Att ta hem din kattunge

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En ny kattunge är ett stort ansvarKitten image

EAlla smälter när de ser en kattunge. Men den söta lilla pälsbollen som du har tagit hem kommer att behöva pysslas om hela livet ut. Och som alla redan vet, så har en katt nio liv. Det blir många år!! Genom att ge kattungen en bra start i livet kan du försäkra dig om att ni kommer att kunna njuta av varandras sällskap i många år. Under de första och viktigaste månaderna kommer du att behöva ge kattungen mycket tid och uppmärksamhet medan den anpassar sig till det nya livet med dig och din familj.

Hemma bäst?

Naturligtvis är du van vid din hemmiljö, men den kan vara skräckinjagande för kattungen. Många kattungar upplever den första flytten som mycket stressig. Därför måste du göra allt du kan för att kattungen ska känna sig hemma.

För det första ska du inte ha för bråttom med att introducera kattungen för andra familjemedlemmar eller husdjur (läs mer om social anpassning). Ge kattungen tid att vänja sig vid den nya miljön. För säkerhets skull ska du också stänga alla fönster och dörrar. Om du har en öppen spis ska du använda ett gnistgaller. Det är också viktigt att du visar kattungen var mat- och vattenskålen står, samt var kattlådan aoch bädden är.

En varm och trygg tillflyktsort

Under de första dagarna kommer tillvaron för kattungen att vara lite förvirrande och ibland överväldigande. När saker och ting blir "för mycket" finns det ingenting som slår en varm och mysig bädd. Du kan köpa en kattkorg eller bädd på djuraffären, men du kan också använda en rejäl kartong. Bädden ska framförallt vara varm, torr och bekväm och placeras på en dragfri plats. Bäddfilten ska vara mjuk och mysig. De första nätterna med dig kommer att vara första gången som kattungen sover borta från sina syskon och mamma. Kattungar vänjer sig snabbt vid att sova själva, men i början kan du lägga en varmvattenflaska under filten för att ge kattungen lite extra värme som påminner om värmen från kullen.

Du har säkert hört om ett "barnsäkert hem", nu ska vi prata om hur man gör hemmet "kattungesäkert"

Du är förpliktigad att göra ditt hem så säkert som möjligt för din nya dyrbara kattunge. Här följer några tips:

  • Fönster bör hållas stängda så din kattunge inte ramlar ut eller smiter.

  • Om du har en öppen spis där din katt skulle kunna komma åt skorstenen bör du täppa till den.

  • Göm alla elektriska kablar. Din kattunge kan försöka tugga igenom dem.

  • Se till att du inte har några krukväxter som kanske är farliga för din kattunge. Liljor, julstjärnor och cyklamen är alla giftiga.

Tänkvärt

Val av kattungefoder är ett stort ansvar. Det är ju trots allt fodret som kommer att hjälpa den att växa upp och nå sin fulla potential. I början kan du vänta litet med att byta foder tills kattungen känner sig trygg. Kom ihåg att fråga uppfödaren vad kattungen brukar äta och fortsätt med samma foder. När du sedan har bestämt dig för ett nytt foder ska du börja med att blanda i lite av det nya fodret i det gamla och gradvis öka mängden till dess att övergången är klar. Du bör göra övergången under en period på 5 till 7 dagar. Oavsett vilket foder kattungen får, är tumregeln för utfodring "lite men ofta". Kattungar på mellan 8 och 12 veckor ska få fyra mål om dagen, tre mål mellan tre och sex månader och två mål när de är över sex månader.

Det enklaste sättet att försäkra dig om att kattungen får en hälsosam och välbalanserad kost är att välja ett helfoder för kattungar. Det finns två typer av helfoder: torrfoder och burkfoder. Med torrfoder kan kattungen äta när den vill under dagen. Blötfoder på burk eller portionspåser blir ganska snabbt "ofräscht" när det ligger framme och måste därför serveras som separata mål.

Precis som med människoföda håller inte alla kattfoder samma kvalitet. Var noga med att läsa innehållsdeklarationen eller fråga veterinären om råd. Ett bra foder ska innehålla alla näringsämnen som en växande kattunge behöver. Klicka här för mer information om Hill's kattungefoder.

Vi rekommenderar inte att du ger kattungen mjölk eftersom det kan orsaka diarré. I stället ska färskt vatten alltid finnas tillgängligt. Om du vill ge kattungen någonting särskilt gott finns det särskild kattmjölk att köpa.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter