Abessinier – information och temperament

Abessiniern är en av de populäraste raserna. De är lättskötta och en glädje att ha i hemmet. De är tillgivna katter och älskar både människor och andra djur.

Abessinier i korthet

The Abyssinian Cat Breed

Abessinierns päls har färgband, vilket ger den en rik och djup färg som inte andra raser har.

Vikt:

Hane:, medelstor: 3–5 kg

Hona: medelstor: 3–5 kg

Ögonfärg:

grön, guldbrun

Typiskt för rasen

Livslängd: 9–13 år

Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: stort

Tendens till pälsfällning: låg

Päls

Längd: kort, medellång 

Kännetecken: silkeslen, slät 

Färger: rödaktig, röd, blå, fawn (ljust gulbrun), kanelbrun 

Mönster: Tickad (mönster där pälsen liknar en pumas eller en hares)

Mindre allergen: nej

Allmänna pälsvårdsbehov: låga

Godkänd som ras av

följande kattorganisationer: 

CFA (Cat Fanciers' Association), ACFA (American Cat Fanciers' Association), FIFe (Fédération Internationale Féline), TICA (The International Cat Association), CCA (Canadian Cat Asssociation)

Förekomst: vanligDet är en medelstor katt med en lång kropp och fint utvecklade muskler. Det är en aktiv katt som älskar att hoppa och leka.

Abessiniern är lagom i alla avseenden med släta ytor på huvudet. Den har en liten böjning i det trekantiga huvudet. Öronen är ganska stora och framåtlutade på huvudet och ger den ett vaket, uppmärksamt utseende som om den alltid lägger märke till allt som sker runt omkring den. Dess ögon, som ser stora ut i ansiktet, är vakna och intelligenta, något som är medfött hos rasen.

Abessinierns päls är kort och den har hårtofsar i öronen. Abessiniern har en väldigt speciell färg. Den största delen av pälsen har färgband på varje hårstrå, vilket gör att pälsen ser mörkare ut på ryggen. Färgen på kroppen är mjukare och ljusare under halsen, kattens undersida samt insidan på benen.

Temperament:

Även om abessiniern är en aktiv katt är den lätt att ha i hemmet. De älskar människor och andra djur. De kan leka med sina leksaker i timmar, men de tycker också om interaktiva lekar med sin husse och matte. De pratar med en mjuk, tyst röst. Abessiniern är kärleksfull, tillgiven och älskar att umgås med sin husse eller matte. Pälsen är lätt att sköta och abessiniern brukar gilla att bli kammad eller gniden med en bit sämskskinn. Den kommer belöna dig med ett kärleksfullt spinnande.

Att leva med:

Abessiniern är en aktiv katt och kommer att hålla sin vikt under kontroll med tillräcklig motion. De bör ha höga platser och klösträd, så att de kan hoppa och klättra.

Abessinier är sociala katter och tycker om att ha sällskap. Sällskapet kan vara en annan katt eller ett husdjur när människorna inte är hemma.

Historik:

Även om abessiniern anses ha sina rötter i Nildalen, uppstod den faktiskt i Storbritannien. På 1860-talet tog lord Robert Napier med sig en katt till Storbritannien från en militär expedition i Abessinien. Denna katt fick namnet Zulu och den var starten på en vacker ras som idag är känd under namnet Abessinier. Det unika färgbandsmönstret hos abessinierns päls påminde människorna om kamouflagemönstret på en hares päls. För att bevara detta avlades Zulu med slumpmässigt utvalda katter med liknande päls. Därmed hade rasen Abessinier skapats.

Rasen var väldigt populär och abessiner blev snart avlade i hela Europa, USA och Kanada. Denna popularitet visade sig bli rasens räddning, eftersom de båda världskrigen nästan utrotade rasen i Europa. Nya abessinier importerades och rasen fortsatte att finnas kvar. I slutet av 1960-talet, när kattleukemiviruset nästan förintade rasen igen i Storbritannien, tog man in fler abessinier till Storbritannien för att återupprätta rasen.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel