Löpande tikar

Published by
Minuter läsning

Tikar "löper" när de träder in i den fertila delen av sin reproduktionscykel. Löpning varar i 3 veckor överlag och en hund brukar vanligtvis löpa var 6:e till 8:e månad. De flesta raser löper för första gången vid 6 månader men det kan även ske tidigare eller senare. Ett löp kan oftast upptäckas genom blödningar från vaginan, en svullen vulva eller ökad urinering. Tikar producerar inte särskilt mycket blod och om din hund är liten kanske du inte märker någon blödning alls. Oönskad uppmärksamhet Det första du kommer att märka om du har en tik som löper är att hon kommer att attrahera icke-kastrerade hanhundar inom en stor radie. Hennes beteende kommer även att förändras. Medan hon normalt inte skulle låta en hanhund komma för nära så kommer hon definitivt inte göra motstånd då hon löper. Hanhundar gör sig mycket besvär för att få en tik som löper. Medan din tik löper är ett råd att inte lämna henne utomhus utan uppsyn, och du måste alltid hålla henne i koppel när ni går ut på promenad. Andra hundägare som du möter kan i regel kontrollera sina hundar, men lukten av en tik som löper kan orsaka aggressivt beteende hos en del hundar. Blödande Ett annat bekymmer är själva blödandet. Om din hund löper så pass mycket att det fläckar ner kanske du bör begränsa henne till golv som är lätta att rengöra, utan mattor. Att lämna henne utomhus är en dålig idé om du inte vill ha besök från "friare" (och potentiella valpar). Om du inte planerar att föda upp valpar är det bäst att sterilisera henne. Sterilisering hindrar henne från att löpa. När som är bästa åldern att sterilisera en tik diskuteras och debatteras. En del veterinärer ger rådet att låta en tik löpa en gång medan andra steriliserar så tidigt som vid 6 månader. Fråga din veterinär vilket som är bäst för din hund.

Relaterade artiklar

 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.
 • Vad din hund försöker säga

  Ord må vara viktiga för mänsklig kommunikation, men hundar kommunicerar med kroppsspråk och läten. Lär dig hur du ska tolka hundens signaler
 • Separationsångest

  Dogs running Om du måste lämna din hund ensam så kan detta framkalla separationsångest. Detta beror oftast på att hunden är alldeles för beroende av sin ägare.
 • Varför äter hundar gräs?

  Din hund härstammar från den mäktiga vargen, en ståtlig jägare och en inbiten köttätare. Du ger honom mat av bästa tänkbara kvalitet, så varför insisterar han på att äta gräs? Medan ingen med säkerhet vet varför hundar äter gräs så är hundkännare ganska säkra på att det är ett normalt hundbeteende och säkerligen inget att oroa sig över.

Relaterade produkter

 • Hill's™ Science Plan™ Valp Mini Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini är sammansatt för att befrämja immunförsvar och rörlighet, för valpar som föredrar mindre foderbitar. Med kliniskt bevisade antioxidanter och DHA.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Valpfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Small & Miniature är framtagen för att främja immunitet och hälsosam utveckling av hjärna, muskler och ben. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och DHA från fiskolja. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Valpfoder med Lamm & Ris

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Lamb and Rice är sammansatt för att stödja immunförsvar och god tarmhälsa. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av omega-3 och 6.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Valpfoder med Kyckling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Chicken är sammansatt för att stödja immunförsvar och rörlighet, med kliniskt bevisade antioxidanter och DHA från fiskolja.