Vad kan jag göra för att hjälpa min överviktiga hund?

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Precis som för oss människor är det lätt för en hund att lägga på sig oönskad vikt. Dessvärre har överviktiga hundar kortare livslängd och lever mindre harmoniska liv. De är också mer mottagliga för ett antal hälsoproblem t.ex. diabetes, hudsjukdomar och artrit. Att hålla din hund smal och vältränad är därför en viktig del av att upprätthålla hundens allmänna fysiska hälsa, samtidigt som du ger hunden möjlighet till lek, promenader och roliga stunder tillsammans med dig.

Skäms inte för att fråga din veterinär om hundens vikt. Det är ett mycket vanligt problem idag och din veterinär vill hellre hjälpa dig att få din överviktiga hund på rätt spår igen än att bara ignorera problemet.

Överviktiga hundar - vad man ska tänka på

Eftersom hundar varierar så mycket i storlek och form kan det vara svårt att avgöra om din hund är överviktig. När du klappar hunden ska det vara ganska lätt att känna revbenen, skulderbladen och höftbenen. När hunden sträcker ut kroppen, t.ex. när den hoppar, ska man tydligt kunna se revbenen. När du tittar på din hund ovanifrån ska den ha en markerad midja framför höfterna.

Vissa bredare, mer muskulösa raser kan dölja sin övervikt ganska lätt. Veterinären kan göra en noggrann bedömning av vikt och fysisk kondition, samt avgöra om din hund är överviktig och av vilken anledning. 

De flesta hundar är överviktiga på grund av att de äter för mycket och det är lätt att förstå varför. Vi lär oss snabbt hur glada de blir av en extra godbit, och de tränas ofta med mat som belöning.

Prata med din veterinär om kost för viktkontroll

Att bara dra ner på maten kan vara farligt för din hund eftersom den kan få för lite av viktiga näringsämnen som protein eller vitaminer. Din hund kan också känna sig hungrigare, vilket innebär att den är mer benägen att tigga. Veterinären kan rekommendera ett kraftigare foder med lågt kaloriinnehåll som är perfekt balanserat för säker och effektiv viktminskning för din hund. Vissa viktminskningsdieter har även specifika ingredienser som kan ändra hundens ämnesomsättning från att lagra fett till att förbränna fett.

Några tips på hur du håller koll på din hunds vikt 

Din veterinär är den som bäst kan hjälpa dig att upprätta ett hälsosamt kostprogram för en överviktig hund. Dessa tips kan också vara till hjälp:

 • Kom ihåg att rekommendationerna på förpackningarna gäller för hundars idealvikt, men det är inte säkert att det är din hunds aktuella vikt! Fråga veterinären om du är osäker på om din hund väger lagom mycket. 
 • Om du delar upp matransonen i tre till fyra måltider kan detta hjälpa din hund att känna sig mättare under dagen. Kom ihåg att valpar behöver fyra mål mat om dagen i början, oavsett om de har idealvikt eller inte.
 • Din hund älskar säkert mat från middagsbordet, men det kan snabbt leda till för mycket kalorier och viktökning. Mat från middagsbordet kan dessutom leda till överdrivet tiggande.
 • Ta det lugnt med hundgodiset. De flesta sorter är utformade för att vara extra smaskiga, men de innehåller också extra kalorier. Kom ihåg att även kalorier från hundgodiset ska räknas in i hundens dagliga kaloriintag och ska inte utgöra mer än 10 % av det totala kaloriintaget under en dag. 
 • Hundar har ett sjätte sinne när det gäller att nosa upp generösa personer som ger dem godis! Om det behövs, be dina grannar och din familj att inte bjuda på godsaker.
 • Se till att din hund får minst två rejäla promenader varje dag. Detta hjälper till att hålla ämnesomsättningen uppe och aptiten nere.
 • Din hund kan behöva specialfoder för viktkontroll. Även om den föredrar det gamla fodret, håll ut så kommer hunden att vänja sig vid det nya. Se till att det alltid finns gott om färskt vatten.

Veterinären är expert på hundars näringsbehov och du bör rådfråga veterinären innan du gör några ändringar i din hunds utfodringsplan. Vid nästa besök kan du be om en kostnadsfri viktkontroll för att bekräfta om din hund är överviktig eller ej. Om det är så att din hund är överviktig kan veterinären rekommendera den bästa lösningen för att se till att din hund förblir frisk och glad.

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

 

Relaterade artiklar

 • Vad orsakar viktökning?

  Dogs running Din veterinär har troligen redan diskuterat med dig hur lätt det är för även en oerhört omsorgsfullt omvårdad hund att gå upp i vikt. De mest uppenbara orsakerna är - äter för mycket, för mycket godsaker eller för lite motion - men det kan också finnas andra bidragande orsaker:
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.
 • Håll koll på din valps vikt

  Visste du att övervikt hos hundar och katter definieras genom att individen väger 15 % eller mer över sin idealvikt? Det motsvarar bara 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men över 7,5 kilo för en rottweiler.
 • Helping Your Dog Recover From Accidents & Surgery

  Dogs running Learn about the treatments, recovery and how the food your feed your pet can have a tremendous effect on a dog

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
  Buy Now »