna börjar den permanenta övergången till fast valpfoder. Denna avvänjningsprocess tar vanligtvis ytterligare fyra veckor, och valparna är helt avvanda vid vecka åtta.

7. När valpar börjar gilla människor

Den fjärde veckan i valpens tidslinje är även veckan då valparna börjar skapa känslomässiga band till människorna runt omkring dem. Även om det fortfarande är för tidigt att separera en valp från sin mamma och sina kullsyskon är detta en bra tidpunkt att börja lära känna valpen du tänker adoptera.

8. När valpar behöver socialiseras

Även om valparna börjar lära sig om världen och den sociala ordningen inom kullen redan vid vecka tre, är veckorna fyra till tolv en viktig period för socialisering. Det som de lär sig under den här perioden avgör om valpen utvecklas till en välanpassad hund eller en hund med känslomässiga och beteendemässiga problem.

Ju tidigare i detta utvecklingsskede valparna kan börja träffa nya människor, interagera med andra husdjur, utforska världen och få nya och positiva erfarenheter, desto bättre (kontrollera att alla valpkompisar är vaccinerade och har genomgått sina veterinärkontroller så att du inte utsätter valpen för något)

9. När valpar behöver vaccineras

Enligt RSPCA vaccineras valpar vanligtvis efter åtta till tio veckor. När en valp är redo att adopteras ska den redan vara vaccinerad mot kennelhosta, valpsjuka, parvovirus, leptospiros och parainfluensa. Valpen är redo för nästa vaccinationsomgång två till fyra veckor senare, och vissa boostervaccinationer krävs vid sex till tolv månader. Din veterinär kan ge dig råd om det bästa vaccinationsschemat för din valp.

10. När valpar kan börja lära sig att bli rumsrena

Efter tre till fyra veckor börjar valpar utveckla kontroll över sin urinblåsa och sina tarmrörelser och lär sig att lämna sin sovplats innan de gör sina behov. Enligt Dogtime utvecklar valpen den fysiska koordinationen och muskelkontrollen som krävs för att börja bli rumsren vid vecka sju.

Olyckor är fortfarande vanliga, men i takt med att deras muskler fortsätter att utvecklas och de får nya nervbanor kommer de att bättre förstå hur och var de ska utöva sina behov på rätt sätt.

11. När valparna är redo att adopteras

När valparna vid vecka åtta är helt avvanda är de redo att lämna sin hundfamilj och flytta till sina nya hem. Detta kan vara en känslig period. Även om en valp i den här åldern fortfarande har lätt att acceptera nya familjemedlemmar och nya upplevelser, går den också in i ett skräckstadium som kan pågå fram till ungefär vecka tolv. Valpar i den här åldern behöver mycket bekräftelse och positivitet för att inte bli oroliga vuxna hundar.

Cute brown and white puppy on a leash looking up.12. När valpar är redo för lydnadsträning

Efter vecka nio, när valpen har fått chansen att komma in i sitt nya hem och lära känna sin nya familj, är den redo att börja sin grundläggande lydnadsträning. En del djurägare tvekar att skriva in sin valp till lektioner innan den är helt vaccinerad, men det är viktigt att valpen inte går miste om denna viktiga socialiseringstid. Blå Korset rekommenderar att minimera risken för din valp genom att välja en träningsklass med färre deltagare, där interaktionen mellan valparna noga kontrolleras. Börja med att kontakta din valps veterinär för att få hens åsikt.

13. När valpar lär sig sin plats i hushållet

Vid vecka tolv börjar valpens dominans- och underkastelseinstinkter att träda fram och valpen börjar ta reda på var den passar in i hushållets sociala ordning. Vid vecka tolv avslutas skräckstadiet och ger plats för nyfikenhet, då valpen blir mer självständig och självsäker. Under den här tiden behöver den mycket trygghet från sina nära och kära. Vanligtvis börjar valpar känna sig säkra på sin plats i familjen vid ungefär sex månaders ålder.

14. När tandbildning och tuggning börjar

Vuxentänderna börjar bryta igenom mellan tre och sex månader, och det är då som den fruktade tuggningen börjar. Det är viktigt att valpsäkra huset i det här skedet genom att gömma eller placera allt du inte vill att valpen ska tugga på utom räckhåll, liksom allt som kan utgöra en kvävningsrisk eller på annat sätt skada valpen, t.ex. sladdar eller giftiga växter. Om du ger din valp en tuggleksak under den här tiden kan du förhindra att den tillfredsställer sitt behov genom att tugga på mattan i vardagsrummet eller på dina favoritskor.

15. När valpar är redo att kastreras

Valpar kan steriliseras eller kastreras när de är fyra till sex månader gamla. Detta bör diskuteras med din veterinär för att förstå fördelarna för din valp och den bästa tidpunkten att planera in det.

16. När valpar börjar testa gränser

När valparna i tonåren blir mer självständiga kan de försöka hävda sig, etablera dominans och markera sitt revir. Det är vanligt att valpar mellan sex och arton månader gamla tänjer på gränserna och utmanar sin människas auktoritet, och alla andra husdjur som ingår i deras "flock"

17. När valpar mognar och slår sig till ro

Valpar utvecklar vanligtvis den känslomässiga mognaden och temperamentet hos en vuxen hund efter tolv till arton månader, även om de kan fortsätta att uppvisa valpbeteenden som tuggande och gnagande tills de är ungefär två år gamla.

När valpen är åtta månader gammal har den generellt sett utvecklat sin vuxna personlighetet och anpassat sig till sin plats i familjen. Men detta betyder inte att de inte fortfarande är fulla av energi! Detta kan fortsätta i flera år beroende på hund, och därför är regelbunden motion och träning viktigt för att hunden ska lära sig lämpliga beteenden.

En normal utveckling för en valp innebär utmaningar, och oftast innebär dessa utmaningar att pröva de nya valpägarnas tålamod. Men att se en valp växa från barn till vuxen ålder innebär också en mängd belöningar.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en husdjursägare, husdjursbloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis skriver övervakad av en skara fyrbenta vänner.

Relaterade artiklar

 • Tonårsvalpar kan vara prövande

  Om du trodde att "tonårsproblem" bara gäller människor så får du tänka om! Valpar når tonåren vid omkring 6 månader och uppvisar ofta ett trotsigt beteende när de testar gränserna.
 • Hur mycket kommer min valp att växa?

  Din valp växer fortfarande, men hur kan du veta hur stor den kommer att bli? Lär dig känna igen några tecken som kan indikera hur mycket valpen kommer att växa och andra storleksfaktorer.
 • Din valps identifiering

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.

Relaterade produkter