Min hund hostar: här är 6 vanliga orsaker till hosta

Published by
Minuter läsning

Om din hund hostar och du vill lära dig mer om olika orsaker till att hundar hostar så ska du veta att det finns flera olika sjukdomar och att det är viktigt att kunna avgöra vilka som är lindriga och vilka som är livshotande. Som tur är så är de flesta orsakerna till hosta enkla att behandla.

Här är 5 vanliga orsaker till hosta: 

1. Hjärtsjukdom 

En av de vanligaste orsakerna till hosta hos hund är sjukdom i hjärtats klaffar: sjukdomen påverkar hjärtats förmåga att pumpa ut blod till kroppen. Hostan uppstår när delar av hjärtat förstorats och blockerar det blod som kommer från lungorna och förhindrar normalt flöde.

Du kan många gånger misstänka att din hund har drabbats av en hjärtsjukdom om hostan inte minskar eller går över. Hostan förekommer framför allt på natten eller när hunden ligger på sidan och hunden blir trött och orkar mindre.

Om din veterinär diagnostiserar hjärtsjukdom kommer hunden troligen behandlas med receptbelagd hjärtmedicin.

2. Pneumoni

Pneumoni är en annan vanlig sjukdom som hundägare ofta oroar sig för när de hör att hunden hostar. Pneumoni (lunginflammation) kan orsakas av bakterier, en bakomliggande virusinfektion (till exempel influensa eller valpsjuka), sväljningssvårigheter, uppstötningar eller olika metabola sjukdomar. 

En hund med pneumoni har en hosta som kan variera och det kan låta som om det finns vätska i luftvägarna. Hundar med pneumoni har ofta hög feber, dålig aptit och är trötta. Hunden behöver behandling hos en veterinär, mycket vätska och vila och kan eventuellt behöva ligga inlagd på djursjukhus för att tillfriskna.

Gammal hund sover snabbt på soffan i solen.

3. Kennelhosta

Kennelhosta – en annan vanlig orsak till hosta – är ett samlingsnamn för trakeobronkit, inflammation och infektion i luftrören och de nedre luftvägarna. Kennelhosta drabbar oftast yngre hundar, men alla åldrar kan smittas och bli sjuka. Hundar i grupp – på till exempel hundkurser eller hunddagis – blir oftare smittade. Om din hund börjar hosta efter att ha vistats på dagis kan den ha smittats av kennelhosta.

Hundar med kennelhosta har en hackande, torr och raspig hosta som förvärras av drag i koppel. Hunden kan hosta så att den kräks eller få uppstötningar. 

Hundar med kennelhosta tillfrisknar oftast av sig själva, men antibiotika och hostdämpande mediciner kan ibland behövas för att minska hostan och minska risken för sekundära problem som till exempel lunginflammation. Kennelhosta är mycket smittsamt. Kennelhosta är en typ av Bordertella bronchiseptica och det finns vacciner som kan hjälpa till att skydda din hund. Tala med din veterinär om vaccination mot kennelhosta.

4. Trakealkollaps 

Trakealkollaps är en sjukdom som påverkar trakea, det vill säga luftstrupen, vilket gör den mjuk och slapp: det drabbar oftast små och mycket små hundraser inklusive Pomeranian, Chihuahua, Mops och Shih Tzu. Det officiella namnet är trakeal kondromalaci. 

Hundar med trakealkollaps har en torr, hackande och spasmisk hosta. De hostar upprepade gånger och har svårt att sluta. Hostan förvärras vid drag i koppel.

Om din hund har kraftig trakealkollaps kommer hostan att låta som astma. Hostan blir värre om hunden är överviktig, men förvärras även om hunden blir varm eller upphetsad eller andas in allergiframkallande ämnen. Hundar med trakealkollaps har dessutom ofta samtidigt bronkit och/eller hjärtsjukdom, så det förekommer flera olika typer av hosta.

Behandlingen inkluderar viktminskning och mediciner som hostdämpande, luftrörsvidgande, steroider och antibiotika. I vissa fall rekommenderas operation.

5. Hjärtmask

Beroende på var du bor så kan din hund smittas av hjärtmask. Hjärtmask är vanligare i varmare områden som Florida och Kalifornien, men förekommer också på andra ställen där det finns myggor som kan överföra smittan. 

Hundar med hjärtmask kan hosta eller inte få några symtom alls – det beror på hundens storlek, hur mycket mask den har i kroppen och hundens allmänna hälsa. Hunden kan få en mild hosta som inte går över, vara trött, tappa i vikt och få sämre aptit. Vid kraftiga problem på grund av hjärtmask kan hunden få symtom påminner om hjärtsvikt, inklusive svullen och vätskefylld buk.

6. Hundinfluensa 

Hundar kan, precis som vi människor, smittas av influensa. Hostan orsakas av en infektion i luftvägarna som kan pågå i 10 till 30 dagar.

Hunden kan behöva behandlas med receptbelagd medicin. Om du har flera husdjur hemma är det bäst att hålla dem separerade från den sjuka hunden eftersom hundinfluensa är smittsamt mellan djur – men som tur är så kan du som människa inte smittas. 

Om du har en hostande hund

Ta helst kontakt med din veterinär om den börjar hosta. Många orsaker till hosta hos hund kan behandlas, men det viktiga är att ställa en korrekt diagnos för att eventuellt kunna sätta in behandling. När du kontaktar en veterinär ska du beskriva hostan i detalj och berätta om eventuella andra symtom (om den hostar blod, slem, vitt skum osv). Med rätt behandling hos din veterinär kommer din hund snart att vara frisk och kry igen.

Contributor Bio

Dr Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr Sarah Wooten tog examen från US Davis School of Veterinary Medicine 2002. Som en medlem av American Society of Veterinary Journalists, arbetar hon som smådjursveterinär i Greeley, Colorado, föreläsare angående ledarskap och patientkommunikation och författare. Hon spenderar gärna tid med sin familj, åker skidor, dyker och tävlar i triathlon.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
  Buy Now »