Vad tänker min hund på?

Skriven av Erin Ollila
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Har du någon gång tittat på hundar som leker i en hundpark, som till synes ler, hoppar och tassar på varandra, och undrat: "Vad tänker hundar på?" eller "Hur tänker hundar?". Du kanske har tittat på din hund som stirrar längtansfullt ut genom fönstret och undrat vilka tankar den har eller så har du pratat med din hund innan du går till jobbet och känt dig helt säker på att den har förstått allt vad du just har sagt. Men gör de det? Förutsätter du helt enkelt att din hund förstår dig för att den ickeverbala kommunikationen, som ögonkontakt, och även verbal kommunikation, som hundskall, får det att verka som om den verkligen förstår vad du säger?

Att undra hur en hunds hjärna fungerar är inget nytt. Människor har funderat på den frågan i århundraden. Titta på detta citat från Jeremy Bentham som går ända tillbaka till 1789: "... Frågan är inte: Kan de förstå? Inte heller: Kan de prata? Utan, kan de lida?" Alla kärleksfulla hundägare vill tro att deras pälsvän kan kommunicera med dem. Många tror faktiskt att deras hundar upplever ett brett spektrum av känslor och oroar sig för hundens glädje och känslomässiga välbefinnande. På grund av detta vill hundägare gärna tro att hundar kommunicerar, även om det finns en språkbarriär.

Även om hundar kanske inte pratar samma språk som du, förstår de världen runt omkring sig. Nyckeln är att förstå hur deras hjärna fungerar för att se vad de tänker och bättre förstå deras kommunikativa signaler.

Tänker hundar på samma sätt som människor?

En beaglehona vilar på en svart lädersoffa.

Det finns många studier om hur människans hjärna bearbetar språk, men hur tänker hundar? Neuroforskare vid Eötvös Loránd University i Budapest genomförde en studie som publicerades i Science där de skannade hjärnan hos tretton familjehundar med en magnetkamera (MRT). Medan hundarna befann sig i skannern lyssnade de på sin tränares röst som sa olika fraser, till exempel "bra gjort", som ansågs vara en meningsfull fras, och "som om", en meningslös fras, både i lovordande och känslomässigt neutrala tonfall. Resultaten visade att de meningsfulla fraserna bearbetades i hjärnans vänstra hjärnhalva, oavsett tonfall, vilket liknar människans bearbetning, men att de meningslösa fraserna inte registrerades." Det visar att dessa ord har betydelse för hundar", säger Attila Andics, en neurovetare som ingick i forskargruppen.

I den här studien spelade tonfallet roll för hundarnas förståelse och bearbetades i hundarnas högra hjärnhalva. Till exempel, tal som liknade beröm väckte belöningssystemet i hjärnan. Resultaten av den här studien visar att betydelsen av fraser och tonen i vilken de framförs, behandlas separat för att hjälpa hundar att identifiera vad som specifikt har sagts till dem.

Har hundar ett bra minne?

Om du någonsin har försökt träna en valp vet du att konsekvent träning lär din hund att komma ihåg de kommandon som ni har arbetat med tillsammans. Din hund kan förmodligen sitta, stå, lägga sig ner, räcka vacker tass, rulla runt och många andra roliga trick. Vissa hundar har till och med blivit tränade i att låta sina ägare veta när de behöver gå ut för att uträtta sina behov genom att slå på en klocka på dörren, eller skälla och sitta nära en utgång.

En ny studie som publicerades i Current Biology visar att man inte bara kan träna hundens minne för att utföra uppgifter, utan att de även kommer ihåg mer av ditt agerande än du tror. Forskargruppen undersökte om hundar har tillgång till episodiskt minne, vilket innebär att de minns ögonblick som har inträffat, men utan att de är tränade till att förvänta sig att dessa ögonblick kan inträffa igen. Resultaten visade att hundarna kunde återkalla obetingade händelser efter en viss tid, vilket liknar människans erfarenhet. Detta innebär att hundar minns personer, platser och särskilt fraser utan att behöva belönas för sitt beteende. Det hjälper dem att bättre lära sig hur människor kommunicerar med dem och hur de bäst kommunicerar med oss.

Så misströsta inte om din valp verkar ha svårt att följa ditt träningsprogram. Det betyder inte att det inte går att träna dem. Ditt husdjur är trots allt mycket intelligent. Det kan helt enkelt betyda att de är unga, har roligt och kanske är distraherade av alla spännande och nya upplevelser i världen, som att jaga fjärilar eller tugga på kopplet. Om du fortfarande har problem med träningen kan du kontakta ett proffs i ditt område eller be din veterinär om rekommendationer för olika träningsprogram.

Så, vad tänker hundar på?

Även om forskningen gällande hundhjärnan är till stor hjälp för att förstå att hundar kan kommunicera, kanske du längtar efter mer detaljerad kunskap om vad som mer exakt pågår i deras hjärnor. Har du någon gång undrat vad de egentligen tyckte om ditt hemlagade hundgodis? Ja, din hund slukade godiset snabbt, men det kan betyda vad som helst. Kanske var hunden hungrig eller försökte helt enkelt att inte såra dig. Eller så kanske den gillade godiset och väntar tålmodigt på att du ska göra fler. Sanningen är att det inte finns något konkret sätt att veta med säkerhet om dessa tankar från den ena stunden till den andra. Det är upp till dig att tyda signalerna och föreställa dig de invecklade tankarna. Din hund är trots allt din bästa vän!

Har du någonsin undrat "Vad tänker hundar på?" Även om du kanske inte kan avgöra exakt vad din hund tänker vid varje tillfälle, kan du lära känna hundens personlighet och beteende, vilket hjälper dig att tolka vad den tänker eller känner när ni är tillsammans. Det är upp till dig och din fantasi att komma på detaljerna!

Kort om skribenten

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordens kraft och hur ett budskap kan upplysa - och till och med förändra - målgruppen. Hennes texter finns överallt på internet och i tryckt form, texterna omfattar intervjuer, spökskrivande, blogginlägg och kreativ sakprosa. Erin är en SEO-nörd och allt som har med sociala medier att göra. Hon tog en masterexamen (M.F.A) vid Fairfield University i kreativt skrivande. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

 • Separationsångest

  Dogs running Om du måste lämna din hund ensam så kan detta framkalla separationsångest. Detta beror oftast på att hunden är alldeles för beroende av sin ägare.
 • Besvärligt gnagande

  Hundar använder sina munnar på samma sätt som vi använder våra händer, för att utforska.
 • Äta hundbajs

  Du har tagit din hund på promenad, du har precis berättat för dina grannar hur väluppfostrad den är och plötsligt kommer du på den med att äta hundbajs.
 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.

Relaterade produkter