Ta hem din nya valp

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Din nya valp och hemmet

Du har valt din valp, tagit farväl av uppfödaren och valpens syskon och mamma och är på väg hem.

Förhoppningsvis har all uppståndelse inte fått dig att glömma att göra några viktiga förberedelser. Förmodligen är det första gången som valpen lämnar sin trygga omgivning med kända synintryck, ljud och dofter - vilket gör upplevelsen stressande. Innan du tar hem valpen, är det viktigt att du förbereder allting, precis på samma sätt som du gör för ett nyfött barn.

Valpens säng

Först av allt är det viktigt att bestämma var valpen ska sova. De flesta valparna föredrar en avskild sovplats som även fungerar som tillflyktsort i stressiga situationer och du kan skaffa en låda som du kan lägga bädden eller korgen i. Se till att den är varm, torr, bekväm och dragfri och lägg in en mjuk filt för att skapa en mjuk och mysig plats åt valpen. Det är nu det är det dags att bestämma var valpen ska få vara - innan den lägger sig på soffan. (Det är mycket enklare att utveckla goda vanor nu än att försöka ändra dåliga vanor senare). Om du använder en valplåda utgör den en perfekt tillflykt när allting blir för hektiskt. När valpen väl drar sig undan, är det viktigt att du talar om för din familj att måste få vila i lugn och ro. Se också till att bädden inte är alldeles i närheten av din säng, helst ska den vara utanför sovrummet. Frestas inte att låta valpen sova i sängen medan den är valp eftersom det är svårt att bryta vanan senare. Valpen behöver också gott om plats, precis som du.

Valpen nattetid

Många valpar ylar eller gnäller nattetid, särskilt under de första dagarna i det nya hemmet. Om du gör bädden lite varmare så kommer valpen att känna sig lite tryggare. Prova med att lägga in en värmeflaska eller ett litet gosedjur (som är godkänt för hundar).

Övriga inneboende

Även om du har andra husdjur i hemmet, är det viktigt att valpen får utforska sin nya omgivning först. När du introducerar valpen till de andra djuren ska du göra det gradvis och hela tiden hålla ett öga på situationen. När du introducerar valpen till barn, bör du försöka förhindra att barnen blir alltför uppspelta. Se till att de respekterar valpen och inte behandlar den som en leksak. För mer information se Socialisation.

Ensam hemma

Ingen valp - eller vuxen hund för den delen - ska lämnas ensam under längre perioder. Hundar som lämnas ensamma under långa perioder kan bli stressade och utveckla separationsångest när de lämnas av sina ägare.

Lär din valp att klara korta stunder ensam. Lämna den i ett rum, stäng dörren och gå en bit bort. Återvänd till rummet efter några minuter, men hälsa inte på valpen. När du har upprepat den här övningen några gånger kan du utöka perioden till 30 minuter. Om valpen blir orolig, börjar skälla, tugga eller krafsa på dörren ska du korta ned perioden.

Innan du lämnar rummet: Promenera eller lek med valpen innan du lämnar den, och ge det lite tid att varva ned. Strax innan du lämnar valpen kan du ge valpen mat så att den blir sömnig. Lämna också någonting som valpen kan tugga på och hålla sig sysselsatt med. En del valpar känner sig trygga med bekanta ljud, och du kan prova att lämna radion på eller spela upp inspelade ljud från hushållet. Om valpens oro ökar istället för att avta - även under korta perioder - bör du rådfråga din veterinär.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter