Öronskabb hos katter och kattungar: tecken, symtom och behandlingar

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Vad du bör veta om öronskabb hos katter!
Öronskabb är smittsamt. Öronskabb är parasiter som lever på hudytan, särskilt på insidan av hörselgången. De överförs från katt till katt genom direktkontakt. Öronskabb och ägg kan finnas kvar i miljön i flera månader. De kan sedan återkomma för att angripa din katt igen.

TeckenKitten walking

Öronskabb orsakar de flesta öronbesvären hos katter. Även om alla katter i ett hushåll kan drabbas så uppstår de allvarligaste besvären hos kattungar.

Tecken att vara uppmärksam på:

 • Röd-svart i hörselgången/hörselgångarna
 • Gnuggar och kliar det drabbade örat
 • Öronryckningar och huvudskakningar är vanliga
 • Ibland angriper öronskabb andra delar av kattens kropp. Pälsavfall på ett visst område och klöst hud med rodnad tyder på ett sådant angrepp.

Diagnos av din veterinär
Diagnosen bekräftas av din veterinär när han eller hon undersöker din katts hörselgångar med ett särskilt förstoringsinstrument som kallas otoskop. Öronskabb eller ägg kan påträffas under undersökningen eller kan också påträffas genom att undersöka kattens öronvax under mikroskop.

Behandling och vård i hemmet
Öronbesvär måste behandlas ihärdigt och specifikt, beroende på diagnos. I vissa fall kan behandlingen behöva pågå i flera veckor.

I de flesta fall behöver veterinären rengöra kattens öron innan behandlingen kan börja. Eftersom öronskabb lätt angriper andra hundar och katter i hemmet bör samtliga behandlas.

I hemvård ingår vanligen läkemedel. Se därför till att följa veterinärens anvisningar noga. Själva hushållet kan behandlas med loppmedel eller sprejer för att minska risken för nya angrepp.

Nutrition
Om din katt har öronskabb kan veterinären föreslå byte av kattfoder. Nutrition är särskilt viktig för kattungar för optimal tillväxt och korrekt utveckling av immunsystemet. I vissa fall kan veterinären rekommendera ett terapeutiskt hypoallergent kattfoder för att begränsa exponeringen för potentiella allergener. Fråga veterinären om vilket Hill 's kattfoder som är lämpligt för kattens tillstånd.

Om veterinären inte rekommenderar något annat ska du gradvis byta till ett nytt kattfoder under en period på sju dagar. Lär dig om hur du gradvis byter till ett nytt kattfoder.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)