Överväganden när du ska välja rätt storlek på din hund

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

När det kommer till att välja rätt storlek på din hund för dig och din familj, finns det en hel del att fundera över. Hundstorleken har betydelse och bör inte underskattas gällande trivseln för din nya hund, för dig som hundägare och för resten av familjen. Eftersom det finns så många betänkligheter, bör du överväga dessa frågor innan du tar med dig din fyrbenta vän hem.

Storleken på hus och trädgård

Det finns en generell regel, ju större hund desto större utrymmen behöver du för att göra hunden hemmastadd, vilket låter vettigt. Tänk dig att bli hopträngd i ett utrymme du knappt kan röra dig i. Även om vissa väldigt stora raser inte är speciellt aktiva och inte behöver milsvida grönområden, behöver de fortfarande tillräckligt med utrymme för att röra sig utan att välta möbler och stöta in i väggar. Exempelvis en mastiff är enorm, men träningsbehoven är måttliga, enligt Vetstreet. Med det sagt, en liten hund som är väldigt aktiv skulle dra nytta av en inhägnad trädgård, även om hunden behöver minimalt utrymme inomhus. Stadsbor med mindre ytor att röra sig på kanske ska överväga mindre hundar och bör även leta upp lokala hundparker för att hjälpa sin nya kompis att bli av med sin överflödsenergi.

Barn

Storleken på hunden du väljer att ta in i familjen beror i hög grad på dina barn. En för stor hund kan skada småbarn genom att knuffa till dem eller till och med trampa på dem. Å andra sidan kan små raser oavsiktligt skadas av barn, eftersom de är ömtåligare. Många små raser är i allmänhet inget bra val för hem med barn på grund av deras temperament. Vetstreet konstaterar att chihuahuahundar inte alltid har överseende med barn, som ett exempel. Stora hundar är tåligare och vanligtvis mer sociala med barn. Oavsett storlek, bör all lek och umgänge mellan hundar och barn övervakas av en vuxen.

Andra överväganden

Hemmets storlek och barn är det viktigaste att fundera på när du ska välja rätt storlek på hunden du tar med dig hem, men det finns även andra saker att tänka på. Generellt sett, ju större hund desto dyrare blir din budget för hundfoder. Det kanske inte är en avgörande orsak, men kan vara en faktor för hundägare med snävare budget. Veterinärsräkningar är vanligtvis också dyrare för större hundar, eftersom de behöver större doser av läkemedel vid behandlingar.

En annan sak att tänka på är lektid. Inte sällan kan mindre hundar vara aktiva mycket längre tid än sina större motsvarigheter. Även om det finns väldigt aktiva småraser, exempelvis små vallhundar och terrierhundar, så kommer din större hund att vara den som följer med dig på vandringar, löprundor och cykelturer. Leksaker, sovutrustning och hundburar kommer att ha olika storlekar men likvärdiga i pris. Dock kan de ta upp mer av utrymmet i din lägenhet eller ditt hus, vilket också bör vägas in i ditt beslut om att skaffa en viss hundstorlek eller ras.

Tro det eller ej, men bilens storlek är en viktig faktor när man funderar på storleken på hunden man väljer att skaffa. Om du försöker pressa in en grand danois i en Mini Cooper kanske du snabbt inser att det inte är möjligt. Du vill försäkra dig om att din hund sitter bekvämt och säkert om du reser, även om det bara är till veterinären.

Om du letar efter en hund att mysa med under natten i din säng bör du också fundera på hur mycket av sängen du är villig att ge upp. Medan små hundar definitivt har ett sätt att ta upp mer av sängen än vad de borde för sin storlek, är det ingenting jämfört med en större hundras. I det här fallet kan det hända att du inte behöver filtar för att värma dig, eftersom din fyrbenta vän kommer att ge dig all värme du behöver.

Oavsett vad du väljer är det viktigt att veta att du tar med dig rätt hundstorlek hem för att alla ska vara bekväma med de nya omständigheterna. Att veta i förväg vilken storlek på hunden du får, oavsett om du tar dig an en valp eller en vuxen hund, gör att du kan vara förberedd med alla rätta tillbehör. Storleken är ett av många särdrag du bör tänka på innan du tar dig an en evig vän. I slutändan vill du naturligtvis främja ett lyckligt, hälsosamt liv för dig och din vovve.

Kort om skribenten

Katie Finlay

Katie Finlay

Katie Finlay är en hundtränare och författare bosatt i Los Angeles, Kalifornien. Hon har arbetat med hundar och deras ägare både personligen och genom sina artiklar i över sex år.

Relaterade artiklar

 • Din valps identifiering

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Välja veterinär åt din hund

  Din veterinär är den viktigaste personen i din hunds liv efter dig och din familj. Din veterinär är trots allt ansvarig för hundens hälsa genom hela livet.
 • Introducera halsband och koppel

  Dogs running Även om det kommer att dröja några veckor innan du kan gå ut med hunden i koppel (innan valpen är vaccinerad bör du alltid bära den när ni är utomhus för att undvika infektionsrisken) kan du börja vänja valpen vid att bära halsband när den har börjat anpassa sig till sin nya omgivning.
 • Tid isär

  Tips and techniques for training your puppy to adjust well to being left alone for short periods of time.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>