Är bananer ofarligt för min katt?

Publicerad av Christine O'Brien
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Bananer är ett näringsrikt och bekvämt mellanmål för människor, men det gäller kanske inte för dina husdjur. Om du till exempel har en katt i familjen så undrar du kanske om bananer är bra för katter? Eller, kan dina pälsvänner äta bananer som godis? Låt oss ta en närmare titt.

Kan katter äta banan?

Medan mycket av "människomaten", som till exempel choklad, är giftigt för katter och andra husdjur och ska undvikas helt och hållet, är bananer inte giftiga för husdjur. Det är en av de frukter som katter kan äta säkert i små portioner. Men se till att din katt inte tuggar på bananskal eftersom skalet är en kvävningsrisk och ej smältbart.

Att konsumera en stor mängd bananer kan vara problematiskt och bidra till mag- och tarmproblem. Mag- och tarmproblem "orsakas oftast av kostmissbruk", skriver UC Davis School of Veterinary Medicine, som när din katt stjäl ett mellanmål från köksbordet som inte riktigt passar i magen, t.ex något katten inte brukar äta. Bananer kan falla in i denna kategori eftersom de inte ger den specifika näring som katter behöver. Katter är köttätare, och även om de smälter tillagad stärkelse väl kan plötsliga förändringar i kosten bidra till störningar i mag- och tarmkanalen.

vit katt sitter bredvid flera klasar bananer
Det är viktigt att välja mat till din katt som är lättsmält och som tillhandahåller de näringsämnen den behöver. Om du matar din katt med banan kan en del av matsmältningsproblemen visa sig som diarré, förstoppning, kräkningar och uppstötningar. Om du märker något av dessa eller andra ovanliga symtom ska du kontakta din veterinär omedelbart.

Är banan säkert för kattungar? Kattungar som avvänjs (vanligtvis vid åtta veckors ålder) ska matas med "mat för kattungar av god kvalitet", enligt International Cat Care. Kattungens matsmältningssystem är fortfarande under utveckling och att introducera människoföda i detta tidiga skede kan orsaka inflammation, irritation, överkänslighet eller andra besvär.

Dags för mellanmål: Är bananer bra för katter?

Godsaker eller mellanmål ska utgöra mindre än 10 % av ditt husdjurs kaloriintag, skriver Cummings Veterinary Medical Center vid Tufts University, och en liten banan räcker för att uppnå detta kaloriantal.

Kan katter äta banan som ett näringsrikt mellanmål? Svaret är återigen ja, men med måtta. Eftersom bananer är rika på kolhydrater och kalorier är de inte det bästa mellanmålet för katter, och din katt kanske inte ens vill äta banan. Som Cat Health påpekar så är katternas "söta" smaklökar inte särskilt starka, så de dras inte instinktivt till söta livsmedel som exempelvis bananer. Men om de får chansen kan många katter ta tillfället i akt att prova något nytt.

Medan bananer finns med på den så kallade säkra listan, finns det vissa frukter som du aldrig ska ge din katt, och det inkluderar:

  • Citrusfrukter (apelsin, mandarin, citron, grapefrukt, lime osv.)
  • Körsbär
  • Tomater
  • Vindruvor
  • Russin

Om din pälsiga vän får i sig något av dessa eller andra giftiga livsmedel ska du kontakta din veterinär eller en akutklinik omedelbart för att få beslut om vilken behandling som ska sättas in.

Så, kan katter äta banan? Visst kan du ge din katt en smarrig godbit då och då, men bättre alternativ är att ge den hälsosamt kattgodis (med måtta) och måltider som är speciellt framtagna med den näring som katten behöver. Katter behöver en köttbaserad måltidsplan med rätt balans mellan protein och andra näringsämnen, som alla bidrar till att hålla din kattvän i toppform.

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., är en prisbelönad författare, en mångårig husdjursmamma och professionell medlem av Cat Writers' Association (CWA). Hitta och följ Christine på Instagram och Twitter @brovelliobrien

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

Relaterade produkter