Fem tips för att träna din valp

Skriven av Erin Ollila
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att få hem en ny valp är en spännande tid för er båda, men att lära ditt nya husdjur vilket beteende som är acceptabelt kan vara ett hektiskt arbete!

Innan du börjar, fundera på vad du vill att din hund ska veta. Träning bör handla om att lära din valp de färdigheter som den behöver för att bli en god hundmedborgare. Grundläggande kommandon för att göra livet enklare för er är t.ex. "sitt,""ner,""vacker tass,""stanna," eller "kom." Du kanske också vill kontrollera eller minska din valps skällande och gnällande, men kom ihåg att detta är ett sätt för din valp att kommunicera. Det är viktigare att förstå och tillgodose valpens behov så att den inte känner ett behov av att skälla eller gnälla. Andra beteenden som är viktiga att lära valpar är att bli rumsrena, att gå ordentligt i koppel, att vara lugna och avslappnade, att inte tigga om mat eller hoppa upp på arbetsytor. Här är några tips som kan hjälpa dig på resan.

1. Anmäl dig till valpkurser

Socialiseringsperioden för valpar är 4-16 veckor, så när du får din valp vid åtta veckors ålder finns det inte mycket tid att utnyttja detta viktiga utvecklingsstadium. Överväg att anmäla dig till en professionell valpkurs för att få ut det mesta av den här tiden. Detta ger också din hund möjlighet att umgås med andra hundar och människor och hjälper till att förebygga aggressioner och problem med ångest. RSPCA rekommenderar att man först är med på en lektion och letar efter positiva tecken som en lugn miljö, en liten klass, belöningsbaserad träning och träningsmetoder som är skräddarsydda för varje hund. Du kan också be din veterinär att rekommendera kurser där du bor.

2. Föregå med gott exempel (med många belöningar)

Nya valpar är extremt motiverade av belöningar som godis, leksaker och fysisk tillgivenhet. Ett belöningsbaserat träningsprogram är ett utmärkt sätt att hjälpa din valp att utveckla de nödvändiga färdigheter som den behöver. Du måste dock vara medveten om att för mycket godsaker kan leda till viktökning. Se till att använda mycket små godbitar och minska långsamt frekvensen av godsakerna när din valp har lärt sig de verbala kommandona. Använd mycket verbalt beröm för att förstärka ett gott beteende och för att stärka ert band.

3. Konsekvens skapar vanor

När du skaffar en ny hund är det viktigt att börja träna den så snart den kommer hem till dig. Det är ett bra sätt att lära känna varandra och bidrar till att skapa goda vanor i ert nya gemensamma boende. När du tränar din valp att bli rumsren är det viktigaste att vara konsekvent. Hundar är vanedjur, så ju mer konsekvent du är desto lättare blir det för dem att lära sig. När du är konsekvent, tydlig och snäll i din träning hjälper du din valp att tycka om att lära sig och att bygga upp sitt självförtroende. 

4. Rådfråga en professionell tränare

Om du känner dig osäker på om du kan träna en valp på egen hand kan du kontakta en specialist som kan ge dig värdefulla träningstips. Se till att tränaren som utbildar din nya valp har pålitliga referenser och en träningsfilosofi som bygger på aktuell vetenskap.

5. Ha roligt och ha tålamod med din valp

Det viktigaste att tänka på när du tränar din fyrbenta vän är att vara tålmodig och positiv. Din valp lär sig så många nya saker om världen och det kan vara svårt för den att komma ihåg allt. PDSA påpekar att det kan vara förvirrande för valpen om du skäller på den eller använder straff, det kan till och med förstärka negativa beteenden, så det är bäst att inte fokusera på misstag alls. Att vara förstående, lugn och uppmuntrande är ett mycket bättre sätt att lära dem att följa reglerna. 

Att träna en ny hund kan vara en utmaning, men med lite tålamod och en positiv attityd kan det bli en underbar tid för er båda!

Kort om skribenten

Erin Ollila Kort om skribenten Bild

Erin Ollila

 

Erin Ollila är en husdjursentusiast som tror på ordens kraft och hur ett budskap kan informera och till och med förändra den avsedda målgruppen. Hennes texter finns överallt på internet och i tryckt form, texterna omfattar intervjuer, spökskrivande, blogginlägg och kreativ sakprosa. Erin är en SEO-nörd och allt som har med sociala medier att göra. Hon tog en masterexamen (M.F.A) vid Fairfield University i kreativt skrivande. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

 

Granskad av Dr. Aileen Pypers

 

 

 

Relaterade artiklar

 • Hjälp din valp socialisera

  Social anpassning. Det låter som ett invecklat och viktigt uttryck. Det är det också, när det gäller din valp som ska växa upp till en vänlig, vuxen hund som ska leva livet fullt ut.
 • Några grundregler

  Allteftersom valpen blir större, ökar behovet av självhävdelse. Valpar väljer ofta matplatsen som slagfält. Men det är ett misstag att låta dig styras av valpen. Du måste visa att du inte ger efter för alla krav.
 • Flockledaren - din valp eller du?

  Hundar är flockdjur som behöver en ledare. I det här sammanhanget är det du som är flockledaren. Genom att etablera vissa regler i ett tidigt skede, hjälper du valpen att känna sig trygg och skapar ett band mellan er. Du måste få valpen att förstå att du och din familj står högst i rangordningen. Du kan etablera rangordningen med hjälp av några enkla regler:
 • Tidig träning

  Ingen kan bortse från att små valpar är söta och goa, men om de ska utvecklas till sociala och glada hundar behöver de dresseras. Valpar lär sig mycket snabbt, och därför att det viktigt att lära den rätt beteende redan från början.

Relaterade produkter