Vad ska jag göra åt min hunds övervikt?

Published by
Minuter läsning

Det är lika lätt för en hund att gå upp i vikt som det är för oss människor. Tyvärr så lever överviktiga hundar mycket kortare tid och är mycket mer olyckliga. De är också mer mottagliga för sjukdomar såsom diabetes, lung- och hjärtproblem, hudproblem eller artros. Att hålla din hund smal och smärt är därför viktigt för din hunds hälsa överlag.

Vad man ska titta efter Eftersom hundar varierar i storlek och form så kan det vara svårt att fastställa huruvida en hund är överviktig eller inte. När du klappar hunden på sidan bör du kunna känna revbenen men de ska inte vara synliga. När hunden sträcker ut sin kropp (till exempel om den hoppar) ska du kunna se revbenen, och när du tittar ner på din hund ska den ha en tydlig midja framför sina höfter. En del bredare, mer muskulösa raser kan ganska lätt gömma överskottsfett. Din veterinär kan göra en exakt bedömning av hundens vikt och fysiska hälsa och därav fastställa om den är överviktig och varför.

Varför är hunden överviktig? De flesta hundar är överviktiga för att de får för mycket mat och det är alldeles för lätt att förstå varför. De tränas hela tiden med mat som belöning och vi lär oss snabbt hur glada de blir av lite godis. Tyvärr så måste din hund lära sig leva med mindre godis om den ska hålla sig i form.

Tala med din veterinär om Hill's nutrition för viktkontroll

Din veterinär kan rekommendera någon av dessa Hill's Prescription Diet foderprodukter för viktkontroll särskilt framtagna i "mini"format med mindre, lättare-att-tugga foderkulor för de mindre raserna.

 • Prescription Diet r/d Canine Mini är särskilt framtaget för att hjälpa din hund av liten ras att gå ned i vikt på ett säkert och effektivt sätt samtidigt som det stillar hundens hunger under viktminskningen. Fodret är kliniskt bevisat att reducera kroppsfett med upp till 22% på bara 2 månader.Några tips Din veterinär kan ge råd och tips och hjälpa dig med kostrådgivning för att tackla din hunds övervikt, men dessa tips kan också vara användbara:

 • Valpar bör äta tre mål mat om dagen och vuxna hundar behöver bara två. Din hund kan utan problem gå två dagar eller längre utan mat och inte lida något av det.
 • Om du fyller din hunds matskål varje gång den är tom eller ger den mer än två måltider per dag så borde du kanske trappa ner. Använd dig av utfodringstabellen på förpackningen för de rätta proportionerna men tänk på att dessa tabeller skall ses som en utgångspunkt; en del hundar behöver lite mer medan andra inte kräver så mycket.
 • Din hund älskar onekligen mat från bordet men detta är inget bra sätt för den att få i sig dagliga kalorier. Att mata vid bordet kan också bidra till att din hund börjar tigga.
 • Ta det varsamt med godiset. De är tillverkade att smaka extra gott och det betyder att de innehåller extra kalorier. För många och det kan blir svårt att hålla kontroll över de dagliga portionerna.
 • Hundar tenderar att känna på sig var nästa godisbit kommer ifrån. Om det är nödvändigt, be dina grannar och din familj att inte mata din hund.
 • Se till att din hund får två ordentliga promenader per dag, detta bidrar till att ämnesomsättningen ökar och aptiten minskar.
 • Din hund kan behöva mat som är speciellt framtagen för att tackla viktproblem. Även om den föredrar sin gamla mat, var envis. Kom ihåg att hunden kan gå flera dagar utan mat. Den kommer att vänja sig vid den nya maten när den blir hungrig.

Veterinärer är experter på näringslära hos djur och bör konsulteras innan du ändrar din hunds diet. De kan också styrka huruvida din hund är överviktig eller ej och rekommendera en bra åtgärd för att se till att den förblir frisk och glad.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.