Att identifiera och förebygga separationsångest hos din hund

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En del hundar blir upprörda när husse och matte lämnar dem. De är trots allt sociala varelser och gillar i allmänhet inte att lämnas ensamma under långa perioder. Hur kan du avgöra om din valp bara är ledsen över att du ska uträtta ett ärende eller om den lider av något allvarligare? Med hjälp av följande kan du identifiera några av varningssignalerna för separationsångest hos hundar och förhindra att din hund känner sig stressad eller panikslagen när den lämnas ensam.

Är det verkligen separationsångest?

Hundar med separationsångest är mer än bara sura eller gnälliga när du lämnar dem. Separationsångest kan yttra sig i destruktiva- eller självskadebeteenden som kan innebära att de smutsar ner i huset, förstör i sin omgivning och till och med skadar sig själva när de försöker ta sig ut. Andra symtom är att de låter överdrivet mycket, vägrar äta eller dricka och att de flämtar eller dreglar när de lämnas ensamma. 

Brun hund ligger på blå soffa ser nedstämd ut efter att ha slitit sönder en kudde.

Det är dock viktigt att komma ihåg att många av dessa symtom också kan återspegla andra tillstånd, vilket gör det svårt att diagnostisera separationsångest på ett korrekt sätt. Om din hund t.ex. gör sina behov i huset när du är borta finns det fortfarande ett antal möjliga orsaker, t.ex. felaktig träning i att bli rumsren eller inkontinens på grund av ett fysiskt tillstånd. Överdriven flämtning, dreglande och matvägran kan också vara tecken på ett annat medicinskt tillstånd, t.ex. uttorkning. Vissa hundar blir också uttråkade, vilket kan leda till att de förstör dina ägodelar.

Röd flagg är om dessa beteenden bara förekommer när hunden lämnas ensam. Det är dock alltid bäst att rådgöra med en veterinär för att utesluta orsaker som medicinska problem eller hundens ålder och personlighet. Ibland kan typen av destruktivitet ge en ledtråd till den bakomliggande orsaken. Om din hund tuggar på dina favoritskor när du är borta kan det vara ett försök att fylla de ensamma timmarna, medan om din hund tuggar och krafsar på dörrkarmen när du lämnar huset kan det vara ett försök att ta sig ut och hitta dig. Nya beteenden som din hund inte har uppvisat tidigare är ofta en indikation på att något är fel och det är alltid värt att kontakta en veterinär eller en kvalificerad beteendevetare om du är orolig. 

Förhindra denna stress

Även om det fortfarande pågår forskning om varför vissa hundar känner sig så här jämfört med andra, har vissa utlösande faktorer identifierats. Enligt People’s Dispensary for Sick Animals, The Humane Society of the United States, inkluderas bland annat:

 • Dålig socialisering som valp
 • Din hund är inte van vid att lämnas ensam
 • Det har skett en förändring i ditt hushåll (byggarbetare, ny bostad)
 • Något har skrämt din hund (i eller utanför huset)
 • Tristess

En rutinförändring, ett dödsfall eller andra omständigheter som innebär att en person eller ett husdjur som de normalt umgås med inte längre finns i närheten. Om du lyckas hjälpa din hund att klara sig om den ställs inför något av dessa situationer kan du förhindra att den utvecklar separationsångest från första början. Om det till exempel sker några större förändringar i hemmet bör du hålla ett öga på din hunds mentala hälsa, ge den ett säkert utrymme att dra sig undan till med några matpussel och leksaker med godis för att hålla den fokuserad på något annat, och om din hund är särskilt känslig bör du rådgöra med en kvalificerad beteendevetare som kan hjälpa dig med hur du kan försäkra din hund om att den fortfarande är trygg och säker.

Man kramar en gul labrador som har en blå boll i munnen.
Att övervinna problem i samband med separation 

Om din hund redan lider av separationsångest är nyckeln till att hantera detta att söka professionell hjälp från en veterinär eller en kvalificerad beteendevetare. 

En behandlingsplan kan omfatta följande:

 • Att tillgodose hundens behov av tillräcklig motion och tillräcklig mental och fysisk stimulans
 • Ge mentalt stimulerande leksaker, t.ex. mat- och pusselleksaker när ni är utomhus.
 • Lär din hund att slappna av när den är ensam
 • Medicinering för att minska svår ångest eller panik. 

Med en korrekt diagnos och en holistisk behandlingsplan har din hundkompis goda chanser att få lugnare och trevligare tid för sig själv.

Med en korrekt diagnos och en holistisk behandlingsplan har din hundkompis goda chanser att få lugnare och trevligare tid för sig själv.Kort om skribenten

$authorImageAlt

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus är en romanförfattare och frilansskribent som bor i Tulsa, Oklahoma. Hon skriver ofta om husdjur och husdjurshälsa på sitt hemmakontor, där hon får hjälp av en skara pälskompisar.

 

Recenserad av Dr Aileen Pypers

 

Relaterade artiklar

 • Separationsångest

  Dogs running Om du måste lämna din hund ensam så kan detta framkalla separationsångest. Detta beror oftast på att hunden är alldeles för beroende av sin ägare.
 • Besvärligt gnagande

  Hundar använder sina munnar på samma sätt som vi använder våra händer, för att utforska.
 • Äta hundbajs

  Du har tagit din hund på promenad, du har precis berättat för dina grannar hur väluppfostrad den är och plötsligt kommer du på den med att äta hundbajs.
 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.

Relaterade produkter