Beteendeträning för din valp

Valpar föds inte med gott beteende

Din valp är utan tvekan sötast och "goast", men den kommer inte förprogrammerad med lydnad. Uppfödaren kan ha börjat arbetet med att få valpen rumsren, men hur valpen beter sig som din hund är helt och hållet ditt ansvar. Den goda nyheten är att valpar är lättlärda och ju tidigare du börjar träningen, desto bättre. Om du följer vissa grundläggande principer kommer du att lägga grunden för en givande vänskap i många år.

Belöna alltid bra beteenden

När valpen gör någonting bra av egen vilja ska du belöna den. Även om hundar i alla åldrar reagerar positivt till hundgodis, beröm eller bådadera, kommer en valp som belönas att göra "rätt" nästa gång också. Timing är nyckeln till framgång och belöningen måste ges inom några sekunder från det "korrekta" beteendet för att valpen ska kunna förstå sammanhanget.

Dåligt beteende: förhindra eller ignorera?

Både och, faktiskt.

Ta t.ex. tuggning. Det är någonting som du kan förvänta dig att valpen kommer att förkovra sig i, eftersom det ingår i valpens utforskning av omgivningen och nya saker. Orsakerna till tuggning kan variera, och det kan t.ex. bero på valpen är uttråkad eller får nya tänder, att den söker uppmärksamhet eller är stressad på grund av att den lämnats ensam.

Bland favoritartiklarna finner du kuddar, skor och olika möbeldelar som stolsben. Därför är det viktigt att du lär valpen vad den får och inte får tugga på. Hundar har ingen medfödd förmåga att kunna skilja på vad de får tugga på.

Förutom att hålla undan valpen från platser där den kan göra skada under de första veckorna, ska du även ge den egna tuggleksaker. När valpen tuggar på sina leksaker ska du överösa den med beröm och sedan låta den fortsätta med sina tuggförehavanden.

Och när den tuggar på fel saker? Ignorera det. Du hörde rätt. Ignorera det dåliga beteendet: skrik inte, inget handgemäng, ingen arg uppsyn. Låtsas att valpen inte finns - då förstår den snabbt budskapet.

Ibland måste du ignorera "ignorera-regeln"

Det kan finnas tillfällen då du måste ingripa, t.ex. när valpens beteende rentav är farligt. Du kanske upptäcker att valpen tuggar på en strömförande sladd. Valpen begriper inte att det är både fel och farligt, men du måste ingripa och säga "nej". Du behöver inte skrika eller överdriva - ett kort och bestämt "nej" bör räcka för att få valpens uppmärksamhet. När valpen slutar och har uppmärksammat dig ska du ge beröm och belöning.

Låt inte skällandet driva dig till vansinnee

Visste du att valpar instinktivt börjar vakta när de är omkring 6 till 7 månader? Hundägare som inte känner till detta och uppmuntrar sina hundar att skälla får till slut en hund som skäller vid första bästa tillfälle. Mönstret blir mycket svårt att bryta i efterhand.

Om du vill ha en lugn tillvaro med din vuxna hund ska du inte uppmuntra valpen att skälla. Det innebär däremot inte att den kommer att strunta i verkliga hot - den kommer att reagera instinktivt.

Du ska absolut inte uppmuntra eller belöna frenetiskt skällande. Hunden kan bli upphetsad och skälla innan ni ska ut på promenad. Vänta, stå still och ignorera den. När valpen har lugnat ned sig och slutat skälla, kan du fortsätta med förberedelserna.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel

 • Hur får jag min hund att sluta skälla? | Hill's Pet

  Att kunna kontrollera din hunds ljudnivå är en viktig del i din roll som ansvarsfull hundägare. Oavbrutet skällande kan vara irriterande inte bara för dig utan även för dina grannar.
 • Avlägsna dåligt beteende | Hill's Pet

  Många människor tror att hundar bits eftersom "det ligger i deras natur". Men hundar blir inte aggressiva utan anledning och många hundar uttrycker aggression när de känner sig stressade eller trängda.
 • Tidig träning | Hill's Pet

  Ingen kan bortse från att små valpar är söta och goa, men om de ska utvecklas till sociala och glada hundar behöver de dresseras. Valpar lär sig mycket snabbt, och därför att det viktigt att lära den rätt beteende redan från början.
 • Flockledaren - din valp eller du? | Hill's Pet

  Hundar är flockdjur som behöver en ledare. I det här sammanhanget är det du som är flockledaren. Genom att etablera vissa regler i ett tidigt skede, hjälper du valpen att känna sig trygg och skapar ett band mellan er. Du måste få valpen att förstå att du och din familj står högst i rangordningen. Du kan etablera rangordningen med hjälp av några enkla regler:
 • Hund och spädbarn...kommer överens | Hill's Pet

  Med de rätta förberedelserna så borde det inte vara några problem att föra samman ett nyfött barn och en hund. Det är självklart alltid spännande att ett nytt barn föds, men ibland kanske inte din hund delar din entusiasm.
 • Hur du kan göra en egen hinderbana till din hund | Hill's Pet

  Du älskar att vara tillsammans med dina hundar och hur roligt det än kan vara med en hinderbanskurs, så kan det ibland vara omöjligt att delta.