Pruttar katter?

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Pruttar katter? Även om det inte nödvändigtvis är det bästa ämnet för middagsbordet så är kattpruttar ett viktigt ämne för djurägare att lära sig mer om.

Precis som andra gastrointestinala funktioner är gaser (pruttar) en naturlig företeelse hos djur. Även om det inte sker lika ofta (eller lika högljutt) som hos hundar och människor så fiser faktiskt katter. Kraftiga gasbildning kan vara ett tecken på matsmältningsproblem som diarré eller rinnande avföring. Eftersom många katter går på toaletten utomhus kan överskottsgaser ibland vara den mest uppenbara ledtråden till att något inte står rätt till.

Varför pruttar katter?

Pruttar beror vanligtvis på en gasansamling i matsmältningssystemet, som sedan frigörs från kroppen. I de flesta fall är gaser hos katter normalt. Men om katten sväljer för mycket luft kan det bli för mycket gaser.

avslappnad katt på ryggstödet i soffan
Matallergier eller överkänslighet kan också bidra till gasbildning. Faktum är att mat anses vara en av de främsta orsakerna till att katter pruttar. I sina näringsriktlinjer inkluderar World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) gasbildning som en "förändrad gastrointestinal funktion" i sin globala checklista "Nutritional Screening Risk Factor" för veterinärmedicinsk näringsbedömning. WSAVA:s näringsbedömning tar hänsyn till "snacks, godis, mat, mat som används för medicinering och kosttillskott" - i princip allt som din katt stoppar i magen.

Mat och kattpruttar

Att välja rätt kattmat till din kattvän är ett bra första steg för att hantera deras gasbildning. Välj en måltidsplan som innehåller de nödvändiga vitaminerna och mineralerna och som passar deras storlek, ålder och aktivitetsnivå. Fibrer, till exempel, är bra för kattens matsmältningssystem, men vissa fibrer kan orsaka kraftiga gaser. I vissa fall kan din veterinär rekommendera ett terapeutiskt kattfoder som är speciellt utformat för att ge katten en bra matsmältning.

Dessutom är kattpruttar en anledning till att du generellt inte bör ge din katt människoföda. Även om din katt kan tolerera viss människomat är det bäst att hålla sig till mat som är utformad för din lurviga vän vilket betonas av RSPCA. De varnar för att de flesta livsmedel inte uppfyller din katts näringsbehov och vissa livsmedel kan till och med vara giftiga.

Kontakta alltid din veterinär innan du ger din katt människoföda för att säkerställa att det är säkert för dig att göra det. Kom ihåg att hålla även dessa godbitar till ett minimum.

Gasbildning och hälsofrågor

I sällsynta fall kan kattens gasbildning orsakas av en allvarlig sjukdom som Tritrichomonas foetus. University of Liverpool säger att hos katter som drabbats av denna tarmparasit kan vid pruttar åtföljas av "illaluktande" diarré. Om din katt visar andra tecken på mag- eller tarmbesvär, t.ex. diarré och kräkningar, och om gaserna har en stark lukt, ska du genast ta den till veterinären så att denne kan kontrollera om det finns ett underliggande hälsoproblem.

Du kan vara säker på att de flesta kattpruttar inte är något att oroa sig för. De pruttar inte ofta och när de gör det kommer de förmodligen att bli lika förvånade som du. Katter är eleganta varelser, du kommer inte alltid att höra det eller känna det eftersom de flesta gaser är luktfria - nätta och sköra, precis som din katt.

För det mesta är en prutt bara en prutt. Om du har några funderingar bör du dock prata med din veterinär. Han eller hon kan också ge rekommendationer om kvalitetsfoder för din katt för att säkerställa att du ger den rätt näring för att förbättra dess matsmältningshälsa.

Biografi för bidragsgivaren

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och sedan länge kattförälder till två Russian Blue som bestämmer i hemmet. Hennes arbete publiceras även i Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy, där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter via @brovelliobrien.

 

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)
  Buy Now »