Löpande tikar

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Tikar "löper" när de träder in i den fertila delen av sin reproduktionscykel. Löpning varar i 3 veckor överlag och en hund brukar vanligtvis löpa var 6:e till 8:e månad. De flesta raser löper för första gången vid 6 månader men det kan även ske tidigare eller senare. Ett löp kan oftast upptäckas genom blödningar från vaginan, en svullen vulva eller ökad urinering. Tikar producerar inte särskilt mycket blod och om din hund är liten kanske du inte märker någon blödning alls. Oönskad uppmärksamhet Det första du kommer att märka om du har en tik som löper är att hon kommer att attrahera icke-kastrerade hanhundar inom en stor radie. Hennes beteende kommer även att förändras. Medan hon normalt inte skulle låta en hanhund komma för nära så kommer hon definitivt inte göra motstånd då hon löper. Hanhundar gör sig mycket besvär för att få en tik som löper. Medan din tik löper är ett råd att inte lämna henne utomhus utan uppsyn, och du måste alltid hålla henne i koppel när ni går ut på promenad. Andra hundägare som du möter kan i regel kontrollera sina hundar, men lukten av en tik som löper kan orsaka aggressivt beteende hos en del hundar. Blödande Ett annat bekymmer är själva blödandet. Om din hund löper så pass mycket att det fläckar ner kanske du bör begränsa henne till golv som är lätta att rengöra, utan mattor. Att lämna henne utomhus är en dålig idé om du inte vill ha besök från "friare" (och potentiella valpar). Om du inte planerar att föda upp valpar är det bäst att sterilisera henne. Sterilisering hindrar henne från att löpa. När som är bästa åldern att sterilisera en tik diskuteras och debatteras. En del veterinärer ger rådet att låta en tik löpa en gång medan andra steriliserar så tidigt som vid 6 månader. Fråga din veterinär vilket som är bäst för din hund.

Relaterade artiklar

 • Små hundraser: Vad du behöver veta

  Funderar du på att skaffa en liten hund? Lär dig mer om för- och nackdelar med små hundraser, till exempel vilken mat och vilket utrymme som gäller, så att du kan avgöra om de passar dig.
 • Hur du önskar en God Jul till din hund - utan att ni går upp i vikt

  Hur du önskar en God Jul till din hund - utan att ni går upp i vikt.
 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.
 • När din valp löper

  Dogs running Din tikvalp kommer troligen att löpa för första gången vid cirka 5-8 månaders ålder (om hon inte har blivit kastrerad). Några ägare väljer därför att kastrera innan det händer eftersom hunden cykel, som varar 21 dagar kan orsaka en stor förändring i valpens dagliga rutin.

Relaterade produkter