Kan hundar äta ägg?

Skriven av Erin Ollila
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ägg är en utmärkt proteinkälla. Ägg är ett fantastiskt livsmedel att koka, steka eller som äggröra till frukost, det är en viktig del av många favoritdesserter och ibland är ägg förvånansvärt gott på hamburgare. Råa eller otillräckligt kokta ägg kan dock utsätta människor för farliga bakterier, t.ex. salmonella. Gäller samma sak för våra fyrbenta vänner?

Om du är en person som älskar ägg är det logiskt att du vill dela med dig av dem till din hund. Men kan hundar äta ägg? Vi ska ta reda på om ägg är ett säkert livsmedel för din hund och se vilka säkerhetsåtgärder som gäller för detta populära livsmedel.

Kan hundar äta ägg?

Tro det eller ej, men hundar kan faktiskt äta ägg! Ägg innehåller mycket protein och många viktiga fett- och aminosyror. Detta gör ägg till ett gott - och hälsosamt - mellanmål när de steks eller kokas. Ägg kan också vara en viktig proteinkälla i vissa vanliga hundfoder.

Som med alla sorters mellanmål är det viktigt att vara måttlig när du ger din hund hemlagade ägg. Även om ägg är ett fantastiskt hälsosamt kosttillskott kan hunden äta för många ägg, eller vid upprepad överutfodring, bli överviktig. Innan du börjar lägga till ägg i hundens måltidsplan ska du fråga din veterinär hur du kan introducera ägg i hundens kost på ett säkert sätt.

Kan hundar äta råa ägg?

Även om tillagade ägg är ett näringsrikt mellanmål för din hund, är råa ägg direkt farliga. Precis som för människor kan råa ägg utsätta hundar för skadliga bakterier, t.ex. salmonella, som sedan kan spridas vidare till deras ägare (särskilt till de som har ett nedsatt immunförsvar). Men förutom bakterier finns det ett annat hot som råa ägg utgör för hundens hälsa: brist på biotin.

Golden retriever står upp för att undersöka köksbänken med bakredskap och ägg.

American Kennel Club (AKC) förklarar: "[Råa ägg] innehåller ett enzym som binder biotin och förhindrar upptaget av biotin i kroppen". Eftersom biotin är ett vitamin som stödjer viktiga kroppsfunktioner (bland annat matsmältning, hudhälsa och ämnesomsättning) riskerar din hund att drabbas av allvarliga hälsokomplikationer vid brist på biotin.

Om din hund har råkat äta råa ägg är det viktigt att inte få panik. Även om ovannämnda problem är skrämmande, så är de sällsynta. Om din hund har ätit råa ägg för första gången och matsmältningssystemet inte är vant vid ägg, kan hunden få problem som t.ex. diarré eller kräkningar under en eller två dagar efter förtäringen. Om du märker det här problemet ska du kontakta din veterinär.

Det är viktigt att hålla koll på hundens hälsa under den närmaste veckan efter att den har ätit råa ägg. Om du märker att din hund uppvisar allvarligare och långvariga problem som slöhet eller svårt med matsmältningen ska du omedelbart kontakta din veterinär. Detta kan vara tecken på att din hund har fått en bakteriell infektion i mag- och tarmkanalen (GI).

Hur du tillagar ägg till din hund

När du förbereder ägg till din hund ska du tänka på enkelhet och säkerhet. Hundar kan äta äggröra, men hela kokta ägg kan utgöra en kvävningsrisk. När du matar din hund med ett kokt ägg, se till att du skär ägget i bitar som är lätta att tugga och svälja för hunden.

Till skillnad från din egen frukost ska hundens ägg tillagas utan tillsatser, t.ex. olja, salt och smör, sådant vi använder för att förstärka smaken. Högt saltintag kan förvärra eventuella hjärtsjukdomar hos hundar. Dessutom kan fetter som olja och smör bidra till viktökning, vilket gör att din hund riskerar att drabbas av fetmarelaterade hälsoproblem som diabetes och artros.

Det är också värt att notera att du alltid ska låta äggen svalna innan du ger dem till din hund. De flesta hundar har inte förmågan att tänka på hur varm maten är innan de slukar den, och de kan bränna sig om de äter den direkt från spisen. Kom också ihåg att alltid tänka på alla kalorier som en del av hundens dagliga måltider. Om du lägger till ägg i måltidsplanen ska du se till att dessa "extra godbitar" inte utgör mer än 10 procent av det dagliga kaloriintaget utan veterinärens godkännande. Även om ägg är näringsrikt för din hund behöver den fortfarande många andra näringsämnen för att hålla sig glad och frisk, därför rekommenderas alltid ett välbalanserat premium hundfoder.

När ägg är ordentligt tillagat och serveras med måtta, är detta ett utmärkt komplement till hundens måltidsplan. Genom att använda enkla ingredienser och se till att äggen skärs i små bitar kan du introducera din hund till ett helt nytt, hälsosamt mellanmål som den kommer att älska resten av sitt liv.

Kort om skribenten

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila är en hund- och kattentusiast som tror på ordens kraft och hur ett budskap kan informera och till och med förändra mottagarna. Hennes texter finns överallt på internet och i tryckt form. Texterna omfattar intervjuer, spökskrivande, blogginlägg och kreativ sakprosa. Erin är en SEO-nörd och hon älskar allt som har med sociala medier att göra. Hon tog en masterexamen (M.F.A) vid Fairfield University i kreativt skrivande. Kontakta henne på Instagram @ErinOllila eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA and Brana Bonder, B.S, M.S

Relaterade artiklar

Relaterade produkter