Orsaker till att hundar kräks och vad det betyder

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det är inte ovanligt att hundar kräks. Det finns faktiskt många orsaker till att din hund kräks och vissa är mer oroande än andra. Så hur vet du om hundens kräkningar på gräsmattan är ett tecken på ett allvarligt problem? Finns det olika typer av kräkningar? Läs vidare för att få veta mer.

Kräkningar vs. Uppstötningar

Vad får en hund att kräkas? Först måste du förstå skillnaden mellan kräkningar och uppstötningar. När en hund får uppstötningar består det upphostade materialet vanligtvis av osmält mat, vatten och saliv. Det komma ofta ut i cylindrisk form, eftersom det uppstötta materialet vanligtvis är mat eller ämnen i matstrupen. Det kommer ut utan någon direkt ansträngning eller muskelkontraktion. Uppstötningar sker oftast utan förvarning (för både dig och din hund).

Kräkningar är däremot mycket mer aktiva. Det får musklerna att dra ihop sig och hela kroppen att spänna sig. När en hund kräks kommer maten eller föremålet vanligtvis från magen eller övre tunntarmen. Du kommer troligen att höra hunden kräkas och se osmält eller delvist smält mat samt en klar vätska om det kommer från magsäcken eller en gul eller grön vätska (galla) om det kommer från tunntarmen. Du kan också förvarnas om att kräkningar är på gång, t.ex. genom att din hund dreglar, går i rask takt, gnäller eller om du hör högljudda gurglande ljud från magen.

dog yawning

Vanliga orsaker till kräkningar

Storbritanniens Kennel Club menar att de vanligaste orsakerna till kräkningar hos hundar är följande:

 • Att hunden ätit skräp, bordsrester eller annat som den inte borde äta.
 • Att hunden svalt något hårt som en sten, ett ben, en leksak eller något giftigt såsom rengöringsmedel, frostskyddsmedel eller bekämpningsmedel.
 • Virus, bakterieinfektioner eller parasiter.
 • Förändringar i hundens kost, till exempel ny hundmat
 • Känslighet mot vissa livsmedel eller ingredienser.
 • Uppblåsthet eller andra gastrointestinala problem.
 • En dålig reaktion på ett läkemedel.
 • Värmeslag.
 • Hälsoproblem som påverkar tarmen, njurarna, levern eller bukspottkörteln.

De vanligaste orsakerna till uppstötning är:

När ska man börja oroa sig

Eftersom kräkningar inte är särskilt ovanliga hos hundar är husdjursägare vanligtvis inte oroliga om hunden kräks ibland. Men när ska du oroa dig?

Kennel Club menar att det finns några kräkningsscenarier som bör ses som mer oroväckande:

 • Om du tror att din hund har svalt ett främmande föremål eller något giftigt.
 • Om din hund inte bara har kräkts, utan också beter ovanligt (till exempel sover mer än vanligt, vägrar äta eller har diarré) bör du ringa veterinären.
 • Din hund har feber, verkar uttorkad eller verkar ha ont.
 • Om du ser blod i kräkningar eller avföring eller om din hund kräks något som ser ut som kaffesump (smält blod) ska du ringa veterinären. Blodet kan vara ett tecken på allvarliga problem, t.ex. magsår, eller ett tecken på att din hund har ätit ett vasst främmande föremål, t.ex. ett ben eller en leksak.
 • Din hund slutar inte att kräkas. Det är inte ovanligt att hunden kräks ibland, men om din hund kräks regelbundet eller överdrivet mycket ska du kontakta en veterinär för att ta reda på skälet. Det kan också vara oroväckande om din hund försöker kräkas men inte kan.

Tveka inte att ringa och rådfråga din veterinär om du är orolig för din hunds hälsa.

Vad din veterinär kommer att göra

När veterinären utvärderar din hund kommer hen först att vilja veta vad din hund kan ha ätit eller fått tag i, samt information om hur ofta den kräks eller får uppstötningar. Veterinären kan vilja ta blodprov för att ta reda på orsaken till kräkningarna, t.ex. om det kan vara njursjukdom eller bukspottkörtelinflammation. Hen kan också behöva ta röntgenbilder och/eller ultraljud om hen tror att hunden kan ha något som sitter fast i mag- och tarmkanalen eller om matstrupen inte fungerar som den ska. 

När veterinären har identifierat problemet kan hen påbörja behandlingen för att få din hund på fötter igen.

Vad du kan göra

Om veterinären fastställer orsaken till din hunds kräkningar och menar att det räcker att din hund vårdas i hemmet kommer du behöva tips på hur du lindrar symptomen. PDSA har dessa vårdtips för hundar med kräkningar:

 • Undanhåll mat i 6-8 timmar om inte veterinären rekommenderar en längre period.
 • Se till att hunden fortfarande dricker vatten om inte veterinären har sagt något annat. Vid ihållande kräkningar kan uttorkning vara ett stort skäl till oro och därför är det mycket viktigt med vätska.
 • När kräkningarna har upphört ska du ge hunden små, fettsnåla måltider tre till sex gånger om dagen i några dagar. Om veterinären bad dig att undanhålla vatten ska du återinföra det långsamt och i små mängder.
 • Öka gradvis mängden foder och minska utfodringarna allt eftersom du återgår till hundens vanliga foder.

Om du tror att din hund kräks för att den äter för snabbt kan en lösning vara en "pusselskål", som tvingar hunden att äta långsammare och får den att jobba lite extra för sin mat. Du kan också prova att byta ut hundens foder till ett foder av högre kvalitet eller ett specialfoder som är lättare att smälta och ger hunden balanserad näring. Gå långsamt över till den nya maten och inte på en gång. Detta kan förvärra problemet.

En hund som kräks är inte nödvändigtvis sjuk eller behöver omedelbar veterinärvård. Men om du ser tecken som får dig att tro att något är allvarligt fel ska du ringa veterinären och ta reda på vad problemet kan vara och hur det kan lösas. Du kommer snart att kunna återgå till att klappa din hund, snarare än att städa upp hans spyor.

Kort om skribenten

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy är en frilansskribent och husdjursägare som bor i Erie i Pennsylvania. Hon har en goldendoodle som heter Maddie.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Relaterade artiklar

 • Cancer hos hundar: Orsaker, diagnos och behandlingar

  Dogs running Lär dig mer om symtom, diagnos och behandling av cancer och tumörer hos hundar och ge djurägare värdefull information och resurser när de har att göra med cancer hos hundar.
 • Håll koll på din valps vikt

  Visste du att övervikt hos hundar och katter definieras genom att individen väger 15 % eller mer över sin idealvikt? Det motsvarar bara 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men över 7,5 kilo för en rottweiler.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.
 • Förebyggande av tillväxtstörningar hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler och symtom på tillväxtstörningar hos valpar och om vikten av balanserad näring för ditt husdjurs hälsa och välbefinnande.

Relaterade produkter