Hur du hjälper din katt med matsmältningen

minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Matsmältningsbesvär är aldrig trevligt vare sig för din katt eller för dig, och det kan vara en av de jobbigaste stunderna. Från kräkningar till lös avföring till fullskalig diarré - det finns en hel mängd saker som kan gå fel i mag-tarmkanalen. I den här artikeln ska vi titta på hur du bäst kan hjälpa din katt med matsmältningen för att hålla den i toppform och förhoppningsvis undvika dessa problem över huvud taget.

Hur skiljer sig katter åt när det gäller kost och matsmältning?

Man antar att katter har utvecklats från den afrikanska vildkatten som ursprungligen levde på karga platser. De lever i stort sett ensamma, förutom när de sammanstrålar för att hitta en partner. Jämfört med andra djur har katter relativt enkla matsmältningskanaler och de är av naturen anpassade för att äta små, täta och köttrika måltider. Vilda katter ägnar mycket tid åt att jaga och äter vanligtvis 10-20 små måltider per dag. De är så kallade obligata köttätare, vilket innebär att de måste ha kött i sin kost eftersom de inte själva kan producera vissa viktiga näringsämnen, exempelvis vissa aminosyror, som endast finns i kött.

Underlätta din katts matsmältning: vad du ska utfodra med, hur du ska utfodra och hur du undviker stress

Vad du ska utfodra din katt med

I första hand behöver din katt kattmat! Det kan låta fånigt, men eftersom de är köttätare kan det hända att du inte tillgodoser alla deras näringsbehov om du ger dem något som liknar hundmat. Ge alltid din katt ett komplett och balanserat kattfoder som är lämpligt för kattens olika livsstadier. Det innebär kattmat för kattungar, kattmat för fullvuxna katter och seniormat för äldre katter. Om din katt är kastrerad/steriliserad eller bara vistas inomhus, kan du behöva ge den ett foder med lägre kaloriinnehåll än du skulle ge en mer aktiv utomhuskatt.

Fråga veterinären om din katt har sin idealvikt och utfodra alltid efter den vikt som din katt förväntas ha. Om din katt är överviktig eller underviktig kommer det att visa en avvikelse från den nuvarande vikten. 

Om din katt aldrig har haft några matsmältningsbesvär, bör ett komplett och balanserat kattfoder av god kvalitet vara tillräckligt. Om din katt är benägen att ha problem med matsmältningen kan veterinären dock rekommendera ett foder med mycket hög lättsmälthet eller en terapeutisk diet för just din katts individuella problem.

Försök alltid att ge katter en blandning av våt- och torrfoder om du kan. Katter vänjer sig snabbt vid en viss konsistens, så om du ger din katt olika sorters mat redan från början, och om du senare måste ge den en viss typ av mat, är det mycket mer sannolikt att din katt accepterar förändringen. Våtfoder är också bra för att säkerställa ett bra vätskeintag.

Det bästa sättet att utfodra din katt

Katter har enkla, ganska korta matsmältningskanaler, så de är bäst lämpade för små, täta måltider, i motsats till en eller två stora matportioner. Genom att ge katten flera små måltider per dag håller du den intresserad och mätt under hela dagen, och det kan underlätta matsmältningen eftersom kattens matsmältningskanal är utformad på detta sätt. Idealiskt är att utfodra med 4-6 måltider per dag.

Om du är ute på språng under dagen kan en foderautomat med timer vara mycket användbar för att dela upp måltiderna. Eftersom katter brukar vara aktiva dygnet runt kan du till och med programmera den att ge en måltid under natten, i stället för att du väcks av en hungrig kattkompis!

Undvik stress för din katt

Katter är subtila, känsliga varelser och kan lätt bli stressade av ett antal saker: att bo tillsammans med andra katter, antingen i samma hus eller i samma bostadsområde, att hållas inomhus, att få besök, att ha en baby eller ett litet barn i hemmet eller att ägaren åker på semester. Stress är en av de största orsakerna till matsmältningsbesvär hos våra kattkompisar. Om du känner att detta kan vara ett problem finns det många enkla förändringar du kan göra i hemmiljön för att lindra stress.

Kan proteinhalten vara för hög för din katt?

Eftersom katter är köttätare menar vissa personer att de ska ha mycket höga proteinnivåer i sin kost. Katter behöver visserligen en högre proteinnivå än hundar, men för mycket protein har visat sig ha en negativ effekt på deras mikrobiom och kan vara skadligt för tarmhälsan på längre sikt.

Om du skulle känna dig orolig kan du prata med din veterinär eller djursjukskötare om vad du kan göra för att hålla din katts kropp och själ - och därmed matsmältningskanalen - i bra form!

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA