Förebyggande av tillväxtstörningar hos hundar

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Rätt näring är den bästa möjligheten att hålla din valp frisk under hela livet. Om du ger honom bra näring och ger honom adekvat veterinärvård från början minskar risken för att han ska utveckla en tillväxtstörning avsevärt.

Tillväxtstörningar kan vara onormal hållning, böjda ben, svår fetma, smärtsamma leder, muskelförtvining, höftledsdysplasi och svårigheter att gå. Om din valp växer för snabbt kan den utveckla dessa symtom.

Valpar av stora eller jättelika raser (de som väger mer än 55 pund när de är fullvuxna) är de raser som löper störst risk att drabbas av tillväxtstörningar. Andra faktorer som miljö, genetik och näring spelar också en roll för hundens risk.

Att ge din valp rätt mat på rätt sätt är viktigt för att den ska utvecklas ordentligt. Hur ska du mata din valp? Veterinärer rekommenderar dessa alternativ för bättre kontroll av tillväxthastighet och kroppsvikt:

 • Måltidsbegränsningar - dela upp den dagliga matmängden i två till tre portioner
 • Tidsbegränsningar - Ge mat under specifika tidsintervall

Det är mycket lättare att förebygga tillväxtstörningar än att behandla dem, så att ge din valp rätt mat är den bästa förebyggande åtgärden du kan vidta. För valpar av stora och jättelika raser rekommenderar veterinärer ett foder med begränsad energi och kalcium. Valpar av medelstora och små raser gynnas av ett kontrollerat intag av en välbalanserad tillväxtformel.

Rådgör alltid med din veterinär för att få en korrekt diagnos och behandlingsalternativ.

Relaterade artiklar

 • Vaccinera din valp mot sjukdomar

  Du kan skydda valpen mot många allvarliga sjukdomar genom att vaccinera den. Följande sjukdomar kan låta skräckinjagande, men om du ser till att din valp är vaccinerad behöver du inte oroa dig.
 • Ta hand om din valps tänder

  Eftersom det är vanligt att hundar får dåliga tänder är det dags att redan nu börja hålla uppsikt. Kontrollera valpens tänder regelbundet - minst en gång i veckan - och var uppmärksam på tidiga varningstecken, bl.a:
 • Hälsoproblem du inte kan vaccinera mot

  Dogs running Naturligtvis kan en fullt vaccinerad valp råka ut för vissa hälsoproblem då och då. Här är några vanliga sjukdomstillstånd:
 • Common Health Concerns to Look for in Puppies

  Watch out for these 6 common health issues that puppies may develop in their first year of life. Learn all the symptoms so you can provide the best care.

Relaterade produkter