Beteendeträning för din valp

Published by
Minuter läsning

Valpar föds inte med gott beteende

Din valp är utan tvekan sötast och "goast", men den kommer inte förprogrammerad med lydnad. Uppfödaren kan ha börjat arbetet med att få valpen rumsren, men hur valpen beter sig som din hund är helt och hållet ditt ansvar. Den goda nyheten är att valpar är lättlärda och ju tidigare du börjar träningen, desto bättre. Om du följer vissa grundläggande principer kommer du att lägga grunden för en givande vänskap i många år.

Belöna alltid bra beteenden

När valpen gör någonting bra av egen vilja ska du belöna den. Även om hundar i alla åldrar reagerar positivt till hundgodis, beröm eller bådadera, kommer en valp som belönas att göra "rätt" nästa gång också. Timing är nyckeln till framgång och belöningen måste ges inom några sekunder från det "korrekta" beteendet för att valpen ska kunna förstå sammanhanget.

Dåligt beteende: förhindra eller ignorera?

Både och, faktiskt.

Ta t.ex. tuggning. Det är någonting som du kan förvänta dig att valpen kommer att förkovra sig i, eftersom det ingår i valpens utforskning av omgivningen och nya saker. Orsakerna till tuggning kan variera, och det kan t.ex. bero på valpen är uttråkad eller får nya tänder, att den söker uppmärksamhet eller är stressad på grund av att den lämnats ensam.

Bland favoritartiklarna finner du kuddar, skor och olika möbeldelar som stolsben. Därför är det viktigt att du lär valpen vad den får och inte får tugga på. Hundar har ingen medfödd förmåga att kunna skilja på vad de får tugga på.

Förutom att hålla undan valpen från platser där den kan göra skada under de första veckorna, ska du även ge den egna tuggleksaker. När valpen tuggar på sina leksaker ska du överösa den med beröm och sedan låta den fortsätta med sina tuggförehavanden.

Och när den tuggar på fel saker? Ignorera det. Du hörde rätt. Ignorera det dåliga beteendet: skrik inte, inget handgemäng, ingen arg uppsyn. Låtsas att valpen inte finns - då förstår den snabbt budskapet.

Ibland måste du ignorera "ignorera-regeln"

Det kan finnas tillfällen då du måste ingripa, t.ex. när valpens beteende rentav är farligt. Du kanske upptäcker att valpen tuggar på en strömförande sladd. Valpen begriper inte att det är både fel och farligt, men du måste ingripa och säga "nej". Du behöver inte skrika eller överdriva - ett kort och bestämt "nej" bör räcka för att få valpens uppmärksamhet. När valpen slutar och har uppmärksammat dig ska du ge beröm och belöning.

Låt inte skällandet driva dig till vansinnee

Visste du att valpar instinktivt börjar vakta när de är omkring 6 till 7 månader? Hundägare som inte känner till detta och uppmuntrar sina hundar att skälla får till slut en hund som skäller vid första bästa tillfälle. Mönstret blir mycket svårt att bryta i efterhand.

Om du vill ha en lugn tillvaro med din vuxna hund ska du inte uppmuntra valpen att skälla. Det innebär däremot inte att den kommer att strunta i verkliga hot - den kommer att reagera instinktivt.

Du ska absolut inte uppmuntra eller belöna frenetiskt skällande. Hunden kan bli upphetsad och skälla innan ni ska ut på promenad. Vänta, stå still och ignorera den. När valpen har lugnat ned sig och slutat skälla, kan du fortsätta med förberedelserna.

Relaterade artiklar

 • Klickerträning: Hur det kan fungera för din valp

  Lär dig hur klickerträning kan vara ett bra alternativ för att träna din hund. Förstå hur det fungerar och hur du kan komma igång.
 • Starting a Training Schedule with Your Puppy

  You can turn your cute, rambunctious puppy into super puppy by taking a little extra time to shape the behaviors and personality you want him to have as an adult. Most behavior problems in puppies are very normal behaviors, but performed at the wrong time, in the wrong place or directed at the wrong objects.
 • Alternative Techniques for Training Your Puppy

  There are many methods to training your puppy, this article explores other training methods to help your new puppy.
 • Hur får jag min hund att sluta skälla?

  Att kunna kontrollera din hunds ljudnivå är en viktig del i din roll som ansvarsfull hundägare. Oavbrutet skällande kan vara irriterande inte bara för dig utan även för dina grannar.

Relaterade produkter