Siames – information och temperament

Siamesen är en utomordentligt vacker katt som är tillgiven och kräver hängivenhet från sin husse eller matte.

Siames i korthet
The Siamese Cat Breed

Siamesen är kungen av Siams legendariska tempelkatt.

Vikt:

Hane: medelstor: 3–5 kg 

Hona: liten: < 3 kg

Ögonfärg:

blå

Typiskt för rasen

Livslängd: 8–12 år

Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: måttligt, högt

Tendens till pälsfällning: låg

Päls

Längd: kort

Kännetecken: slät

Färger: chokladbrun, sälgrå, lila, blå, röd, creme, fawn (ljust gulbrun), kanelbrun

Mönster: maskning (ljus kropp och mörkare ansikte, öron, tassar, ben och svans)

Mindre allergen: nej

Allmänna pälsvårdsbehov: låga

Godkänd som ras av

följande kattorganisationer:

CFA (Cat Fanciers' Association), ACFA (American Cat Fanciers' Association), FIFe (Fédération Internationale Féline) TICA (The International Cat Association) 

Förekomst: vanligSiamesen är en lång, elegant katt. Kroppen, halsen, benen och svansen är långa.

Rasen är medelstor och har en kropp med lagom muskler.

Siamesen är en katt med flera ytterligheter. Huvudet är långt och trekantigt. Öronen är långa och placerade på huvudet på ett sådant sätt att de utgör en fortsättning på denna triangel. Nosen är lång och rak. Benen är långa och smala. Svansen är lång och smalnar av till en tunn spets. Ögonen är mandelformade och klarblå.

Pälsen är kort, glansig och väldigt tätliggande. Det vackra med siamesen är hur dess smala kropp och blå ögon står i kontrast mot färgen på kroppen och den mörkare färgen på ansiktet, öronen, benen och svansen. Denna kontrast kallas maskning. Pälsfärgen på öronen, svansen och benen är olik den på kroppen och denna mörkare färg övergår gradvis till kroppens ljusare färg. Ansiktet är också "maskat" med samma mörkare färg. Maskningen täcker ansiktet, morrhårskuddarna och området kring ögonen. Maskningen är mindre framträdande hos kattungar och ökar gradvis när de växer.

Temperament:

Siamesen är inte bara vacker, utan också mycket intelligent. Den går att träna att gå i koppel. Detta innebär dock inte att den kan tränas till att göra allt du vill. Precis som de flesta andra mycket intelligenta raser, har siamesen sina egna önskemål.

Siemesen är en tillgiven katt och kräver samma tillgivenhet från sin husse eller matte. Dess husse eller matte måste vara hängiven siamesen och ta sig tid att leka med den.

Att leva med:

Siamesen har en lång, muskulös kropp och det syns därför snabbt om den går upp i vikt. Om siamesen äter för mycket bara under en dag kan den få kulmage. Man behöver noga kontrollera vad katten stoppar i sig. De långa, smala benen är inte gjorda för att hålla upp en fet kropp.

Siameser är mycket bra på att hoppa och älskar höga höjder, så den behöver ha tillgång till höga platser och klösträd. Siameser älskar att leka och tycker om att ha leksaker runt om i huset som den kan ha glädje av. Pälsen behöver lite skötsel, men dessa katter förknippar borstning med tillgivenhet och tycker om att bli borstade.

Trots sitt eleganta utseende kan siamesen vara en riktig knäkatt. Den är väldigt tillgiven och sover bredvid sin husse eller matte i sängen.

Historik:

Den vackra siamesen är kungen av Siams legendariska tempelkatt. Katterna uppskattades inte bara av kungen för sin utsökta skönhet, utan användes även som vaktkatter. Siameserna brukade sitta på höga pelare runt om kungens tron. Om någon hotade kungen, brukade katterna hoppa ner från pelarna på personen. Kombinationen av siamesernas storlek, styrka och deras förmåga att hoppa ner från en höjd gjorde att de kunde slå omkull en person. Om det behövdes kunde de riva personen, som trodde sig kunna skada kungen av Siam i ansiktet.

Ingen vet om legenden är sann, katten som den tyska naturalisten och utforskaren Peter Simon Pallas såg kan ha varit en siames. Denna katt finns i Pallas berättelser om utforskningarna av Kaspiska havet på 1700-talet. Pallas beskrev att den hade "öron, tassar och svans ... ganska svarta. Den är medelstor, har något mindre ben än en vanlig katt och huvudet är längre vid nosen."

De första siameskatterna i Europa var en gåva från kung av Siam till den engelske generalkonsuln i Bangkok i slutet av 1800-talet. De första siameskatterna i västerländska kattklubbar fick namnet Pho och Mia. De var ett avelspar som togs till England år 1884 av Owen Gould. Pho och Mias kattungar visades upp av herr Goulds syster på Londonutställningen på Crystal Palace år 1885. Den första siameskatten i USA gav kungen av Siam bort till en vän. I slutet av 1890-talet och i början av 1900-talet importerades siameskatter till Nordamerika från Storbritannien, Frankrike, Japan och Siam. Siamesen förblev ganska sällsynt fram till efter andra världskriget, då den snabbt blev nummer ett i antalet registreringar.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel