Tidig träning

Vinsterna av tidig träningPuppy

Ingen kan bortse från att små valpar är söta och goa, men om de ska utvecklas till sociala och glada hundar behöver de dresseras. Valpar lär sig mycket snabbt, och därför att det viktigt att lära den rätt beteende redan från början.Det kan mycket väl vara så att valpen fått en del träning innan du hämtar hem den, men sedan är det upp till dig.

Din valp lär sig mycket snabbt så det är viktigt att den lär sig hur man uppför sig redan från början. Det är uppenbarligen så att din valp inte kan lära sig utan att bli dresserad så du måste lära honom gott beteende redan från första dagen.

Det finns otaliga böcker om hunddressyr och du kan anmäla valpen till en valpkurs på närmaste brukshundklubb. Veterinären kan ge dig tips om detta. Vissa veterinärer håller egna valpkurser. Det finns många olika träningsmetoder, men det finns några grundregler som alla följer:

 

Duktig pojke: Hundar lär genom association så om din valp gör något bra skall du belöna den. Då finns en större chans att handlingen upprepas. Dock måste belöningen vara kopplad till handlingen och den måste komma snabbt, inom en eller två sekunder. Själva belöningen kan vara mat eller beröm, eller båda: det kan till och med bli en lek.

 

Håll träningsstunderna korta, ungefär två minuter, men träna fem eller sex gånger om dagen. Träna även valpen i olika miljöer, både inomhus och utomhus och under promenaden. Du bör se till att det inte finns något som stör så att din valp inte kan distraheras och missförstå dig. Se artikel om Klicker-träning.

 

Inte så duktig pojke: Din valp måste kära sig vad den får och inte får göra. Tuggande är till exempel en del av valpens undersökande beteende och den vet inte vad man får och inte får tugga på. Du ska ignorera ett sådant oönskat beteende men det betyder inte att ska skrika på hunden eller slå till den. Du skall helt enkelt låtsas att den inte är där. En del beteenden är dock alldeles för farliga för att ignorera som till exempel att tugga på sladdar. Att skrika eller slåss är återigen inte svaret. Du skall avbryta med ett "nej" och få valpens uppmärksamhet. Beröm den när den slutar och är helt fokuserad på dig.

 

Säg bara NEJ

Ett ord som valpen måste lära sig är ordet "nej". Om valpen gör någonting som är farligt eller rent av destruktivt, ska du avbryta beteendet med ett skarpt "nej". Du behöver inte skrika - använd en låg men bestämd röst. När valpen avbryter beteendet ska du överösa den med beröm.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel

 • Hur får jag min hund att sluta skälla? | Hill's Pet

  Att kunna kontrollera din hunds ljudnivå är en viktig del i din roll som ansvarsfull hundägare. Oavbrutet skällande kan vara irriterande inte bara för dig utan även för dina grannar.
 • Beteendeträning för din valp | Hill's Pet

  Din valp är utan tvekan sötast och "goast", men den kommer inte förprogrammerad med lydnad. Uppfödaren kan ha börjat arbetet med att få valpen rumsren, men hur valpen beter sig som din hund är helt och hållet ditt ansvar.
 • Avlägsna dåligt beteende | Hill's Pet

  Många människor tror att hundar bits eftersom "det ligger i deras natur". Men hundar blir inte aggressiva utan anledning och många hundar uttrycker aggression när de känner sig stressade eller trängda.
 • Flockledaren - din valp eller du? | Hill's Pet

  Hundar är flockdjur som behöver en ledare. I det här sammanhanget är det du som är flockledaren. Genom att etablera vissa regler i ett tidigt skede, hjälper du valpen att känna sig trygg och skapar ett band mellan er. Du måste få valpen att förstå att du och din familj står högst i rangordningen. Du kan etablera rangordningen med hjälp av några enkla regler:
 • Hund och spädbarn...kommer överens | Hill's Pet

  Med de rätta förberedelserna så borde det inte vara några problem att föra samman ett nyfött barn och en hund. Det är självklart alltid spännande att ett nytt barn föds, men ibland kanske inte din hund delar din entusiasm.
 • Hur du kan göra en egen hinderbana till din hund | Hill's Pet

  Du älskar att vara tillsammans med dina hundar och hur roligt det än kan vara med en hinderbanskurs, så kan det ibland vara omöjligt att delta.