Tidig träning

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Vinsterna av tidig träningPuppy

Ingen kan bortse från att små valpar är söta och goa, men om de ska utvecklas till sociala och glada hundar behöver de dresseras. Valpar lär sig mycket snabbt, och därför att det viktigt att lära den rätt beteende redan från början.Det kan mycket väl vara så att valpen fått en del träning innan du hämtar hem den, men sedan är det upp till dig.

Din valp lär sig mycket snabbt så det är viktigt att den lär sig hur man uppför sig redan från början. Det är uppenbarligen så att din valp inte kan lära sig utan att bli dresserad så du måste lära honom gott beteende redan från första dagen.

Det finns otaliga böcker om hunddressyr och du kan anmäla valpen till en valpkurs på närmaste brukshundklubb. Veterinären kan ge dig tips om detta. Vissa veterinärer håller egna valpkurser. Det finns många olika träningsmetoder, men det finns några grundregler som alla följer:

 

Duktig pojke: Hundar lär genom association så om din valp gör något bra skall du belöna den. Då finns en större chans att handlingen upprepas. Dock måste belöningen vara kopplad till handlingen och den måste komma snabbt, inom en eller två sekunder. Själva belöningen kan vara mat eller beröm, eller båda: det kan till och med bli en lek.

 

Håll träningsstunderna korta, ungefär två minuter, men träna fem eller sex gånger om dagen. Träna även valpen i olika miljöer, både inomhus och utomhus och under promenaden. Du bör se till att det inte finns något som stör så att din valp inte kan distraheras och missförstå dig. Se artikel om Klicker-träning.

 

Inte så duktig pojke: Din valp måste kära sig vad den får och inte får göra. Tuggande är till exempel en del av valpens undersökande beteende och den vet inte vad man får och inte får tugga på. Du ska ignorera ett sådant oönskat beteende men det betyder inte att ska skrika på hunden eller slå till den. Du skall helt enkelt låtsas att den inte är där. En del beteenden är dock alldeles för farliga för att ignorera som till exempel att tugga på sladdar. Att skrika eller slåss är återigen inte svaret. Du skall avbryta med ett "nej" och få valpens uppmärksamhet. Beröm den när den slutar och är helt fokuserad på dig.

 

Säg bara NEJ

Ett ord som valpen måste lära sig är ordet "nej". Om valpen gör någonting som är farligt eller rent av destruktivt, ska du avbryta beteendet med ett skarpt "nej". Du behöver inte skrika - använd en låg men bestämd röst. När valpen avbryter beteendet ska du överösa den med beröm.

Relaterade artiklar

 • Socializing Your Puppy: Steps for Success

  Dogs running Discover how to introduce your dog to other dogs, as well as the benefits of letting him interact with other dogs.
 • Alternative Techniques for Training Your Puppy

  There are many methods to training your puppy, this article explores other training methods to help your new puppy.
 • Avlägsna dåligt beteende

  Många människor tror att hundar bits eftersom "det ligger i deras natur". Men hundar blir inte aggressiva utan anledning och många hundar uttrycker aggression när de känner sig stressade eller trängda.
 • Hund och spädbarn...kommer överens

  Dogs running Med de rätta förberedelserna så borde det inte vara några problem att föra samman ett nyfött barn och en hund. Det är självklart alltid spännande att ett nytt barn föds, men ibland kanske inte din hund delar din entusiasm.

Relaterade produkter