Katt och spädbarn

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hur kommer din katt att reagera till en nykomling i huset och hur kan du försäkra dig om att din katt och ditt spädbarn kommer överens? Veterinären och beteendevetaren Francesca Riccomini ger råd om hur du förbereder din katt på tillökning.

För många kattägare representerar katten en familjemedlem och har därför samma rätt till allt som hemmet har att erbjuda. I katt-termer inkluderar detta mänsklig kontakt, vilket ofta är ett krav närhelst någon är hemma. Så kan en katt och en bebis komma överens?

Att vara i centrum

Det är inte ovanligt att en katt blir ompysslad och bortskämd, när det blir "barnet" i familjen. Detta är helt ok om det passar kattens temperament och alla inblandade, men problem kan uppstå om ett barn plötsligt skall introduceras i hushållet.
Problemen kan vara allvarliga om katten är vuxen, och inte har några erfarenheter, eller dåliga sådana av barn. Speciellt under den viktiga kattungeperioden mellan två och sju veckor, då den socialiseras.
Många skaffar katt när de redan passerat detta stadium och inte har möjlighet att introducera kattungar för små barn. Trots att det inte är omöjligt att gottgöra detta senare i livet så är det bäst att planera och förbereda sig väl inför barnafödandet.

Olika gensvar från olika katter

Hur en särskild katt kommer att reagera inför ett barn beror på gener (ras och föräldrar), personlighet och erfarenhet. Ibland kan det vara så att detta inte garanterar att din katt kommer att kunna leva hamoniskt och säkert tillsammans med spädbarn och små barn.
Trots att man tänkt över alla tänkbara problem så bestämmer sig en del kattägare för att de inte kan ta ansvar för ett husdjur när de har barn. De hittar istället ett nytt hem åt sin katt, ett hem som ser till kattens alla behov.
Tyvärr är beslutet att ge upp sitt husdjur inte alltid så väl genomtänkt. Aggression mot barn eller markering av revir (vilket kan hända när ett spädbarn anländer) är en vanlig anledning till att katter kan behöva bli omplacerade. Det är inte alltid möjligt att förhindra ett sådant ledsamt resultat, trots att man försökt förebygga det. Det kan dock undvikas genom att tänka igenom situationen noga och planera därefter.

Att leva i harmoni

För att uppnå bästa resultat för att din familj ska kunna leva lyckliga tillsammans bör man tänka på två saker; omgivningen och ditt husdjur. Din katt behöver ha sin egen säng, mat- och vattenskålar, leksaker, låda etc.
Dessa bör vara placerade på en lämplig plats för att inte vara i vägen för människorna i huset och på rätt ställe för din katt. Lådan bör placeras på en avskild plats, inte nära matplatsen och avskild från platser med mycket rörelse, som till exempel kök eller hall. Klösbrädan bör vara nära en ytterdörr eller någon annan plats där han väljer att markera sitt revir genom att klösa. 
Om det är möjligt bör du välja en upphöjd plats för katten att äta och vila, eller en plats som kan stängas med ett babystaket. Detta ger katten en chans att undkomma barnet. Om de nuvarande platserna för din katts säng, låda och andra saker kommer att vara opraktiska eller olämpliga när spädbarnet anländer bör du se till att flytta dom nu. Det är speciellt viktigt för en äldre katt att dessa förändringar sker gradvis.

Någonstans att gömma sig

Kom ihåg att katter föredrar att gömma sig när de känner sig hotade av något. De föredrar någonstans högt, mörkt eller avskilt där de har bra utsikt så att de i säkerhet kan bedöma situationen.
Sådana platser kan man lätt skapa uppe på möbler, stadiga hyllor eller genom att lägga en pappkartong på sidan. Förse din katt med ett antal sådana gömställen i olika delar av huset, speciellt där du kommer att vara med ditt spädbarn. Uppmuntra din katt att använda dessa genom att lägga fram hans favorit filt eller något godis på dem.

Tillträde förbjudet

Ofta kan det vara så att rummet som ska bli barnets har varit tillgängligt för din katt tidigare. Du bör se till att börja förbjuda tillträde till detta rum långt innan barnet flyttar in. För att förebygga negativa effekter till denna förändring och för att förhindra frustration kan du spreja den stängda dörren och dess ram med Feliway (eller liknande medel som inte katter gillar) eller torka med en våtservett.
Glöm inte att innekatter kommer att påverkas mer än utekatter av även den minsta lilla förändring i sin omgivning, sina territorier och sin livsstil.

Förändrat territorium

Kattens luktsinne är väldigt känsligt och lukt är ett viktigt kommunikationsmedel. På grund av detta kan minsta störning i kattens territorier och dess doft ha en stor effekt och orsaka stor påfrestning för ditt husdjur. Detta är ofta förbisett, men förklarar varför katten markerar sitt revir på barnsaker som köpts in i förväg. Detta för att återförsäkra sig sitt revir och markera med sin egen lukt. 
Feromonförberedelser kan därför vara användbara på saker som barnvagn, säng eller barnstol. Det är bra att få så mycket saker som möjligt från släkt och vänner i god tid, så att din katt hinner vänja sig vid de olika lukterna han kommer att stöta på!
Dessa lukter kan vara minimala för oss med mindre välutvecklat luktsinne, men kan representera ett stressigt intrång för en katt. Att ta hem sakerna gradvis och kontrollerat minskar inte bara kattens motvilja av sakerna utan tillåter din katt att sakta anpassa sig till deras närvaro. Det ger dig även tillfälle att skapa positiva associationer genom att du kan erbjuda god mat eller leka med din katt när en ny sak anländer i huset.

Belöning, lek, mat

Det är värt att komma ihåg de väsentliga "reglerna" om att aldrig uppmuntra ett husdjurs ångest eller rädslor, eftersom detta bara gör saken värre. Stöd istället avslappnat beteende hos din katt trots tänkbara stressfaktorer med belöning, smekningar, lek eller mat.
Eftersom en katts hörsel, liksom dess luktsinne, är mycket bättre än vårt kan det vara bra att spela upp ljud av ett spädbarn som gråter, gurglar och gnäller. Återigen bör du belöna det beteende som du vill uppmuntra och öka endast volymen gradvis när du vet att katten klarar av det.

Första mötet.

Det hjälper att ha spädbarn eller småbarn hemma på besök, men ta det försiktigt. Katter kan bli överväldigade av denna erfarenhet om de träffar barn som insisterar på att jaga dem. Se till att alltid övervaka dessa möten och förvissa dig om att hanteringen är korrekt och mjuk.
Barn bör aldrig tillåtas att försöka lyfta en katt som de inte är tillräckligt starka för att bära och hålla. Man bör alltid visa barn hur man håller en katt med en hand under rumpan så att han inte behöver hänga och dingla i frambenen. Kom även ihåg att en del försiktiga barn håller för hårt, om man talar om för dem att de inte får tappa en katt eller kattunge. Trots att avsikten är god kan de klämma för hårt och skada ett djur lika mycket som en del oförsiktiga barn.
Det är bäst att hålla sig till inte-röra umgänge, så som att leka med leksaker, bollar eller en ficklampa mot väggen. Eller att bara sitta tyst nära en katt och då och då kanske klappa eller borsta den försiktigt om katten inte tycker att detta är för närgånget. Återigen kan du ge beröm och belöning för att ge mötet med småbarn positiva associationer.
Låt aldrig någon, inklusive barn, uppmuntra en katt eller kattunge att leka direkt med fingrar, tår eller någon annan kroppsdel. Trots att detta inte är avsiktligt kan det leda till skada vid ett senare tillfälle eller ibland till problem med aggressivitet.

Successiv förändring

Om din relation med din katt har varit en mycket nära sådan, så kan det vara svårt att få tid att upprätthålla denna när ditt spädbarn anländer. Därför är det förnuftigt och snällare mot din katt att tunna ut det känslomässiga bandet i förväg.
Förutse ditt nya tidschema och etablera en annorlunda rutin för din katt, en rutin som du är ganska säker på att du kommer att kunna upprätthålla i framtiden. Introducera förändringar gradvis för att minimera effekten. Om din katt är van att få odelad uppmärksamhet mesta delen av tiden, dra då tillbaka den till en början under korta perioder. Helst så tidigt som möjligt innan spädbarnet anländer.
Du kan gradvis förlänga perioderna av tillbakadragande i den takt som din katt klarar av. Börja med tider av strukturerad lek som passar ditt nya tidschema och din katts behov. Men om katten verkar uppe i varv eller stressad bör du inte påtvinga din uppmärksamhet eftersom detta bara kommer att göra honom mer upprörd och kan till och med leda till att han gör ett utfall mot dig.

Beteendeproblem

Om din katt har befintliga beteendeproblem som du tidigare stått ut med så är det dags att reda ut dem, eftersom de med stor sannolikhet kommer att bli värre med den omvälvande förändringen ett litet barn innebär. När ditt barn anländer bör du försöka lägga ner lite tid på din katt och hålla dig till hans etablerade rutiner. Förutsägbarhet är väldigt viktigt för katter. Överväg att bjuda hem en vän eller familjemedlem som kan kela, leka eller borsta din katt, om du helt enkelt är för upptagen för att kunna hantera kraven från både katt och barn. Du bör aldrig försöka hindra din katt, om han försöker springa iväg från dina barn. Flykt är en naturlig reaktion hos en katt mot någonting konstigt. Om du försöker hindra honom kan detta orsaka stress, och rädsla kan leda till aggression om han tror att han har blivit fångad och inte längre har kontroll över situationen.

Att ta hem spädbarnet

Detta är särskilt viktigt när du tar hem ditt spädbarn för första gången. Om du har vidtagit förberedelserna ovan kommer katten förhoppningsvis inte att vara alltför ovillig mot den nyanlände. Du kan även vinna kattens förtroende genom att erbjuda den speciellt god mat som ett komplement till hans vanliga kost.
En del katter blir mer bekymrade när barnen börjar bli mer rörliga än när de är små barn. Ett krypande spädbarn kan överraska en katt och hans eller hennes skrik och tjut kan vara skrämmande för en katt. Att förse katten med gömställen är väldigt viktigt vid detta stadium. 
Slutligen, så skall man aldrig uppfostra barn att tro att katter är leksaker, inte ens oavsiktligt. De måste lära sig från början att respektera katten, att närma sig och hantera honom på lämpligt och bra sätt. Det finns avslutningsvis väldigt många fördelar och njutningar med att växa upp i en familj med husdjur. 
Ref: Feline Advisory Board - www.fabcats.org

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

    Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

    Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

    Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)