Smaker och typer av kattmat: Tycker min katt om sin mat?

Publicerad av Dr. Laci Schaible
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter är kända för sitt mörkerseende, oöverträffade hoppförmåga och nio liv, men hur kattmat smakar för katter är inte lika väldokumenterat.

Forskarna vet att kattdjurens smaklökar är mycket mindre komplexa än våra egna, och det beror troligen på evolutionen. Enligt Cats Protection är katter ett av få djur som inte kan smaka sötma. De verkar dock kunna smaka surt, bittert, salt, umami och möjligen fett samt en smak för något som vi inte har: adenosintrifosfat (ATP). Även om forskarna inte helt och hållet förstår denna smakprofil verkar ATP vara en signal för kött, eftersom det är den förening som ger energi i alla levande celler.

Men hur vet vi egentligen hur kattmat smakar för katter och om de ens tycker om den? Med allt från våt- och torrfoder, tonfisk och kyckling, till olika såser att välja mellan där ute kommer vi nu att gå igenom några av din katts potentiella matpreferenser.

Typer av kattmat

Det finns tre huvudkategorier av kommersiellt tillgängligt kattfoder, och var och en av dessa har olika smaker:

Torrfoder

Enligt Merck Veterinary Manual är torrfoder den mest populära typen av kommersiellt tillverkad kattmat. Detta foder innehåller i allmänhet ca 90 % torrsubstans och 10 % vatten. Det finns i en mängd olika smaker och specialformuleringar, t.ex. för inomhuskatter och mot hårbollar. En del torrfoder är formulerat för att hjälpa till att förhindra tandsten.

Burkmat

Kattfoder på burk innehåller närmare 70%–80 % vatten och 20–30 % torrsubstans. Blötfoder kan kylas i upp till tre dagar, men håller inte särskilt länge om det förvaras vid rumstemperatur. Eftersom katter vanligtvis äter flera gånger om dagen, i stället för en eller två stora måltider, har oätet blötfoder en tendens att bilda en skorpa på de yttre delarna när det torkar. Detta minskar både dess smakrikedom och bekvämlighet, eftersom skålarna måste rengöras flera gånger.

Mjukt foder och halvblött foder

Dessa typer av kattmat är mjuka torrfoderbitar som inte är torra och smuliga, men inte heller våta och blöta som burkmat. De kommer ofta i påsar och förhållandet mellan vatten och torrsubstans är 25 %–40 % respektive 60 %–75 %. Fördelen med dessa jämfört med blötfoder är framför allt bekvämligheten, eftersom de vanligtvis inte behöver kylas och deras konserveringsmedel garanterar att de håller länge.

Matpreferenser för katter

  • Smaker: Trots att det finns kattmatssmaker som passar även de allra kräsnaste katterna (från havsfisk och tonfisk till kanin och kyckling) kan smaken spela mindre roll för katterna än fodrets näringsinnehåll. Enligt Animals journal vill katter ofta ha mat som hjälper dem att reglera sin allmänna hälsa, snarare än att välja mat enbart för smakens skull.Men innan du köper en stor mängd foder kan det vara klokt att be din veterinär om prover, eller bara köpa den minsta tillgängliga produktstorleken för att se om din kräsna vän gillar maten.
  • Konsistens/Utformning: När det gäller blöt- respektive torrfoder verkar vissa katter föredra mjukare och blötare alternativ (eller halvblött foder), men detta påverkas oftast av vilken typ av mat de vuxit upp med. Det är mycket vanligt att katter inte äter blötfoder som har stått ute hela dagen och börjat torka. Generellt sett är alla katter (och hundar) olika och har sina egna preferenser.
  • Temperatur: Enligt Cook's Illustrated har forskare upptäckt att proteiner i människans smaklökar är relativt temperaturkänsliga och att de fungerar mycket bättre vid varma (men inte för varma) temperaturer. Detta innebär att maten verkar mycket mer smakrik när den värms upp. Trots att denna begränsade studie fokuserar på människor, kan den också tillämpas på kattdjur. När maten värms upp (oavsett vem som äter den) frigörs och sprids doftmolekyler, vilket ökar dess attraktionskraft ytterligare. Om du beslutar dig för att värma upp din katts måltid ska du endast värma maten en kort stund och kontrollera att temperaturen inte är för hög innan du serverar den.
  • Tillägg och tillsatser: Trots att flytande tillsatser eller pulver ibland är oundvikliga, särskilt om en katt lider av en kronisk sjukdom och inte är särskilt matglad, är det i allmänhet bäst att undvika dessa livsmedelstillsatser. De foder som säljs i butik är redan näringsmässigt balanserade. Överskott av näringsämnen är ett vanligt problem och kan vara lika skadligt som brist på näringsämnen. Om du vill använda en livsmedelstillsats är det bäst att höra med din veterinär först.

Frågor att ställa till din veterinär om kattmatspreferenser

Det finns flera frågor som du kan ställa till din veterinär för att hjälpa dig att välja det lämpligaste fodret för din katt. Det kan vara bra att gå igenom foderalternativen med din veterinär vid varje besök, oavsett om det gäller din katts hälsa eller sjukdom. Här är några frågor som du kan ställa till din veterinär:

  • Tycker min katt om fodrets smak?
  • Kan du rekommendera något särskilt foder baserat på min katts livsstil eller framtida hälsorisker?
  • Ser du något tecken på att min katt bör byta foder utifrån undersökningen eller labbtesterna? (Årliga undersökningar och laboratorietester är bra verktyg för att spåra trender i din katts hälsa, vilket gör att veterinären kan upptäcka sjukdomar tidigare.)
  • Är min katt över- eller underviktig?
  • Har min katt några hudproblem? Tandproblem? Mag- och tarmproblem eller urinproblem? Matallergier?

Sammantaget finns det ingen universell typ av foder, konsistens eller smak som passar alla katter, och det finns inget sätt att ta reda på exakt hur kattmat smakar för katter. Förutom att prova olika alternativ för att identifiera din katts individuella matpreferenser kan du rådfråga din veterinär för att få vägledning om hur du väljer det bästa kattfodret. Ordspråket "du är vad du äter" gäller även för våra kattfamiljemedlemmar, då rätt mat kan hjälpa din katt att leva ett längre och hälsosammare liv.

Kort om skribenten

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible är smådjursveterinär, entreprenör och veterinärsjournalist. Hon bor i soliga Sarasota i Florida, med sin son, världens största storpudel och två rumsrena katter.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA and Brana Bonder, B.S, M.S

Relaterade artiklar

Relaterade produkter